Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

“Dorulet”, mesagerul colindului transilvan la Praga

Publicat

- 636 vizualizări

Corul Dorulet Ocna Mures

Invitat la Festivalul International de Advent de la Praga din 3  – 6 decembrie 2009, Corul „Dorulet” al profesorilor de la Scoala „Lucian Blaga” din Ocna Mures, condus de prof. Eva Forika, a fost mesagerul colindului transilvan. Orasul de aur, la propriu si la figurat, dar si comportamentul si mentalitatea oamenilor intalniti au lasat asupra noastra, a romanilor, o deosebita impresie.

Dupa cazare , grupul nostru a iesit in oras, admirand strazile, arhitectura cladirilor, podoabele de Craciun deosebite, care ornau orasul, casutele din piata, brazii si ceasul, care la ora fixa ofera acel spectacol privit de toata lumea.

In cea de-a doua zi, la sala de 1000 de locuri de la Hotel Piramida, in prezenta corurilor din alte 18 tari ca Italia, Portugalia, Ungaria, Danemarca, Spania, Rusia, Germania…, Corul „Dorulet” deschide spectacolul, ca fiind cel mai nou format cor.

Prezentarea noastra in frumoase cuvinte de catre gazde si aplauzele incurajatoare au facut ca emotiile, tracul de scena sa scada si sa ne prezentam cu prestanta colindul la patru voci, selectat din cele 10 pregatite, apreciat mult de celelalte coruri. Diploma primita certifica prezenta si evolutia Corului „Dorulet” la acest festival.

Dupa evolutia fiecarui cor cu o singura piesa, sala a sunat maiestuos de  colindele impuse, interpretate de toate corurile in limba latina sau engleza: Adeste Fideles, Gingle Bells, Silent night , Siyahamba. S-au reunit voci si suflete intr-un glas impresionant, inaltator, invocand spiritul Craciunului.

Dupa o ora, deja am ajuns in Piata Centrala, unde pe scena amenajata, intre casutele cu suveniruri, cu turta dulce, cu tineri mascati in ingeri, dracusori si preoti, am deschis din nou spectacolul. Am colindat in timp de 30 minute toate cele 10 colinde pregatite; s-a umplut piata de sunet romanesc, atragand grupuri-grupuri de oameni. Aplauzele, zambetele, lacrimile din ochii romanilor care traiesc acolo, solicitarea de CD-uri ne-au facut sa ne simtim bine, sa avem certitudinea unui concert reusit, care a ajuns la sufletul celor ce ascultau. Au urmat celelalte coruri cu programul de colinde cantat tot in cate 30 minute. Am schimbat impresii, adrese, daruri  cu coristi din celelalte tari. Zi plina de bucurie, de veselie, armonie si impacare.

A doua zi, invitati la Ambasada Romaniei, am colindat, am votat si am vizitat incaperile ambasadei, in prezenta foarte placuta a doamnei ambasador, care ne-a fost ghid, si care a prezentat in mod cu totul deosebit intreaga cladire, cu salile, mobilierul, tablourile si candelabrele celebre. Un moment istoric, poate, pentru noi, sa colindam in sala cu tabloul lui Mihai Viteazul ” Sus, boieri, nu mai dormiti/ Vremea e sa va treziti…!”

In timpul ramas, am cutreierat din nou Praga, vizitand plini de incantare biserici, strazi, palate din centrul vechi sau din cetate. Am asistat la schimarea garzilor la Palatul Presedintelui Republicii Cehe.

Dupa amiaza, tarziu, am pornit spre casa, ducand cu noi atatea amintiri frumoase!

De Mos Nicolae, in Praga a rasunat colind romanesc, ca un dar oferit  de membrii corului „Dorulet”.

Elena Carunta

 

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *