Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Ion Ariesanu

Publicat

- 450 vizualizări

S-a născut la 7 Septembrie 1930 la Ocna Mureş. A parcurs şcoala primară la Ocna Mureş, apoi şcoala elementară şi liceul la “Samuil Vulcan” din Beiuş. Ultima clasă de liceu a încheiat-o la “Regele Ferdinand” din Turda în 1951. A urmat Facultatea de Filologie a Universităţii “Babeş-Bolyai” din Cluj până în 1955. Devine, după absolvire, asistent universitar la  Politehnica din Timişoara, Catedra de Istorie şi Filozofie.

Din 1958 ocupă funcţia de redactor la ziarul „Drapelul Roşu” iar din 1972 până în 1990 – aceea de redactor şef al revistei de cultură „Orizont” din Timişoara.

A colaborat la revistele „Familia”, „Steaua”, „România Literară”, „Astra”, „Convorbiri Literare”, „Luceafărul”

dar şi la Radio Timişoara şi TVR.

Ca prozator a realizat un frumos palmares: 8 romane, 3 carţi de proză scurtă, 4 cărţi de reportaje, 2 cărţi cu portrete literare, o carte cu nuvele, 5 volume colective, un roman tradus în limba cehă, o antologie a epigramei şi altele. A prefaţat zece cărţi ale altor scriitori şi a publicat numeroase referinţe critice în periodice. Dintre romanele sale evidenţiem aici doar câteva, publicate în edituri importante din Bucureşti: „O complicată stare de fericire”, „Vrajă” şi „Prietenul pe care îl caut pretutindeni”.

În anul 2004, Consiliul Primăriei din Ocna Mureş i-a atribuit titlul de „Cetăţean de Onoare al Oraşului”, (al patrulea se pare, după Mircea Ciugudean, Alexandru Ţitruş şi Mircea Cenuşă), la propunerea primului dintre aceştia.

În Noiembrie 2011, în cadrul festivităţii de decernare a Premiilor Uniunii Scriitorilor Români din Timişoara, Ion Arieşanu a fost distins cu Premiul „Opera Omnia” pentru întreaga activitate literară şi pentru anul 2010, când a devenit octogenar.

Ion Arieşan este un om de cultură care a ales să se exprime în creaţie pentru a forma caractere şi a îndruma generaţii întregi, mai bine de şase decenii. A reprezentat unul din reperele de cursă lungă ale vieţii culturale din vestul ţării.

O parte din cărţile Maestrului pot fi citite la Biblioteca Orăsenească din Ocna Mureş.

Prof. Mircea Ciugudean, Timisoara

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *