Stiri diverse
Sfantul Andrei
Pe data de 30 noiembrie, Biserica Ortodoxă şi Biserica Catolică de pretutindeni îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei. Pentru noi, românii, este o sărbătoare cu o importanţă majoră, datorită faptului că Sfântul Andrei este considerat primul încreştinător al strămoşilor noştri, având în vedere faptul că acesta a răspândit cuvântul evanghelic în Scytia Minor, adică pe teritoriul Dobrogei de astăzi.
Sfântul Andrei a fost frate cu Petru şi erau originari din Betsaida, o localitate din Iudeea, situată pe malul Lacului Ghenizaret. Provenea dintr-o familie de pescari. Sfântul Andrei a devenit mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus. Chiar după acest eveniment petrecut pe malul râului Iordan, Sfântul Andrei l-a urmat pe Iisus Hristos, devenindu-i primul discipol, motiv pentru care a primit şi titulatura de „cel întâi chemat”.
După Învierea şi Înălţarea lui Iisus, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit învăţătura lui Hristos în Scytia, Tracia şi peninsula Balcanică (Turcia de azi). Apoi a călătorit în Grecia, unde a consolitat comunităţile creştine întemeiate de Sfântul Apostol Pavel. A murit martir, răstignit pe o cruce în formă de „X”, în localitatea Patras, din Grecia.
Este patron al Scoției (steagul scoțian reprezintă crucea sfântului Andrei), al României, al Spaniei, al Siciliei, al Greciei și al Rusiei. De asemenea, este patronul orașelor Napoli, Ravenna, Brescia, Amalfi, Mantua, Bordeaux, Brugge, Patras.
Sfântul Andrei este considerat de Biserica Ortodoxă Română patronul spiritual al României. Capul Sfantului Andrei a fost adus în România prima dată în 1997, dar şi anul acesta în luna octombrie.
Crucea Sfântului Andrei este utilizată în circulaţia rutieră, avertizand trecerea la nivel cu calea ferată. În tradiţia populară, noaptea înaintea acestei sărbători, se spune că se fac vrăji. Aceste practici însă nu au nimic comun cu creştinismul, fiind împrumutată din cultura occidentală legată de Halloween.