Articolele zilei
Zile de sărbătoare – Ocna Mureş, locul în care s-a aprins lumina în fotbalul românesc
Încă de la început ţin să precizez că nu mi-am propus să scriu o cronică sportivă, departe de mine acest gând, devreme ce în paginile prestigioasei noastre reviste semnează, număr de număr, tizul meu, apreciatul gazetar Ovidiu Ioaniţoaia. Aceasta în primul rând. În al doilea rând ţin să mai arăt că însuşi titlul articolului de faţă este identic cu cel trecut în invitaţia-program primită de la autorităţile locale cu ocazia Zilelor Oraşului Ocna Mureş, din judeţul Alba. Mai trebuie să subliniez, totodată, un fapt minor, dar deosebit de important pentru mine, şi anume că sunt pentru prima dată invitat la un asemenea eveniment, cu toate că i-am cunoscut îndeaproape pe toţi edilii oraşului de după Revoluţia din Decembrie 1989. Pe această cale aduc mulţumiri conducerii actuale a urbei, primarului Silviu Vinţeler, care au reuşit să organizeze o asemenea manifestare de o complexitate deosebită. Spun aceasta deoarece în programul manifestării, pe durata celor două zile de sfârşit de august, locuitorii oraşului de dincolo de Mureş, urbe situată între hotarele a trei judeţe, au avut ocazia să participe la numeroase spectacole culturale şi sportive. Punctăm şi noi câteva din cele mai interesante moment ale programului stabilit pentru asemenea sărbătoare. Astfel, în prima zi, după deschiderea oficială de la orele 18.00, a urmat un spectacol de muzică uşoară, folk şi dans modern. Cetăţeni de toate vârstele, în special tineri, au umplut până la refuz piaţa din centrul oraşului. Calitatea muzicii interpretată de tineri solişti vocali sau de instrumentişti, dar, mai ales, intensitatea sonoră au aprins călcâiele dansatorilor de ocazie de pe caldarâmul proaspăt amenajat. S-a cântat şi dansat până după miezul nopţii.
A doua zi, încă de dimineaţă, rând pe rând, şi-au făcut apariţia ansamblurile folclorice din Ocna Mureş, Rădeşti, Vinţu de Jos şi Căpâlna, judeţul Alba, precum şi cele din judeţele Maramureş şi Sibiu, care au participat la Festivalul interjudeţean de folclor “Tradiţii Uiorene”, ajuns la a VI-a ediţie. Desigur, din acest program matinal nu a lipsit nici parada portului tradiţional ardelenesc, dar nici muzica populară susţinută de solişti vocali ai ansamblurilor folclorice prezente.
De departe cel mai aşteptat moment al întregii manifestări a fost legat de împlinirea a 80 de ani de la primul meci de fotbal disputat în nocturnă, în România. Acest eveniment de primă mărime în istoria jocului cu balonul rotund din ţara noastră, a avut loc la 30 august 1936, pe stadionul echipei de fotbal “Solvay” Uioara de atunci, “Soda” de astăzi, iar pentru a marca momentul deosebit, gazdele au susţinut un meci de fotbal amical cu gruparea IAR Braşov. O dată cu trecerea timpului, nocturna a fost folosită tot mai rar, evenimentele sportive fiind înlocuite cu cele cultural-artistice.
Sărbătoarea la locul în care s-a aprins lumina în fotbalul românesc a debutat cu întâlnirea dintre echipele actuale ale C.S. Soda Ocna Mureş şi C.S. Gaz Metan Mediaş. Meciul a fost câştigat de oaspeţi cu scorul de 2-1. Cei peste trei mii de spectatori aflaţi în tribunele cochetului stadion, dar şi în afara lor, au aplaudat apoi îndelung apariţia pe stadion a jucătorilor echipelor de fotbal Dinamo Bucureşti şi Soda Ocna Mureş din perioada anilor de sfârşit de secol XX. Astfel şi-au făcut apariţia, rând pe rând, Ionuţ Lupescu, Florin Prunea, Cristian Munteanu, Florentin Petre, Marian ivan, Daniel Florea, Costel Orac, Vali Năstase, Marin Dragnea, Ovidiu Tâlvan, Florin Macovei, Adrian Iordache, Marius Nicolae, iar de la echipa locală nu au lipsit Sorin Corpodean, Ovidiu Maier sau Mircea Stanciu. Cele două galerii prietene şi-au făcut din plin datoria, cu un plus pentru dinamovişti, iar spectacolul din teren a fost pe măsura aşteptărilor, la care a contribuit cu mult har şi comentatorul meciului, Ciprian Aron, jurnalist clujean, dar cu rădăcini adânci în oraşul de pe Mureş. Goluri au fost destule, dar după cum era şi firesc, cele mai multe au fost marcate de dinamovişti. La finalul meciului, în aplauzele şi ovaţiile celor peste trei mii de spectatori, a fost aprinsă nocturna stadionului ca o aducere aminte a anului de început – 1936. Trebuie să mai amintim că aici, la Ocna Mureş, pe stadionul oraşului, s-au pregătit şi format o serie de jucători de seamă ai fotbalului românesc printre care Bazil Marian, Sabin Bâscă, Alexandru Moldovan, Viorel Kraus, Nicolae Popanică, Vasile Mureşan (Vulpea), Anghel Buruiană, Sorin Corpodean, Ovidiu Maier, Mircea Stanciu. Să nu mai spun că, în vremea când echipa “Soda” activa în eşalonul secund, printre jucătorii de bază se aflau şi legendarii Voinescu, Lengheriu, Vagner, Popa, Moldovan sau Simionescu.
Nu putem încheia acest moment fără a-l aminti acum şi aici pe Marius Stăncel, preşedintele Clubului Sportiv “Soda” Ocna Mureş, care, printr-o activitate susţinută, beneficiind şi de sprijinul nemijlocit al Primăriei, a reuşit să refacă, în primul rând, stadionul oraşului, iar apoi să revigoreze secţia de fotbal. După ce componenţii celor două echipe, care au alergat o oră după balonul rotund, s-au retras pe malul Mureşului pentru o pauză binemeritată, spectatorii s-au grăbit să ajungă în piaţa din centrul oraşului. O dată ajunşi aici au putut urmări şi bucura, în acelaşi timp, de recitalurile de muzică uşoară susţinute de cântăreaţa Elena Gheorghe, precum şi de trupele “Talisman” şi “Good Day”, ultima din Ocna Mureş.
La miezul nopţii, ocnamureşenii adunaţi în centrul oraşului au urmărit varietatea focurilor de artificii care au marcat sfârşitul Zilelor Oraşului Ocna Mureş din vara anului 2016.
Articol apărut în Flacăra lui Adrian Păunescu – 9 septembrie 2016