Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Din culisele zilei de 22 decembrie 2010

Publicat

- 396 vizualizări

Ziua de 22 decembria 2011 a inceput pentru mine ca oricare zi de munca obisnuita. La ora noua dimineata, in biroul meu din Arad, in timp ce imi savuram cafeaua si mai aruncam un ochi peste site-ul orasului Ocna Mures, primesc un telefon de la Cristi un prieten din copilarie:

„….ai auzit? In spatele magazinului Plus a aparut o gaura.”

Acesta a fost inceputul. Dupa acest telefon am incercat sa dau de un alt prieten colaborator al site-ului , Martin Adrian pe care l-am si gasit la telefon in timp ce era in oras.

Poti merge acolo sa vezi ce se intampla? Sa faci o poza eventual ?” l-am rugat eu. Inca nimeni nu stia exact ce se intampla. Nu dupa mult timp primeam primele imagini, facute cu un telefon mobil doua sau trei la numar, imagini care faceau imediat inconjurul lumii, intr-o ora ele erau difuzate pe Realitatea TV, Prima, ProTV, TVR etc. Imaginea care insoteste acest articol este prima imagine oficiala a ceea ce e parea atunci o groapa inofensiva, imagine preluata de toata mass-media din Romania.

Desi am fost departe, fizic vorbind de locul unde se intampla ceea ce se intampla, eram insa in focul evenimentelor mai mult ca oricine. Acea zi in care am suferit,m-am ingrozit si am muncit deopotriva nu am sa o uit niciodata. Asa cum cred ca multi care au fost acolo nu au sa uite.

Imaginile difuzate de posturile de stiri in acea dimineata aveau in mijloc pe ele „Ocna Mures Online” asa ca multi au trecut la Google si la alte mijloace de cautare ca sa gaseasca sursa evenimentului. Site-ul orasului care pana atunci se bucura zilnic de vizita a catorva sute de ocnamureseni  avea la ora 12:00 la amiaza un total de… 10.000 de vizite cam 9000 de vizitatori unici, mai tarziu avea sa pice serveru de la atata trafic, dupa cum cred ca multi dintre voi stiti. Ocna Mures era pe buzele tuturor dar cu ce pret…

Din momentul in care postam primele imagini pe site de la fata locului telefonul a inceput sa sune. Trei oameni din Ocna Mures: Martin Adrian, Mihaltan Horea si Ficior Emil au sarit repede sa ma ajute fugind la fata locului si facand primele inregistrari video si primele imagini  la ceea ce urma sa fie dezastrul din decembrie din Ocna Mures. In timp ce primeam noi imagini de la ei si pana ce ziarele si posturile de stiri isi trimiteau oamenii telefonul suna si auzeam la capatul celalalt:

Buna ziua. Redactia Ocna Mures Online? As dori cu (si aici dupa caz fiecare telefon):

jurnalistul care se ocupa de eveniment,

as dori cu managerul publicatiei,

as dori cu etc etc. ” la care eu raspundeam:

La telefon!” ori vocea de la celalalt capat tacea putin si zicea

Cine?” iar eu:

Toti

Si acum zambesc cand ma gandesc la asta dar atunci nu razbeam sa pun ultimele noutati de la fata locului.Situatia s-a mai „linistit” cam dupa ora 13 cand deja celelalte surse de stiri primeau deja informatii de la proprii corespondenti aflati la fata locului.

In cateva ore imi aduc aminte ca am colaborat si furnizat informatii si materiale la Adevarul de seara Alba Iulia, Libertatea, TVR Cluj, Citynews, Evenimentul Zilei, Realitatea si parca Prima TV.

Va dati seama ca numai de munca nu mi-am vazut in ziua aceea. Am intrat intr-o transa si nimic nu mai era in jurul meu decat monitorul si telefonul. Informatiile curgeau in valuri, ca la orice astfel de evenimente informatiile erau contradictorii ori pe langa ca eram singur in fata a mii de oameni trebuia sa scriu sa prelucrez imagini sa raspund la telefon dar si sa filtrez ceea ce primeam, nu vroiam sa amplific groaza din sufletul oamenilor implicati direct in evenimente si a celor care citeau din 5 in 5 minute noi informatii despre ceea ce se intampla acasa, cu informatii false. In mare masura am reusit sa tin in frau desfasurarea evenimentelor. Pentru cei care citeau de prin lume despre Ocna Mures. Pentru cei de la fata locului nu era necesar, in fata ochilor lor un hau aparea si inghitea totul, pana si un supermarket, iar inspre seara fugeau si isi carau mobila afara din casa, nu stiau daca a doua zi  aveau sa mai aibe sau nu un acoperis deasupra capului.

Calvarul a continuat si a doua zi si apoi de-a lungul anului care a trecut, am incercat sa va tin la curent cu tot ceea ce am putut afla pe cai oficiale sau neoficiale ce a cauzat acest dezastru, cine au fost vinovatii si ce solutii sunt pe viitor. Se pare insa ca vom afla mai repede adevarul despre 22 decembrie 1989, vom stii in sfarsit ce a fost: revolutie sau… in schimb despre craterul, lacul sau groapa din Ocna Mures va trebui sa mai asteptam. Cat? nimeni nu stie…

admin

Poate doriti sa citit si:

Se surpa pamantul sub Ocna Mures

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *