Suntem şi pe:

Articolele zilei

Declaratii oficiale ale autoritatilor din Ocna Mures despre evenimentul din 14 septembrie 2011

Publicat

- 628 vizualizări

Legat de surparile de mal din data de 14 septembrie, domnul director al Salina Ocna Mures, Cristea Sorin  ne-a declarat in exclusivitate pentru Ocna Mures Online:

„Prabusirile de mal observate pe data de 14 septembrie anul curent s-au datorat continuarii efectului de taluzare care s-a accentuat dupa seceta indelungata din aceasta vara, apa din gropi scazand cu peste un metru. Astfel asupra peretilor nu s-a mai exercitat presiune si acolo unde existau  fisuri in mal inca din decembrie s-au produs aceste surpari de mal. La suprafata, malurile sunt aproape verticale insa la unu-doi metri adancime, apa a sapat in pereti goluri care duc periodic la prabusirea portiunilor de mal aflate deasupra luciului apei. Agitatia apei observata tot atunci s-a datorat prabusirii unei cantitati insemnate de pamant fapt ce a dus si la modificarea luciului apei, pacura existenta inca din decembrie schimbandu-si pozitia pe luciul apei.

Mirosul neobisnuit simtit tot in aceeasi zi nu a avut nici o legatura cu surparile de mal. Periodic in campul de sonde se trece la eliberarea presiunii de la anumite sonde care are ca rezultat eliberarea in atmosfera a unor gaze acumulate in adancuri. Mirosul resimtit este o combinatie intre miros de pacura si sulf.

Taluzarea continua si in prezent la groapa formata in decembrie. De altfel lacul format se intinde in prezent cu aproape 40% mai mult fata de primele zile din decembrie cand masura putin peste 5000 mp iar in prezent masora peste 7000 mp. Ceea ce e bine de retinut este ca aceste taluzari continua doar spre celelalte lacuri si nu spre zonele locuite. Solul de langa zonele locuite (chiar si cel aflat sub fosta parcare a magazinului PLUS) impiedica astfel de fenomene datorita structurii solide, lucru dovedit si de cei care au luat mostre din respectivul sol.

Se fac demersuri la SNS Bucuresti pentru a se trece la casarea si apoi dezmembrarea sondei aflate in imediata aproiere a lacului.

Impreuna cu Institutul de cercetari minirere MINESA se efectueaza inca din decembrie numeroase studii, in jurul ultimului lac aflandu-se peste 110 senzori de la care se preiau datele lunar. In plus aceste studii vizeaza intreg campul de sonde si zonele adiacente. Rezultatele acestui studiu vor aparea cel tarziu anul viitor in primavara. In functie de rezultatele studiului se va trece la executarea unor lucrari complexe de drenare a apei, care dupa cum se stie e principala cauza care a dus la surparea pamantului de sub magazinul Plus. In momentul in care se reuseste realizarea acestor obiective putem spune ca pericolul a trecut.”

 

 

Tot legat de evenimentele din 14 septembrie Primarul orasului Ocna Mures, domnul profesor Augustin Dragut Iosif prezinta urmatorul comunicat:

„Stimati cetateni, fata de cele aparute in mass media referitor la extinderea craterului format in zona fostului magazin PLUS, Primaria orasului Ocna Mures va informeaza ca acest fenomen este unul normal, de taluzare a marginilor craterului, in zona inspre campul de sonde si ca nu reprezinta nici un pericol pentru siguranta zonei si a orasului.

Pentru mai multe detalii, conducerea intreprinderii Salina Ocna Mures va poate pune la dispozitie informatii de specialitate.”

A TALUZÁ ~ (suprafețe, terenuri etc.) A transforma în taluz; a face să fie înclinat. Sursa: NODEX

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *