Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Bazil Stoica

Publicat

- 1.561 vizualizări

În 27 de ani de muncă, medicul ginecolog Bazil Stoica a asistat la 7.500 de naşteri, ajutând gravidele să aducă bebeluşii în siguranţă pe lume.

Născut în Ocna-Mureş, judeţul Alba, medicul s-a îndrăgostit de Giurgiu şi a ales să aibă grijă de sănătatea femeilor de aici.De 14 ani este şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

Ginecologul Bazil Stoica a ales să meargă pe urmele bunicului său, medic generalist, care şi-a dorit ca şi nepotul să îmbrace halatul de doctor şi să se pună în slujba oamenilor. Avea doar 15 ani când a decis că îşi doreşte să devină medic şi nu s-a abătut de la visul său.

„Bunicul meu, Bazil Stoica, cel al cărui nume îl port, mi-a spus că îşi doreşte ca şi eu să devin tot medic şi asta am făcut. În facultate mi-a plăcut foarte mult anatomia. Nu regret deloc decizia luată”, povesteşte Stoica.
n ultimul an de facultate şi în următorii doi a fost intern de chirurgie, ceea ce însemna o pregătire de specialitate înaintea examenului de secundariat (rezidenţiatul de astăzi) şi atunci a început să se pregătească în chirurgie vasculară, mai târziu, lucrarea sa de diplomă fiind pe aceeaşi temă. Posturile pentru specializarea pe care o avea erau prea puţine sau lipseau cu desăvârşire aşa că s-a văzut pus în situaţia de a alege altceva.

„În acea perioadă au fost trei ani în care nu s-au scos posturi la concurs pentru specializarea mea iniţială aşa că a trebuit să optez între a merge la ţară şi a deveni medic de dispensar şi de a face o altă specializare. Am optat pentru ginecologie. Profesorul meu de atunci încerca să mă încurajeze şi îmi spunea că de la inimă la specializarea aleasă ulterior de mine nu e decăt un pas”, mai spune medicul.

În 1984 a venit în Giurgiu cu detaşare fără a avea în primă fază intenţia de a rămâne. Au trecut însă 26 de ani şi astăzi continuă să fie medic al Spitalului Judeţean de Urgenţă, iar de 13 ani este şeful secţiei de obstetrică-ginecologie din cadrul spitalului.

„Atunci când am venit la Giurgiu nu aveam în gând să şi rămân, îmi doream să apară un post în Bucureşti. Câţiva ani nu s-au scos posturi şi aşa am început să mă apropii de colectivul de aici şi am rămas. Până în 1990 naşterile erau duble faţă de cele de acum. Avem şi câte 5-6 naşteri pe zi, iar astăzi sunt sub 3 naşteri”, mai spune Bazil Stoica.

Medicul recunoaşte că au fost şi momente de epuizare şi situaţii în care a operat o noapte întreagă pe lângă naşteri şi internări.

De-a lungul carierei sale a rămas impresionat de reuşitele femeilor care şi-au dorit copii, unele dintre ele la vârsta de 40 de ani. Multe dintre pacientele sale, chiar de la începuturile sale ca medic la Giurgiu, au continuat să păstreze legătura, să îi trimită urări în diferite ocazii.

Doctorul spune că multe dintre femeile de astăzi se neglijează cu bună ştiinţă şi mai grav este că acelaşi lucru se întâmplă şi cu femeile însărcinate care nu se gândesc nici la ele,dar nici la copilul din pântece.

Cei doi fii ai săi au mers pe urmele tatălui, ambii alegând medicina. Andrei este medic chirurg la Spitalul „Sf. Ioan” din Bucureşti, specializat în chirurgie paroscopică şi doctorand, iar Bazil,fiul cel mic, este medic oftalmolog rezident în Madrid.

Bazil Stoica
NĂSCUT. 19 septembrie 1953, Ocna Mureş,  judeţul Alba
STUDII. Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti (1978)
Ultimul an de facultate şi următorii doi a fost intern de chirurgie în cadrul Spitalului Fundeni(pregătire de specialitate înaintea examenului de rezidenţiat care astăzi nu mai există)
FAMILIE. Căsătorit, soţia medic. Are doi băieţi: Andrei(medic chirurg) şi Bazil(medic oftalmolog rezident în Madrid)

Foto: www.adevarul.ro

Sursa: www.adevarul.ro

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *