Articolele zilei
Silviu Vinţeler: Conservatorismul în Ocna Mureş reprezintă o piedică în căutarea unui viitor mai bun
" Ne-am învățat să stăm cu capul în pământ, pe principiul „Capul plecat sabia nu-l taie”.
Ne-am învățat să stăm cu capul în pământ și acceptăm să vină alții de prin alte orașe să ne facă nouă ordine prin ograda noastră, prin orașul nostru.
Ne-am învățat să stăm cu capul în pământ și ne-am împăcat cu ideea că orașul nostru nu va avea parte de refacere, de reconstrucție, de nimic care să îi ofere un viitor.
Ne-am obișnuit atât de mult să stăm cu capul plecat, ne-am obișnuit atât de mult cu răul, încât am ajuns să-l considerăm o stare normală, o stare de fapt și de echilibru în oraș. Orice schimbare, orice este nou, orice este evolutiv în orașul nostru îl considerăm ca fiind rău, ceva care ne distruge așa zisa stare de stabilitate, de liniște.
Ne-am obișnuit atât de mult cu drumuri desfundate sau pline de gropi, încât orice drum asfaltat acum este pentru noi ceva care ne trage înapoi.
Ne-am obișnuit atât de mult cu o circulație „la mica înțelegere” prin intersecții, încât orice măsură care aduce plus de rigurozitate în respectarea legilor sau fluidizare a traficului rutier ni se pare ceva de neconceput, ceva rău.
Ne-am obișnuit cu piața industrială în vinerea în centrul orașului, blocând o porțiune de drum, încât orice schimbare e un regres. Probabil suntem singurul oraș din Ardeal care are piață în centrul localității, pe parte carosabilă, blocând complet circulația.
Ne-am împăcat cu ideea că vin alții de prin alte părți și ne dictează, ne ordonă, zic ei că ne învață, cum să facem un comerț civilizat. Pentru acei comercianți cu gura mare care „amenință” că nu mai vin aici dacă nu îi lăsăm să-și facă mendrele economice în mijlocul străzii le spunem direct: în alte părți pe unde mergeți puneți capul în pământ și vă conformați fără comentarii la regulile din localitățile respective. Aici, pentru că ne credeți cu capul în pământ credeți că puteți să ne faceți ordine în curtea noastră.
Știm toți cei care conducem o mașină că circulația pe drumurile din oraș, până acum vreo 2 ani era o catastrofă. Pe strada Mihai Eminescu dacă nu era o groapă, sigur era un dâmb. Acum strada asta a devenit un loc ideal pentru a prinde pe cei care circulă cu mult peste limita legală. Intersecția dintre străzile Mihai Eminescu și Nicolae Iorga era o provocare, cine e mai cu tupeu, care intră primul, care forțează mai mult intersecția. La fel și intersecția de la „Fierul”. Preferai să dai prioritate la toți ca să nu îți iei înjurături și amenințări de la vreun „profesionist” în ale circulației haotice (avem destui din ăștia în oraș, le vine rândul la Serviciul Circulație la toți).
Oriunde în lumea asta sensurile giratorii reprezintă modul cel mai simplu, ieftin și elegant pentru a reglementa și fluidiza circulația în intersecțiile cu probleme de prioritate. Dacă în Ocna Mureș nu au fost până acum așa ceva, asta nu înseamnă că nu putem face, că nu sunt necesare. Sunt mai multe mașini decât acum 10 ani. Un sens giratoriu mare îți permite să intre în intersecție simultan mai multe mașini de pe toate străzile din acel sens decât câte ar intra la o semnalizare cu „Drum cu prioritate”, „Stop” sau „Cedează trecerea”. Regulile de prioritate în sensul giratoriu sunt aceleași pentru toți cei care intră în intersecția prevăzută cu așa ceva.
S-a asfaltat strada Mihai Eminescu. S-a asfaltat strada Andrei Mureșan. S-a asfaltat strada Lungă. S-au asfaltat ieșirile din oraș. Cartierele Uioara de Sus și Mălinului au fost amenajate integral. În curând se va termina de asfaltat și strada Nicolae Iorga. Se asfaltează în Războieni, strada Digului și zona blocurilor ANL. Anul viitor, din primăvară, încep străzile din zona străzilor Abatorului, Mihai Viteazu și ieșirea din oraș până în Micoșlaca. Refacerea străzilor Avram Iancu și 9 Mai este deja în procdură de licitație. E cel puțin absurd ca în condițiile astea să vină alții din afara orașului să ne spună cum trebuie să circulăm aici în Ocna Mureș sau cum să ne organizăm comerțul în mijlocul drumului.
Preferăm să stăm iarăși cu capul în pământ și să ne spună niște comercianți de prin alte locuri unde, când și cum se circulă prin Ocna Mureș? Știți că în Piața industrială din cele 224 de locuri pentru comerț, doar 6 sunt ocupate de comercianți din oraș?
Preferăm să stăm cu capul în pământ și să admirăm gropile din asfalt sau vrem drumuri pe care să circulăm fără să ne mai „rupem” mașinile?
Stăm să admirăm rigolele înfundate de zeci de ani și la vreme de ploaie să avem iar apă în oraș sau le facem funcționale și refacem și spațiile verzi de pe strada Nicolae Iorga? Spații verzi pe care comercianții din Piața industrială, cei care vor să ne învețe „tainele” circulației și comerțului civilizat, „occidental”, le-au măcelărit cu mașinile lor în fiecare săptămână, în dispreț pentru locuitorii de acolo.
Oamenii din zonă nu au dreptul la acces în propria curte decât strecurându-se, cu capul plecat, printre tarabe? Nici nu știți ce scandal au făcut comercianții pentru că s-au pus borduri și nu mai pot parca pe spațiul verde.
Dacă vinerea ar trebui să intervină pompierii sau Salvarea în Piața industrială, pe acea porțiune din strada Nicolae Iorga, ar fi o totală nebunie. Încercați să aveți doar viziunea unei mașini de Pompieri care intră printre tarabe să stingă un incendiu. Sau o mașină a Salvării strecurându-se pe stradă, printre comercianți, încercând să mai salveze un semen de-al nostru. Sau e mai simplu să punem capul în pământ, să ne facem că nu ne interesează decât cumpărăturile noastre și să acceptăm ca alții să ne facă ordine în oraș?
Piața industrială va avea în cel mai scurt timp o altă locație decât cea de pe strada Nicolae Iorga. Pentru că nu e civilizat, nu e logic să blochezi centrul orașului vinerea cu mai mult de 200 de tarabe. Imediat ce noua locație va fi amenajată, strada Nicolae Iorga, între intersecțiile cu 9 Mai și Memorand, va fi deschisă circulației și vinerea. Și va avea și un alt aspect, cu rigole, borduri, spații verzi și covor asfaltic nou.
Preferăm să stăm în trecut, să nu vedem că totul se mișcă. că totul evoluează lângă noi? Sau ne dorim evoluție, drumuri bune, circulație rutieră sigură, rigole care să funcționeze, spații verzi în cât mai multe locuri?
Conservatorismul în Ocna Mureș reprezintă o piedică în căutarea unui viitor mai bun. Este o frână în dezvoltarea infrastructurilor orașului, indiferent dacă vorbim de apă, de canalizare, de electricitate, drumuri, căi ferate etc. Avem nevoie de dezvoltare, orașul trebuie să crească, să evolueze. Nu mai vrem ca orașul să stea să privească spre trecut și să își plângă la nesfârșit soarta. Avem nevoie de nou, de un viitor al nostru, făcut de noi, de locuitorii orașului. Nu avem nevoie de conservatorism.
Conservatorismul acum în Ocna Mureș este doar o formă de manifestare a băgării în seamă pentru campaniile electorale din 2016 pentru cei care altfel nu pot ieși în evidență.
Conservatorismul e frâna, e bățul din roata bicicletei."
Silviu Vinţeler primar al oraşului Ocna Mureş
CONSERVATORÍSM s.m. Atitudine de susținere a vechilor forme ale vieții politice, culturale și economice și de împotrivire față de ceea ce este nou;- dexonline.ro