Suntem şi pe:

Articolele zilei

Sa salvam orasul Ocna-Mures ! Cine sunt însa salvatorii ?

Publicat

- 463 vizualizări

Orasul Ocna Mures

"Orasul Ocna-Mures, orasul copilariei mele, cunoaste una din perioadele cele mai negre din istoria sa. El risca azi sa redevina ceea ce era înainte de 1890, un satuc uitat de lume populat de batrâni pensionari si unde asteptatul serii în fata unei beri va deveni un sport national, daca asta nu este déjà cazul. Acest lucru se datoreaza mai multor cauze precum si orbirii si incompetentei unei mari parti dintre autoritatile locale. Pur si simplu, o mare parte din oamenii astia nu au alt obiectiv decât acela de a dura cât mai mult pe banii « printesei ».

Orasul acesta a fost conceput ca un oras monoindustrial înca de la început. Tot proiectul economic al combinatului de produse sodice a fost bazat pe un acces ieftin la resurse (calcar, apa dulce, sare si, mai ales, gaz natural). In consecinta, acest proiect economic nu putea fi viabil decât atâta timp cât accesul la aceste resurse ramânea ieftin. Când preturile la energia fosila au explodat, mai ales dupa al doilea soc petrolier din anii 70, combinatul din Ocna-Mures nu mai era déjà rentabil din punct de vedere economic si ar fi disparut în mod rapid într-o economie cu adevarat concurentiala. El a fost însa mentinut artificial în viata, vreo 20 de ani înainte de caderea comunismului, de catre existenta CAER-ului, din ratiuni sociale, de catre preturile artificiale stabilite de catre stat, etc. Când toate acestea au disparut, în 1989, caracterul artificial si neviabil al proiectului Ocna-Mures a aparut la lumina zilei si plonjonul a fost si mai brutal. Brutal, pentru ca la realitatile economice dificile ale momentului s-au adaugat lipsa de dinamism local, incompetenta cronica a autoritatilor locale de a se înscrie într-un proiect alternativ si valoarea scazuta precum si incompetenta multora din cei ce au condus orasul asta de mai bine de 20 de ani.

Nici nu sunt sigur ca multi dintre consilierii locali si primarii ce au fost alesi în Ocna-Mures în acesti ani îsi dau seama cu adevarat de gravitatea dezastrului în care se gaseste orasul asta. Spun asta pentru ca, daca ar fi fost cazul, ar fi reactionat altfel decât au facut-o vreme de 20 de ani si/sau, în fata dificultatii misiunii lor, ar fi demisionat atunci când si-ar fi dat seama ca nu sunt capabili sa faca ceva util pentru orasul lor. N-au facut-o pentru ca o indemnitate de consilier local sau un salariu de primar reprezinta o sursa de venit inestimabila pentru acesti glumeti ce au condus orasul Ocna-Mures în conditiile în care saracia ambianta le asigura o pozitie sociala nemeritata si fara nici o legatura cu utilitatea lor sociala.

Orasul Ocna-Mures nu mai are nevoie de consilieri locali cu profesii cum ar fi : profesor de muzica sau de desen, fost secretar comunist cu propaganda pe la Soda prin anii 80, electicieni, doctori, sau alte meserii din acestea, prestigioase, burgheze dar inutile pentru situatia în care se gaseste orasul asta în acest moment. Professile si competentele ce ar trebui sa domine în consiliul local din Ocna-Mures ar trebui sa fie cele de economist, de jurist si de om ce a deschis propria afacere (si care plateste impozit pentru asta). Acesta este tipul de om care ar sti sa faca ceva pentru a scoate orasul din necazul în care este acum.

 

Pasivul consilierilor locali de pâna acum este foarte greu si scandalos. Au fost momente în trecut, mai ales în timpul mandatelor lui Mihut si Bugnaru (dar « traditia » s-a prelungit si dupa aceea), în care sedintele de consiliu local semanau cu niste case de nebuni în sensul cel mai propriu al termenului. Consilieri beti, incompetenti, ce-si urmareau interesele personale si nu aveau nici o treaba cu interesul public, sedinte de consiliu si proiecte de decizii nepregatite ce ajungeau în consiliu pentru a fi votate si … chiar erau votate, etc. Ca sa nu mai vorbim de licitatii « mânarite » în interesul primarilor si/sau a unor consilieri în functie, angajari în Primarie facute ca în Sicilia, concedieri si reintegrari facute dupa aceleasi « principii », tendinte despotice în exercitiul functiunii din partea celor mai multi dintre primarii ce au fost alesi în acest post, lipsa de transparenta în procedurile de angajare în cadrul Primariei, etc. Acestea sunt adevaratele subiecte ce ar trebui dezbatute într-o campanie electorala în Ocna-Mures si nu cine este cu cine, în singurul obiectiv de a ajunge la ciolan (indemnitatea confortabila de consilier = un adevarat salariu vreme de 4 ani pentru cineva ce freaca tipirigul cea mai mare parte din timp si este, pe deasupra, inutil comunitatii ce l-a ales pentru ca nu este capabil de a avea idei interesante).

Cum este posibil, în 2011, ca un oras ca Ocna-Mures sa nu aiba propriul sau site Internet, cu o informare a cetatenilor în timp real cu tot ceea ce este informatie publica ? Se transmit revolutiile din tarile arabe cu telefoanele mobile iar în Ocna-Mures banda aceea de glumeti cu nume de consilieri este incapabila sa voteze un buget pentru un site Internet al Primariei orasului !!! Toate formularele necesare, pentru absolut orice subiect legat de viata Primariei, pot fi scanate si puse pe site pentru a fi consultate si/sau descarcate de orice persoana interesata fara a mai fi nevoie de a se deplasa în Primarie si de a avea (cu aceasta ocazie) chef sa omoare vreo câtiva pe acolo din cauza lentorii, a incompetentei sau a relei lor credinte. Aceasta înseamna timp câstigat, productivitate mai mare, stress evitat, etc.

Tot serviciul de stare civila poate fi pus pe internet, impozitele si taxele pot fi platite pe Internet, lumea întreaga poate fi alertata de situatia orasului pe aceasta cale. Trebuie doar vointa iar daca consilierii nu o au trebuie ca alegatorii din Ocna-Mures sa le dea un mare spitz în fund la urmatoarele alegeri. Cu conditia ca adevaratele subiecte de campanie sa fie abordate cu aceasta ocazie, ca daca nu, oamenii astia nu au nici un motiv sa se streseze prea tare în urmatorii ani. Si o sa ne reîmbarcam cu ei pentru o tura, si îi platim în plus !!!

Cum este posibil, la 5 ani de la intrarea României în Uniunea Europeana, ca juristii din Primaria Ocna-Mures (inclusiv seful lor – secretarul Primariei) sa fie incapabili sa monteze dosare solide de finantare europeana pentru proiecte din Ocna-Mures în asa fel încât în orasul nostru sa fie atrasi mai multi bani europeni ? In conditiile economice dificile ale orasului, prima atributie de serviciu pentru Florinel, Nicusor, Bote si Ileana ar trebui sa fie stapânirea procedurilor europene de acces la fondurile comunitare. Restul vine dupa aceea si este accesoriu. Dar asta ar însemna sa se duca pe siturile Internet ale Uniunii Europene, sa citeasca ce scrie acolo în engleza si în franceza, sa stea la serviciu pâna la 10 seara si sa accepte sa fie platiti pentru asta. In doua vorbe, asta înseamna pasiune pentru meserie si respect pentru faptul ca salariul – cât o fi el de mic – le vine din banul public, idee ce traduce utilitatea lor pentru comunitatea pe care o slujesc. Din nefericire, în felul acesta, nu ar mai avea timp de avocatura clandestina, de a redacta tot felul de contracte pentru enoriasii din Ocna-Mures, care îi mai si platesc, de a-si face micile afaceri pe la cartea funciara pe la Aiud sau aiurea, etc, adica exact ceea ce fac ei în mod principal de ani de zile.

O sa spuna, bineînteles, ca sunt victimele consilierilor, ale secretarului, ale tendintelor despotice ale tuturor primarilor ce s-au perindat la Ocna-Mures dupa revolutie, ca nu sunt ascultati, nu sunt întrebati, etc. E poate adevarat, dar nimeni nu este sclav sau asuprit decât daca accepta acest lucru. Meseria lor este ideea, rationamentul, judecata profunda. Când nu le convine ceva, scoala pe care au facut-o i-a învatat sa scrie si sa semneze ceea ce au scris. Sa se duca peste consilieri, sa sesizeze IN SCRIS primarul, secretarul, prefectul. Sa spuna ceea ce gândesc, sa argumenteze si nu sa fie slugi !!! Daca ar fi avut o astfel de atitudine ar fi putut evita construirea magazinului PLUS din Ocna-Mures si toate necazurile ce au venit cu acesta. Le spun asta pentru ca, daca s-ar fi dus din timp pe la arhivele statului la Alba-Iulia, pe la Salina si pe la Soda, pe la fostii îngineri de la Salina – adica pe la acceia ce stiau câte un pic de galeriile minelor de sare, aceasta fiind una din atributiile lor de serviciu – ar fi putut spune în consiliul local la momentul oportun : STOP. ! Sunteti pe cale sa faceti o tâmpenie, fratilor, votând un plan constructibil ce include zona aceea !!! Dar nu, ei au preferat tactica strutului, sa nu se murdareasca, pentru ca asa a rezistat românul 2000 de ani pe plaiurile mioritice : facându-se ca nu vede si pactizând cu inamicul !!! As vrea doar sa le amintesc ca singurii care « s-au scos » beneficiari din criza financiara de dupa 2008 au fost bancile canadiene, pentru ca nu au cumparat DELOC produsele financiare toxice vândute de bancile americane. De ce nu au facut-o ? Nu pentru ca ar fi fost ghicitori în stele sau ca ar fi avut niste competente speciale fata de altii. Pur si simplu, nu au facut-o pentru ca nu au înteles produsele ce li se propuneau de catre americani, primo, si pentru ca si-au spus ca este prea frumos ca sa fie adevarat de a câstiga atât fara munca, secundo !!! Simtul de conservare i-a salvat si nu altceva. Asta este o lectie pentru toti cei ce urla în Ocna-Mures despre faptul ca nu au stiut ce se ascundea în subsolul orasului atunci când au votat planul de ocupare a solului. Orice persoana nascuta în Ocna-Mures stie, din familie sau de la prieteni, ca orasul asta statea pe o bomba geologica. Ca nu a vrut sa vada, asta este altceva, dar lucrul acesta nu exonereaza de responsabilitate !!!

Toate acestea sunt posibile datorita faptului ca Secretaul primariei nu mai are de mult motivatia necesara pentru un astfel de post. De 40 de ani meseria lui este sa « dureze » fara a face prea multe valuri. Profitând de faptul ca, la Ocna-Mures, consilierii locali nu au competentele necesare pentru a-l înfrunta si a-i « intra în bufet », secretarul primariei din Ocna-Mures a devenit un fel de Don Vito Corleone local. Cu mai mula vointa si investitie din partea sa, orasul ar fi putut evita afaceri gen Zimbrul (din piata orasului), baile sarate, sedinte de consiliu local rupte parca dintr-o comedie de bulevard în care chiar si Caragiale ar fi fost depasit de evenimente, sedinte de consiliu local unde proiectele votate n-au avizele necesare, etc., etc., etc. Pentru asta ar fi trebuit sa ia pozitii ferme, sa riste, sa se puna în pericol pentru binele orasului, sa nu accepte micile aranjamente ale tuturor fostilor primari despre care stia dar despre care nu voia sa descida gura pentru a fi el linistit ; sa puna presiune pe juristii lui în asa fel încât lucrurile sa fie facute cum trebuie nu cum « trebuie ». Dar riscul, efortul si altele de genul acesta, pe de o parte, si secretarul, pe de alta parte, sunt doua lucruri total diferite. Spre necazul orasului aluia, asta este !!! Primul pas pe care trebuie sa-l faca oamenii acestia este acela de a deveni functionari adevarati si de a înceta în a mai fi niste intermediari (cuvânt foarte apropiat de cel de « dealer »). Aparitia unui site Internet al primariei orasului Ocna-Mures i-ar ajuta în acest sens pentru ca ar reduce foarte mult posibilitatea de contact direct (si deci de nervozitate si stress reciproc) între cetatean si functionarul public, fara pierdere de productivitate (din contra…).

In acest moment Ocna-Mures – orasul meu de suflet, pe care îl vad imediat ce închid ochii – are nevoie de adevarati apostoli în functiile de conducere. Oameni capabili sa sufere pentru altii si care sunt capabili de a uita de interesul personal, cel putin pentru o vreme. E nevoie ca orasul acesta sa se înscrie într-un proiect economic alternativ coerent fata de anii productiei de soda la nivel local. Orasul are nevoie de speranta dar aceasta nu poate fi insuflata celorlalti decât de oameni ce cred în ei, de lideri adevarati si nu de slugi. Orasul meu are nevoie de o echipa noua de conducere – mai ales printre consilierii locali – în asa fel încât incompetenta lor sa nu mai transforme primarul în propriul lor prizonier. Ocna-Mures nu mai are azi luxul de a accepta de a fi condusa de catre fosti responsabili de partid, de clopotari sau de sefi de post ! Pentru ca asta s-a întâmplat în Ocna-Mures de peste 20 de ani : primarii au candidat si au fost alesi pentru a-si satisface ego-ul personal, sperând ca vor fi sefi locali la fel ca în serialele americane, dar la putin timp dupa alegeri si-au dat seama ca atributiile lor legale sunt foarte restrânse fata de cele ale consilierilor. Mai mult, atributiunile primarului sunt « de executie » în asa fel încât cei ce « compun muzica » sunt consilierii locali. Daca acestia din urma sunt incompetenti, de rea credinta, mici afaceristi locali – cum a fost cazul de foarte multe ori în acesti ultimi 20 de ani la Ocna-Mures – primarul devine prizonierul consiliului local si va plati pentru acestia. Din toate punctele de vedere. Ori, stilul acesta medieval de exercitiu al puterii locale trebuie sa înceteze, odata pentru totdeauna.

In lumea larga exista sute de oameni originari din Ocna-Mures, în pozitii interesante, care ar putea ajuta orasul acesta din toata inima si cu adevarat. Pentru asta, toti acestia s-ar angaja daca ar simti ca la nivel local autoritatile locale merita acest lucru, ca fac toate eforturile pentru binele orasului si a celor ce au (mai) ramas în el. Pentru moment nu este cazul si e pacat de potentialul acestui oras. Dar istoria este aici pentru a ne reaminti ca au fost în trecut alte orase – mai mari ca Ocna-Mures – si imperii care s-au prabusit, în liniste sau printre explozii, tocmai datorita slabei calitatii a oamenilor ce le-au condus. Ocnenii au acum posibilitatea de a-si alege destinul si pe cei ce-i vor conduce. In functie de aceasta, pentru a lua un exemplu mai plastic, gropile din centrul orasului se pot transforma în WC-ul orasului sau în mina lui de aur. Pentru ca acolo se ascunde viitorul orasului : în gropile acelea. A propos : cât o fi de complicat de a realiza – odata pentru totdeauna – un studiu geologic integral cu privire la structura exacta a gropilor din oras ? Nimic nu se poate dezvolta acolo fara un astfel de studiu ! Sau consiliul local ar avea nevoie de desene pentru a le fi explicate prioritatile dezvoltarii orasului ? Oricum ar fi, este o mare rusine de a vedea ca la 50 de km. distanta de orasul nostru, un oras ca Alba Iulia atrage milioane de euro de banii europeni pe proiecte bine facute. Pentru cetate, pentru mediu (este exact acelasi lucru pentru gropile de la noi !!!) si pentru altele de acest gen. Oare functionarilor locali de la Ocna-Mures le-ar cadea cozile daca ar întreba pe la altii cum au facut si chiar ar reusi – ce nebunie !!! – sa faca si ei la fel ?

S-ar putea ca, pâna la urma, sansa orasului Ocna-Mures sa stea nu în cei ce sunt nascuti acolo si plecati în lumea larga ci în cei veniti acolo de pe meleaguri straine pentru ca iubesc pe cineva sau pentru ca au un interes economic. Asa a început si dezvoltarea orasului acum mai bine de un secol : un belgian bogat, cu o idee bine pusa la punct, a venit la Ocna-Mures pentru ca avea un interes economic pe aceste meleaguri. Totul a plecat de aici. Sa dea domnul ca istoria sa se repete …"

Semneaza :

Vasile Uioreanu

Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design