Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Codul Fiscal şi surprizele ascunse ale acestuia

Publicat

- 358 vizualizări

 

Mult discutatul Cod Fiscal pe anul 2016, respectiv Legea 227/2015 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 688 din 10.09.2015 și pentru că nu există alte mențiuni, ea își are efecte de la data publicării ei.

            Au curs râuri, fluvii de cerneală despre cât de bun sau de prost este, ce efecte pozitive sau negative va avea asupra populației începând cu 1 ianuarie 2016. Au fost analizate sumele pe care le vor datora firmele, apartamentele, clădirile, stâlpii și proprietarii acestora. Dar un lucru a trecut oarecum neobservat.

            Pentru a fi concreți, vom folosi ghilimele de rigoare, pentru a nu deveni și noi plagiatori, și vom cita din legea de mai sus, respectiv articolul 465, alineatele 2 și 3:

„(2) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, precum şi terenul înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii în suprafaţă de până la 400 m², inclusiv, impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută în următorul tabel:” (tabel de indici specifici contabililor)

 „(3) În cazul unui teren amplasat în intravilan, înregistrat în registrul agricol la altă categorie de folosinţă decât cea de terenuri cu construcţii, pentru suprafaţa care depăşeşte 400 m², impozitul/taxa pe teren se stabileşte prin înmulţirea suprafeţei terenului, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare prevăzută la alin. (4), iar acest rezultat se înmulţeşte cu coeficientul de corecţie corespunzător prevăzut la alin. (5).”

            Text inofensiv, dar care lovește în cei care locuiesc la casă. Despre zona rurală ce să mai vorbim…

            Deci, tradus cumva pe înțelesul oricărui plătitor de taxe și impozite, alineatul 2 stabilește că dacă ai mai mult de 400 mp de teren în proprietate, dar ai mai puțin de 400 mp declarat ca teren pentru construcții, statul, în mărinimia sa, prin legile date de onor guvernul României, că el îți spune ce e bine pentru tine, îți oferă obligația de a avea 400 mp teren construcții, tip de proprietate pentru care impozitul e dolofan ca porcul de Crăciun.

            Concret, ai 700 mp intravilan în proprietate, din care 200 mp curte (teren pentru construcții) și 500 mp arabil intravilan (grădină). Guvernul României, prin Codul Fiscal cuprins în Legea 227/2015, te va impozita pentru 400 mp teren pentru construcții, iar diferența de 300 mp se impozitează ca teren arabil, adică undeva la peste 100 lei în plus pe an. Adică 200 mp din grădină ți se vor transforma, obligat-forțat, în teren pentru construcții, indiferent unde in intravilan e grădina asta.

            Cei care au deja declarat minim 400 mp de teren construcții scapă de majorare (vezi articolul 3).

            Cei care au mai puțin de 400 mp teren construcții declarat, dar nu au alte terenuri intravilane prin alte părți scapă și ei de majorare (ar fi fost culmea să îi împroprietărească cu teren până la 400 mp).

            Curțile mici (sub 400 mp) sunt specifice în general orașelor, dar și mediului rural. Cine are curte de obicei are și ceva teren arabil intravilan sub forma de grădină. Și uite așa afli dintr-o dată că ai 400 mp de teren pentru construcții și grădina pe care o sapi tu și familia ta de decenii este de fapt mai mică.

            Unii vor pierde subvenția APIA pentru acești metri pătrați luați din terenul arabil și băgați cu japca la teren pentru construcții. Nu vor mai primi bani dar vor plăti mai mult impozit… Alții vor trebui să-și demoleze solarii ca să le iasă cei 400 mp de teren pentru construcții. Așa numiții „străinași” care locuiesc la bloc în alte localități și au teren intravilan prin alte părți vor trebui și ei impozitați corespunzător. Ce „tupeu” poți să ai să stai la bloc și să ai pământ intravilan…

            Complicațiile sunt nenumărate. Aducerea de modificări asupra destinației terenului presupune modificări și la Registrul Agricol, la categoria de teren declarată la Taxe și Impozite, peste tot acolo unde apar terenuri și categoria lor de folosință. Evident, contribuabilul va avea obligația de a umbla EL să anunțe aceste modificări. Altfel, tot legile date de acest guvern prevăd sancțiuni pentru tot felul de încadrări juridice cum ar fi de exemplu fals în declarații, care e penal (ce asociere de cuvinte, „guvern” și „penal” în aceeași frază…).

            Și ca lucrurile să fie și mai „simple”, modificarea categoriei de folosință a unui teren se face în baza unei constatări faptice a unei comisii și în urma unei expertize topografice autorizate, nu din pixul sau prostia cu titlul de lege a unora.

            Intabulările făcute până la 1 ianuarie 2016 mai sunt valabile pentru cei care au mai puțin de 400 mp de teren pentru construcții? Pentru că vânzarea legală a unei proprietăți presupune o intabulare… Vai de cei ce vând sau cumpără în perioada asta o proprietate.

            Extrasul de carte funciară cum se va modifica? La cartea funciară modificările nu sunt declarative, ele trebuie constatate legal.

            Avem, așadar, cum ni s-a promis, „relaxare” fiscală și un exemplu concret. Taxe mai „mici”, impozite mai „mici”. Și pentru că toate astea trebuiau să aibă un nume  și un autor inconfundabil, el se numește simplu „guvernul României”. Să mulțumim „guvernul României” care dă legi pentru ca omul să plătească mai „puțin”, pentru ca omul să umble mai „puțin”, să aibă mai „puține” griji pentru ziua de mâine.

            Să mulțumim „guvernul României” că ne ia banul. E mai simplu și lipsit de pericole și tentații să duci dorul banilor și nu grija lor.

            Române, plătește! Guvernul veghează și are grijă de tine!

            Veghează și are grijă să-ți ia banul…

 

Iulian Olariu Iakab

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *