Articolele zilei
Simboluri spirituale
Conștient sau involuntar, asumat sau purtați de valurile capricioase ale „modei”, ne înconjurăm în viața cotidiană de o sumedenie de simboluri, mai mult sau mai puțin spirituale, cu geneza în timpuri imemoriale ori, dimpotrivă, creații recente ale unei industrii publicitare care exploatează viciile societății de consum.
Într-un articol anterior îmi exprimam credința că, prin exemplul de forță regenerativă, prin simbolistica optimistă pe care o emană, celebra pasăre Phoenix ar putea fi adoptată drept simbol al localității noastre. Îmi mențin această opinie dar, în același timp, vreau să fac cunoscute micii noastre comunități și alte simboluri cu o mare încărcătură de spiritualitate, de semnificații și emoții.
Mulți dintre noi am vizitat Muzeul Brukenthal din Sibiu trecând grăbiți pe lângă o piesă muzeală de excepțională valoare, statuia zeiței Hecate, descoperită pe teritoriul localității noastre pe vremea când, daco-romanii, munceau împreună și se bucurau de resursele generoase ale locului. Este o lucrare artistică deosebită, zeița Hecate în trei ipostaze, Diana, Selena și Proserpina, având efectiv cele trei fețe, de unde și denumirea Hecate Triformis. Zeița Hecate este prezentată frecvent în trei ipostaze (de obicei zoomorfe, diverse animale), ca o divinitate ce patronează forțele terestre, eterice și subterane, legăturile magice dintre cele trei zone ale existenței, fiind și o zeitate ce patronează intersecțiile de drumuri, acestea având și ele o simbolistică magică. Ceea ce este remarcabil la artefactul descoperit la noi, lucru remarcat și de Nicolae Densușianu în monumentala lucrare „Dacia Preistorică”, este faptul că statuia este acoperită de basoreliefuri ce redau vestimentația locală, cele trei fețe sunt blânde, la mijlocul pieptului este reprezentat bustul soarelui și figurile lui Phosphorus și a lui Hesperus, care întind făclii înspre soare, numeroase alte simboluri cosmogonice și existențiale fiind reprezentate în diverse registre ale statuii.
Nu o sa insist aspra acestei remarcabile mostre de spiritualitate, vă las pe dumneavoastră să descoperiți cât de mult se potrivea această statuie cu particularitățile văzute sau neștiute ale locului. Vin doar cu un mic indiciu : suntem situați exact la întâlnirea a trei mari zone geografice; Podișul Târnavelor, Culoarul Depresionar Alba-Iulia – Turda și Câmpia Transilvaniei.
Prof. Goga Mircea