Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

IAR se taie pădurea Banța? Nu, mereu de ani de zile

Publicat

- 1.537 vizualizări

Mai mulți cetățeni au semnalat de-a lungul timpului prezența drujbelor pe dealul Banța, drujb care pun la pământ, copac după copac, totul cu aprobarea ROMSILVA / Ocolul Silvic, care deține drepturile de exploatare a celei mai mari părți din pădurea de pe dealul BANȚA.

Despre această situație am scris de nenumărate ori aici sau aici și aici și chiar aici !

Ca simplu cetățean care își plătește taxele și impozitele am dreptul, ca și alți cetățeni ai acestui oraș să luăm atitudine și să cerem să încetați defrișarea pădurii Banța!

Ocolul silvic, Romsilva ați venit mereu cu acte că totul este cu aprobare dar dacă se duce dealul peste oraș cine vă mai dă aprobare să scăpați din ghearele orașului și a legii? Știm că autoritățile locale sunt legate de mâini și dumneavoastră vă aflați pe tarlaua proprie însă din 2014 când a început totul, drujbele continuă să rărească pădurea care a fost odată plantată cu un scop!

Tăiere copacilor în pădurea Banţa pune în pericol oraşul Ocna Mureş! Se ştie şi s-a dovedit de către cei de la MINESA (Institutul de cercetări şi proiectări miniere ) că infiltrarea apei pluviale de pe dealul Banţa în gropile din centrul oraşului reprezintă “cancerul” care macină subsolul oraşului. Copacii ne dau oxigenul atât de necesar, susţin solul pentru a preveni eventuale alunecări de teren şi reţin apa din sol prin rădăcinile lor. Prin tăierea lor, mai multă apă se va infiltra prin pământ în gropile din centrul oraşului Ocna Mureş. Şi mai grav este faptul că tăierile au loc în zona canalului de drenare a dealului Banţa, canal care comunică cu cel din parcul central al oraşului aflat la puţină distanţă de groapa de la “PLUS”.

În această seară, un cetățean a postat niște imagini cu lemne tăiate și încărcate într-o mașină, tot în zona” Ciortea” cu ”aprobare”, spunea persoana care a postat imaginile prezente și în acest articol.

Eu nu am văzut aprobarea. Și nici nu mă interesează, vreau să nu mai taie pădurea, credeți-mă, mai sus au tăiat anii trecuți într-o veselie. Pentru noi, cei care locuim în apropierea lacului Plus, e o preocupare reală, o eventuală alunecare de teren. Nu intru acum în amănunte geologice…” a mai spus persoana care a luat atitudine și care auzind ce se întâmplă în pădurea de lângă blocul în care locuiește a urcat să vadă ce se întâmplă.

Nu e singura persoană care de-a lungul timpului ne-a semnalat faptul că pe dealul Banța, se taie la greu pădurea. Se poate verifica, astăzi pădurea e atât de rărită încât e greu de recunoscut pentru cei care odată obișnuiau să colinde la pas dealul Banța.

Chiar nu se poate face nimic?

Citește mai departe