Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Ocna Mures la mila naturii

Publicat

- 331 vizualizări

Caderile masive de zapada pun in pericol orasul Ocna Mures? Nu stim. Nici omul simplu nici autoritatile. Ceea ce stim toti si au fost chiar si specialistii de acord este ca, vina cea mai mare pentru dezastrul din decembrie 2010 cand un supermarket s-a prabusit intr-un crater format in cateva ore au fost infiltratiile de apa dulce in cavernele si galeriile rezultate in urma exploatarilor de sare, aflate sub orasul Ocna Mures. Inundatiile din acelasi an , 2010 in luna iunie, au fost ultima picatura din pahar.

Acum ne punem intrebarea oare toata apa rezultata din topirea zapezii, mai ales de pe Banta, unde se va scurge? Ca santurile de drenare care ar trebui sa preia cea mai mare parte din apa care se scurge de pe dealul Banta si de pe strazile orasului sunt tot asa cum au fost si acum un an si acum doi s.a.m.d. Imaginile de mai jos au fost facute in toamna lui 2011 deci inaintea acestor ninsori. In aceste imagini se poate vedea chiar santul de drenare care se afla in parcul orasului, santul cel mai aproape de gropile din centrul orasului.

Forarile facute in ultimul timp in jurul gropii formate in decembrie 2010 au relevat faptul ca solul e compact pana la o adancime de aproximativ 50 m. Insa cavernele si galeriile sunt doar la aceasta adancime? Si s-a forat in destule puncte pentru a se determina exact structura solului? Din pacate nimeni nu poate spune sigur ce exista acolo jos. Si nu ar fi problema asta. Pentru ca asa cum aceste galerii si caverne au stat cuminiti atatia ani ar putea sta si de acum incolo daca s-ar face un minim de efort. Acela de a preveni cat de cat infiltrarea apelor pluviale, provenite din topirea zapezilor etc. in gropile din mijlocul orasului Ocna Mures. Primaria orasului Ocna Mures a incheiat anul 2011cu un excedent bugetar de zeci de miliarde de lei (in bani vechi). Asa ca nu lipsa banilor ar fi motivul pentru care nu s-au refacut, decolmatat aceste santuri. S-a facut ceva dar foarte putin. Degeaba destupi un sant 990m din 1000m ca tot astupat ramane.

Doar Dumnezeu stie ce ne asteapta. Poate scapa orasul cu bine. Dar din pacate suntem la mila naturii…

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *