Suntem şi pe:

Articolele zilei

Studiile arata ca muzica are aceleasi efecte ca medicamentele in cazul stresului

Publicat

- 442 vizualizări

Muzica are un efect profund asupra emotiilor dar si a trupului. Melodiile rapide te pot ajuta sa te concentrezi mai bine si sa fii mai alert, melodiile ritmate te pot face mai optimist, iar un ritm lent te poate ajuta sa iti relaxezi trupul si mintea. Cercetatorii spun ca la un ritm cu 60 de batai pe minut, creierul produce unde cerebrale alpha. Aceste unde sunt prezente la persoanele relaxate.

Ce fel de muzica ajuta la relaxare

Orice muzica cu un ritm redus poate ajuta la relaxare si la reducerea stresului, dar cele cu cel mai mare efect asupra creierului sunt liniile melodice ale nativilor americani, muzica celtica si melodiile indiene cantate la instrumente cu corzi. Sunetele naturii cum ar fi ploaia, tunetele sau pur si simplu sunetele animalelor din jungla ajuta si ele la alungarea stresului, mai ales in combinatii cu muzica jazz sau muzica usoara. Cu toate acestea, gusturile muzicale difera foarte mult de la persoana la persoana, asa ca in final, tu esti cel care decide ce fel de muzica sa asculti pentru relaxare.

Cantatul este si mai benefic

Daca stii sa canti la un instrument si acest lucru iti face placere, nu poti avea o activitate anti stres mai buna decat atat. Efectelebenefice ale muzicii asupra creierului se imbina cu efectele relaxante si care te deconecteaza de la viata cotidiana ale cantatului, creand astfel activitatea perfecta pentru eliberarea de stres. Instrumentele cu corzi, tobele si pianele sunt cele mai indicate instrumente pentru a scapa de stres deoarece prin sunetele pe care ls scot ajuta creierul sa se relaxeze, iar cantatul la ele necesita mai multa concetrare si astfel te ajuta sa te deconectezi mai mult. Daca doresti sa inveti sa canti la pian, aceste piane digitale sunt alegerea potrivita.

Cand te ajuta muzica

Muzica ajuta oricand o asculti si nu exista anumite perioade ale zile in care se recomanda ascultarea mai intensa, dar daca asculti muzica potrivita la momentul potrivit poti face anumite activitati mai usor. Spre exemplu, poti asculta muzica ritmata dimineata, ca sa te trezesti mai bine si sa iti incepi ziua cu un boost de energie, sau poti asculta muzica la serviciu ca sa te poti concentra mai bine si sa dai mai mult randament( daca meseria iti permite asta), iar daca ai probleme cu somnul, poti inerca sa asculti muzica relaxanta cu un ritm domol inainte de culcare pentru a adormi mai repede si mai relaxat.

Muzica a fost folosita inca din activitate pentru tratarea unor anumite tulburari, iar astazi poate fi folosita ca tratament pentru stres. Muzica te ajuta sa te deconectezi de la realitate si sa iti explorezi emotiile, lucru foarte benefic pentru trup si minte.

Citește mai departe