Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

O firmă taie pădurea „Banţa” cu acordul Romsilva. Primăria acuză că este o decizie abuzivă

Publicat

- 563 vizualizări

De căteva zile, în zona cunoscută de localnici sub denumirea de „Ciortea”, pe dealul Banţa, o firmă şi-a instalat câteva barăci şi a început să taie copacii din pădure „cu acte în regulă” de la Romsilva. Am primit numeroase plângeri aşa că am încercat să aflăm ce se întâmplă.

Deşi lucrătorii de la faţa locului au declarat că efectuează doar lucrări de toaletare a pădurii, martorii au declarat că sunt duşi copaci tineri şi sănătoşi cu camioanele.

Tăiere copacilor în pădurea Banţa pune în pericol oraşul Ocna Mureş! Se ştie şi s-a dovedit de către cei de la MINESA (Institutul de cercetări şi proiectări miniere ) că infiltrarea apei pluviale de pe dealul Banţa în gropile din centrul oraşului reprezintă „cancerul” care macină subsolul oraşului. Copacii ne dau oxigenul atăt de necesar, susţin solul pentru a preveni eventuale alunecări de teren şi reţin apa din sol prin rădăcinile lor. Prin tăierea lor, mai multă apă se va infiltra prin pământ în gropile din centrul oraşului Ocna Mureş. Şi mai grav este faptul că tăierile au loc în zona canalului de drenare a dealului Banţa, canal care comunică cu cel din parcul central al oraşului aflat la puţină distanţă de groapa de la „PLUS”. În zonă au încă loc studii efectuate cu bani de la guvern, tocmai pentru a căuta o soluţie împotriva infiltrării apei de pe deal în subsolul oraşului.

Locul de unde copacii taiati de pe dealul Banta sunt urcati in camioane

 

Lucrările de tăiere se pare că vor continua şi zilele următoare. Am încercat să luăm legătura cu conducerea de la Romsilva Alba Iulia pentru a afla poziţia lor faţă de această acţiune, să aflăm ce cantitate de lemn se va tăia însă pănă la ora la care scriem acest articol nu am putut da de ei. Sperăm să citească şi dânşii aceste rânduri şi aşteptăm o declaraţie eventual un comunicat.

Oamenii sunt  îngrijoraţi dar şi indignaţi: „Ne ne luaţi şi pădurea că atât ne-a mai rămas”, a spus domn în vârstă la vederea copacilor tăiaţi. „Dacă ne taie copacii din pădure vine pământul pe noi”, a mai spus locatarul din unul din blocurile aflate chiar sub pădurea în care se efectuează tăierile.

Autorităţile locale au declarat că vor lua măsuri şi vor merge până la Prefectul judeţului Alba cu plângeri ca aceste tăieri să se oprească.

UPDATE! 15:30 20 feb.: Contactat telefonic, primarul oraşului Ocna Mureş a spus  ” Romsilva îşi bate joc de Ocna Mureş! Nu pot să fiu asociat cu tăierile abuzive din pădurile din România. Pădurea Banţa a fost luată cu „japca” oraşului şi noi încercăm să o recuperăm şi probabil vor să taie acum cât mai mult”. De la domnul primar am mai aflat că se vor tăia 500mc de lemn.

Update 19:00 20 feb: Conform celor de la Primăria Ocna Mureş tăierile se fac într-o „pădure protejată”, o pădure în care copacii au fost plantaţi special pentru captarea apelor meteorice şi în acest sens există chiar o hotărâre de consiliu din 1952  hotărărea nr.1117 care apare într-o notă oficială (foto jos), o hotărâre prin care erau luate diferite măsuri pentru protejarea masivului de sare din subsolul oraşului şi prin care se spune la paragraful nr. 3:

„Împădurirea a 40 ha teren pe dealul Banţa pentru captarea apelor meteorice şi realizarea unor canale de captare şi evacuare  a apelor pe o lungime de 8 km şi stabilirea afluentului de ape pe masiv”

Conform celor de la Romsilva, la Ocna  Mureş nu se taie pădurea ci se execută lucrări  de rărire a pădurii, proces care se efectuează conform unor norme prestabilite la o anumită perioadă de timp.

 

Citește mai departe