Articolele zilei
Ce este psoriazisul?
Psoriazisul reprezinta o afectiune serioasa la nivelul pielii, care in acelasi timp este si foarte deranjanta din punct de vedere estetic. Psoriazisul se incadreaza in categoria bolilor cronice autoimune, dupa cum mentioneaza si blogul biod.ro, iar potrivit statisticilor afecteaza aproximativ 3% din populatia totala a globului. Persoanele cel mai des afectate au varsta cuprinsa intre 11 si 45 de ani.
Desi aceasta boala nu este transmisibila, totusi persoanele afectate de psoriazis sunt des marginalizate de catre ceilalti, tocmai din cauza aspectului pielii. Astfel psoriazisul este o problema cu adevarat importanta, iar oricine se confrunta cu aceasta cauta tratamente cat mai eficiente pentru tratarea ei.
Semne si simptome ale psoriazisului
Psoriazisul apare in momentul in care celulele pielii se dezvolta intr-un ritm mult mai accelerat decat in mod obisnuit. Astfel, organismul nu poate face fata la aceasta viteza de crestere, astfel ca pe suprafata pielii se aduna un exces de celule, care ulterior formeaza leziuni.
Aceste leziuni se prezinta sub forma unor pete rosiatice la nivelul pielii, deseori insotite de coji alb sidefii. Pozitionarea acestor leziuni la nivelul corpului poate varia extrem de mult, astfel ca exista persoane ce se pot confrunta cu o singura plaga, in timp ce alti pacienti sa sufere de aceasta afectiune pe toata suprafata corpului.
In general leziunile atunci cand vorbim despre psoriazis apar cel mai des la nivelul coatelor, genunchilor, a scalpului si in regiunea lombara a spatelui.
De asemenea, zonele rosiatice sunt adesea insotite de mancarimi, in timp ce alte semne ale psoriazisului pot fi: zone de piele cu cosuri sau pustule, unghii ingrosate sau crestate.
In momentul eruptiei, psoriazisul poate provoca durere si mancarime severa, iar in unele cazuri pot aparea chiar si sangerari la nivelul pielii. Este o afectiune imprevizibila, deoarece unii pacienti se pot confrunta cu eruptii saptamanale sau lunare, in timp ce altii numai ocazional.
Cauze pentru aparitia psoriazisului
Desi in momentul de fata nu se cunosc cu exactitate cauzele care declanseaza boala de psoriazis, totusi este dovedit ca aceasta boala are legatura cu sistemul imunitar si de asemenea exista o predispozitie genetica pentru aparitia acestei afectiuni.
Pe langa predispozitia genetica bineinteles ca exista si o serie de factori care pot duce la aparitia acestei afectiuni. Printre acestia trebuie amintiti:
- Infectiile respiratorii si cutanate
- Rani la nivel cutanat (insolatie puternica, intepatura de tantar)
- Stresul
- Fumatul excesiv si consumul de alcool
- Obezitatea
- Efecte adverse in urma administrarii de medicamente (beta-blocante, litiumul, corticosteroizi, ibuprofen)
Psoriazisul este o afectiune si cu un puternic impact psiho-social. Potrivit studiilor efectuate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii, 60% dintre persoanele care sufera de psoriazis au episoade depresive, 1 din 3 pacienti a avut la un moment dat un gand suicidal, in timp ce jumatate dintre cei diagnosticati cu psoriazis au fost discriminati in societate si la locul de munca.
Persoanele care se confrunta cu psoriazis prezinta un risc ridicat pentru dezvoltarea altor boli, cum ar fi bolile cardiovasculare, artrita psoriazica, diabet, atac cerebral, limfom sau boala inflamatorie intestinala.
Din acest motiv, dar nu numai, oricine prezinta simptome de psoriazis trebuie sa se prezinte la un medic specialist si sa inceapa procedurile in vederea tratarii acestei afectiuni, care altfel poate afea un impact serios asupra calitatii vietii.
