Articolele zilei
Investiţiile ocnamureşenilor la mijloc de an 2015
Ani de zile orașul nostru a avut doar rare lucrări de investiții și majoritatea lor au fost de mica anvergură. Apoi, în 2015 bugetul local a primit o grea lovitură după ce Guvernul i-a acordat modesta sumă de 0 (zero) lei pentru investiții, deși în 2014 au fost alocate din aceeași sursă 2.700.000 lei. De această „dărnicie” guvernamentală au mai beneficiat în 2015 încă alte 100 de orașe și municipii din țară, indiferent de culoare politică, populație, suprafață, grad de investiții, nivel economic, nivel social etc.
Revenim însă la investițiile din oraș. Investiții ce stau să înceapă, sunt deja în desfășurare sau vor fi finalizate în scurt timp.
După ce anul trecut a fost terminată modernizarea cartierelor Colonia Monchim și Uioara de Sus blocuri, proiecte complexe cuprinzând lucrări de amenajare spații verzi, asfaltare străzi și alei, iluminat public, spații de joacă, terenuri de sport, reabilitare a rețelelor de apă și de canalizare, anul acesta a venit rândul altor zone din oraș de a beneficia de investiții.
Lucrările de asfaltare de pe strada Mihai Eminescu vor fi finalizate integral cel mai târziu în luna iulie, iar în această lună încep lucrările de asfaltare pe străzile Digului, Axente Sever și Ștefan Augustin. Strada Avram Iancu va beneficia și ea de reparațiile atât de necesare. Aceste ultime două lucrări vor fi realizate doar cu fonduri din bugetul local.
APA CTTA, parcă pentru a ne face să mai uităm de necazurile pe care ni le produce în cantitatea și calitatea serviciilor oferite, a depus în 4 iunie 2015 solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru lucrarea „Reabilitare și extindere rețea apă potabilă străzile Libertății, Crângului, Piața Izvor, Octavian Goga, Livezilor, Unirii, Abatorului, Simion Bărnuțiu, Teilor, Plopilor, Viitorului, Ion Ghica, Murgului, Viilor, Stăvilar”. Aceste lucrări ar trebui să ne aducă cel puțin cu un pas mai aproape de o normalitate în calitatea apei potabile distribuite în oraș de APA CTTA.
Un alt subiect încins a fost groapa de gunoi a orașului. În 4 iunie 2015 au început lucrările de ecologizare a acesteia, lucrări care cuprind două faze. Prima fază, cea a restrângerii suprafeței ocupate de deșeuri va dura maxim o lună, conform asigurărilor date de executantul lucrării, urmând apoi executarea celei de a doua faze, cea a acoperirii deșeurilor, conform proiectului finanțat din fonduri europene. E foarte posibil ca executantul să se țină de cuvânt cu termenele de execuție, având în vedere că acolo se muncește zi lumină (7.00 – 19.00).
Sperăm de asemenea ca în luna august să fie predată lucrarea „Modernizarea și reabilitarea sistemului de canalizare în aglomerarea Ocna Mureș", cu o valoare de peste 22.000.000 lei, lucrare care durează de mai bine de 2 ani și care face parte din proiectul „Extindere şi reabilitare infrastructură de apă şi apă uzată în judeţul Alba”, proiect cu o valoare totală de peste 102.000.000 euro. Aceste lucrări sunt finanțate din fonduri europene, fonduri guvernamentale și fonduri proprii ale consiliilor locale. Dacă această proiect este finalizat și predat, se va putea începe refacerea și modernizarea drumurilor afectate de reabilitarea rețelelor de apă și de canalizare din oraș. Evident că și aceste lucrări pe drumurile orașului vor fi realizate cel mai probabil tot numai cu bani din bugetul local.
Totul se adaugă la o serie de alte și alte lucrări de investiții, și trecute, și viitoare, care dau orașului nostru un aspect mult mai curat, mai civilizat și care în final au efect pozitiv asupra vieții noastre de zi cu zi.
Toate acestea sunt realizate de noi, ocnamureșenii, din banii noștri. Guvernul nu știe de existența a 100 de orașe și municipii din întreaga țară, cel puțin din punctul de vedere al alocărilor bugetare pentru investiții. Iar printre ele, acolo, undeva în Ardeal, se află și un mic orășel, orășelul nostru.
Ocna Mureș se numește, pentru „neștiutorul” mai sus menționat.