Suntem şi pe:

Articolele zilei

O posibila solutie de revigorarea a orasului Ocna Mures

Publicat

- 1.531 vizualizări

Bai Cojocna

Cojocna este o comuna din judetul Cluj nu departe de Ocna Mures cu o populatie de putin peste 4300 locuitori. Ce au in comun oare Cojocna si Ocna Mures? Mine de sare. Exact ca si in Ocna Mures la Cojocna extragerea sarii se facea de pe timpul dacilor si a romanilor iar in 1913 la Cojocna s-au amenajat si niste stranduri cu apa sarata ca si la Ocna Mures. Doar ca la un moment dat aceste doua localitati au luat-o pe drumuri opuse.

La noi s-a decimat totul si desi avem potential, avem apa sarata avem locatia nu ne straduim sa incercam niste fonduri europene ori nu vrem ori suntem…..

La Cojocna in primul rand imaginile vorbesc. Inaugurat in 2010 tot strandul a fost amenajat din fonduri PHARE si ceva fonduri de la Consiliul Judetean Cluj.

Investitia de reabilitare a bailor sarate de la Cojocna, alta data o atractie turistica de baza a Clujului, a costat peste 2,5 milioane de euro, potrivit primarului comunei, bani proveniti din fonduri de preaderare (fonduri nerambursabile PHARE), dar si cu finantare de la Consiliul Judetean Cluj. ”Prin aceste proiect incercam sa transformam Cojocna intr-un punct turistic de mare interes. Cojocna este cunoscuta datorita minelor de sare care au fost aici de pe vremea dacilor si romanilor. Apoi, inaintasii nostri au construit aici o statiune finalizata in 1913. Astazi avem onoarea sa redeschidem aceasta statiune intr-o haina noua. Au fost executate lucrari incepand de la infrastructura si pana la cele mai mici detalii”, a declarat primarul localitatii, Sorin Ranga pentru Citinews Cluj.

Astfel, pe langa lucrarile de amenajare completa a celor doua lacuri sarate, reconfigurarea malurilor si instalarea unor podine noi si zone de acces, complexul dispune si de saune, solar, terenuri de fotbal si de baschet, dusuri si spatii verzi. De asemenea, complexul dispune de un transformator electric propriu, capabil sa asigure electricitatea necesara pentru intreaga baza. Dusurile sunt incalzite cu panouri solare iar terenul alocat acestui strand poate gazdui mii de oameni. Exista o parcare cu sute de locuri spatii cu iarba dar si cu nisip, exista pana si un centru de prim ajutor.

Si acum vine marea intrebare: Nu oare ar trebui sa urmam exemplul si sa scoatem Ocna Mures din acest impas economic, social? Nu exista NU! Exista nu vreau sau nu stiu. Nu cred ca un proiect bine intocmit nu poate atrage fondurile necesare amenajarii si la Ocna a unui strand asa cum exista la Cojocna. Sau poate fi un tel pentru ideea oamenilor de afaceri: sa se uneasca odata si sa faca ei impreuna asa ceva bineinteles cu ajutorul autoritatilor si poate a unor fonduri europene. Poate la inceput un mic start apoi in timp sa dezvoltam.Oricum industrie la Ocna nu va mai vi niciodata. In schimb putem profita de ceea ce ne da natura si Dumnezeu gratis.

Nu oare fiecare avem de castigat? Locuri de cazare in Ocna Mures, mici comercianti in incinta strandului, potential turistic 100%. Poate ar trebui fiecare sa punem mana care avem bani sa finantam care nu avem sa ajutam cu munca si apoi sigur vom avea beneficii.

Daca alegem sa investim in masini si case or sa valoreze zero la un moment dat, daca ne place sa mancam seminte la fantana si sa ne plangem de mila sau sa acuzam mereu conducatorii asta nu va rezolva nimic, nu se va schimba nimic si pe viitor. Puterea sta in fiecare! Fiecare dintre noi daca vom face ceva pentru binele orasului o sa avem de castigat. Daca nu imi dati dreptate atunci mergeti la Cojocna si platiti 10 lei intrarea pentru bugetul local de acolo, cumparati mici si bere de la un comerciant din Cojocna si nu unu din Ocna si lista poate continua. Oricum toata stima pentru Cojocna, Ocna Sibiului s.a.m.d

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *