Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Alexandru Ţitruş

Publicat

- 1.197 vizualizări

Alexandru Titrus canta la Nr.1 si in parc in anii'70S-a nascut la 3 martie 1922 în localitatea Unirea-Ocna Mures, judetul Alba, într-o familie modesta, cu 9 copii. A început sa cânte de la vârsta de 6 ani într-un grup instrumental alcatuit de tatal sau si format din feciorii acestuia. Pentru ca Alexandru era cel mai mic dintre frati, tatal a hotarât ca-i revine locul de la tambal, chiar daca acest instrument nu-i era pe plac, vioara fiindu-i încredintata lui Nicolae, fratele mai mare. Cu aceasta formula, familia Ţitrus cânta chiar la nunti si la diverse petreceri.

Pentru ca Alexandru iubea, totusi, vioara, fara însa a  o cunoaste, pe la vârsta de opt ani „fura” instrumentul fratelui mai mare si refugiindu-se în cimitir, exerseaza dupa ureche melodiile vechi, auzite de la batrâni.

La paisprezece ani, hotaraste sa plece la Bucuresti, unde, printr-o întâmplare fericita, reuseste sa realizezeze prima înregistrare audio. Se întoarce la Ocna Mures si împreuna cu fratii si tatal continua sa cânte la nunti sau diverse petreceri.

S-a casatorit la vârsta de optsprezece ani.

Datorita talentului sau nativ si unor conjuncturi favorabile, Alexandru Ţitrus a realizat primele înregistrari la Radio Bucuresti când abia împlinise 14 ani.

O vreme, a fost angajat al Ansamblului „Doina” al Armatei din Bucuresti, condus pe-atunci de generalul Dinu Stelian, apoi, în 1963 se stabileste la Cluj, unde, o perioada a fost angajat al Orchestrei de Muzica Populara a Filarmonicii de Stat „Transilvania”.

Fiind înzestrat cu talent desavârsit, Alexandru Ţitrus a fost instrumentistul care a facut vioara sa râda, dar si sa plânga. Aceste calitati i-au deschis drumul spre colaborari cu dirijori celebrii, printre care Radu Simion, Toni Iordache, dar si cu orchestre renumite, alaturi de care a înregistrat succese remarcabile la toate concertele din tara si strainatate.

Pentru stilul de interpretare într-o maniera unica, cel putin în zona folclorica a Transilvaniei, i-a fost decernat titlul de virtuoz al arcusului, a fost considerat cel mai mare doinitor al viorii de pe Mures si Târnave, iar Casa de Discuri „Electrecord” i-a editat patru discuri si o caseta audio cu cele mai frumoase  melodii ardelenesti.

S-a stins din viata la 5 mai 1989, la doar 67 de ani, lasând un gol imens în folclorul muzical-instrumental din Transilvania.

În aprilie 1996, Primaria Orasului Ocna-Mures a împlinit o datorie de onoare fata de cetateanul ale carui merite artistice au ramas greu de egalat, cel care a dus faima locurilor natale pâna departe, „peste mari si tari”, oferindu-i Diploma de „Cetatean de Onoare” – post mortem.

 

Nepoata lui este acum dirijor de orchestră simfonică în SUA.

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *