Articolele zilei
Mihai Bogdan un fotograf de excepție recunoscut la nivel mondial

Mihai Romeo Bogdan este originar din Ocna-Mureș, Uioara de Jos. A absolvit Liceul Industrial de Chimie și apoi Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea specializarea Fiziokinetoterapie. În prezent lucrează la o firmă de medicamente și este pasionat de fotografie. Revine mereu cu drag la Ocna Mureș ori de cate ori are posibilitatea.
A avut amabilitatea să ne acorde un interviu pentru a afla multe lucuri despre pasiunea sa răsplătită la nivel internațional.
- Când ai început să faci primele fotografii?
Nu știu exact cand am făcut prima fotografie, cred că aveam vreo 9 ani când mergeam împreună cu mama, tata și sora mea la bunica. În dealul Hopârții tata mi-a pus aparatul de fotografiat, un Smena 8, în mână și mi-a spus pe ce buton să apăs. Atunci nu știam nimic legat de aparatele foto. Prin 1987 mi-am cumpărat vreo 2 filme fotografice alb/negru ORWO de 36 pozitii și am început să fac fotografii. Reglajele le făceam pe baza indicațiilor de pe cutia filmelor. Mai apoi sora mea cea mica, Maria, a adus dintr-o excursie în Italia un aparat simplu care nu avea nevoie de reglaje pe care l-am folosit o vreme.
- Cum ai descoperit că ești pasionat de fotografie?
În 2003 mi-am cumpărat un aparat foto Fuji digital, de atunci fotografia a facut zilnic parte din viața mea. Cu ajutorul internetului am descoperit câteva forumuri de fotografie de unde învătam diferite lucruri despre fotografie și unde îmi încărcam fotografiile. În prezent sunt înscris în Fotoclubul Varadinum Oradea și în AAFR (Asociația Artiștilor Fotografi din România). De-a lungul timpului am întalnit oameni minunați, pasionați de fotografie, cu care am colaborat și cărora aș vrea să le mulțumesc!
- Ai avut un model în domeniu/ idol? Cine te-a motivat să faci fotografii?
Nu pot să spun că am vreun idol în fotografie, dar sunt câțiva fotografi pe care îi admir pentru fotografiile lor, în special fotografi din Rusia, Polonia și SUA. În primul rând soția mea m-a sprijinit și încurajat întotdeauna, iar fiica mea mi-a fost model multă vreme.
- Există vreun tip de fotografie pe care nu îți place să-l faci? De ce?
Fotografia de eveniment nu mă atrage pentru că în general nu-mi place să lucrez contratimp.
- Ce foto îți place să faci?
Deși sunt o persoană timidă îmi place foarte mult fotografia de portret urmată de fotografia de peisaj.
- Care a fost primul premiu?
Primul premiu 1 a fost un TV color Panasonic câștigat la un concurs organizat de F64
- Alte premii?
A urmat apoi locul 1 în România la concursul “Wiki loves monuments” organizat de Wikipedia.
Am fost clasat în top 100 fotografi, organizat de www.35awards.com în anul 2020, în concurs au participat peste 123 mii de fotografi din întrega lume care au trimis peste 444 mii de fotografii. O fotografie mi-a fost publicată în catalogul concursului.
Luna aceasta am obținut titlul de cel mai bun fotograf din Romania la concursul “5th INTERNATIONAL ART PHOTOGRAPHIC VARADINUM” ORADEA – ROMANIA 2021”
Pană acum, anul 2021, mi-a adus peste 90 de premii, medalii de aur, argint, bronz, mențiuni de onoare la saloanele internaționale de fotografie în țările unde am trimis fotografii: Bangladesh, Bulgaria, China, Cipru, Egipt, Grecia, India, Macedonia, Muntenegru, Nepal, România, Serbia, Sri Lanka, Turcia.
Până în acum am participat cu succes la concursuri de fotografie în 37 de țări de pe toate continentele în care fotografiile mele au fost apreciate și acceptate de către jurați.
Am peste 50 fotografii publicate pe cel mai selectiv site de fotografie artistică din lume, www.1x.com, dintre care 25 sunt premiate de către exigentul juriu.
- Care sunt criteriile pentru ca o fotografie sa fie reușită, după părerea ta?
În primul rând imaginea trebuie să transmită ceva, o poveste, o emoție, să aibă o armonie a culorilor și luminii. În al doilea rând o fotografie nu trebuie sa fie povestită, care ar mai fi sensul sintagmei “o fotografie face cât o mie de cuvinte”?
- Cum alegi numele imaginilor?
De obicei în cazul portretelor numele este al persoanei fotografiate, dacă sunt peisaje au numele locului fotografiat, în alte cazuri numele are legatură cu mesajul fotografiei.
- Consideri că aparatura este importanta?
Într-o oarecare măsură contează și aparatul de fotografiat însă aceasta nu este primordial. Cunosc fotografi extraordinari care au aparatură de începător cu care au rezultate remarcabile după cum sunt și fotografi care au aparatură și dotări foarte costisitoare, însă rezultatele nu sunt la nivelul aparaturii. Este un proverb chinezesc care îmi place și care spune că: “Maestrii se deosebesc de ceilalți prin ceea ce pot face cu lucruri puține”.
- Câte fotografii ai făcut până acum?
Nu știu, cred că vreo 500.000 ideea este că începând să fotografiez pe film fotografic care avea un număr limitat de poziții, de multe ori sunt destul de “zgârcit” când vine vorba să apăs de prea multe ori butonul declansator!
- Cât timp pierzi zilnic cu fotografiile?
Nu cred că pierd timpul cu fotografiile. În medie cam o oră-două pe zi, editez, selectez imagini, răsfoiesc fotografiile de pe siteurile de specialitate, urmăresc tutoriale despre fotografie.
- Ai proiecte de viitor?
Doresc să obțin distincții care se acordă fotografilor cu rezultate la concursurile internaționale și în viitor să ajung să jurizez la concursuri. Am mai multe idei pe care sper să le pun în practică și care așteaptă în caietul meu cu notițe să fie impregnate pe senzorul camerei foto. Unele îmi iau mai mult timp până le finalizez, de exemplu, anul acesta am avut un proiect pe care l-am dus la final după 3 luni. Totul a început de la o idee. A urmat apoi schițarea acestuia, achizitionarea materialelor, găsirea modelului, sedința foto. Intenționez să-mi prezint fotografiile în cadrul unei expoziții în Oradea.
Mai jos câteva imagini premiate internațional la diferite concursuri, expoziții:
Ocna Mureș Mina de sare Turda
