Articolele zilei
Dieta fără gluten? TOP 5 lucruri de știut despre ea înainte să o începi!
Dieta fără gluten este în prezent un subiect de foarte mare interes. Dincolo de aspectul medical și caracteristicile legate de starea de sănătate, oamenii adoptă un regim alimentar lipsit de gluten doar pentru că este la modă. O alimentație de acest fel presupune stil de viață strict, extrem de precaut și, desigur, un efort suplimentar atunci când vine vorba despre alegerea și prepararea alimentelor.
Dacă te gândești să începi o dietă fără gluten, iată câteva lucruri esențiale pe care trebuie să le știi la început de drum.
- Ce este glutenul?
Glutenul este termenul general folosit pentru definirea unui grup de proteine prezente în alimente precum grâu, orz și secară. El se găsește în pâine, paste, aluaturi, sosuri de soia, dressing-uri pentru salate, condimente, carne, brânzeturi, mâncare prăjită, bomboane, alcool, medicamente, suplimente nutritive, cosmetice și multe altele. Pe scurt, glutenul este prezent în aproape orice. Din această cauză, o dietă fără gluten reprezintă o reală provocare.
- De ce a devenit glutenul o problemă în societatea modernă?
Cerealele pe care le consumi astăzi nu sunt aceleași pe care le-au consumat bunicii sau străbunicii tăi în urmă cu ceva timp. Grâul din zilele noastre este o plantă hibridă pe care oamenii de știință au modificat-o pentru a crește randamentul producției sale. Rezultatul este o plantă unică din punct de vedere genetic, care are o înălțime de aproximativ doi metri. De asemenea, valorile nutritive ale cerealelor cultivate în prezent nu se compară cu valorile nutritive existente în trecut. Abundența pesticidelor și modificarea procesului de producție au cauzat apariția problemelor de sănătate cauzate de compoziția de gluten prezentă în majoritatea cerealelor.
5 lucruri pe care NU le știai despre dieta fără gluten
1. Poți începe o dietă fără gluten și fără a avea sensibilitate la gluten sau boala celiacă
Majoritatea oamenilor încearcă o dietă fără gluten pentru a trata problemele digestive, precum balonarea, diareea și constipația. Fără a suferi de boala celiacă, multe persoane confirmă o îmbunătățire a stării de sănătate generale în urma dietei fără gluten.
2. Există o gamă diversificată de produse fără gluten
Dacă piața produselor fără gluten era aproape inexistentă în trecut, acum există o mulțime de sortimente de produse fără gluten care le imită foarte bine pe cele cu care ești obișnuit. Alternativele sunt extrem de populare și comercializate peste tot. Cu o simplă căutare, am găsit alimente fără gluten extrem de ușor, toate de o calitate de top.
3. Dieta fără gluten combate kilogramele în plus
Nu este un lucru neobișnuit să slăbești atunci când începi să urmezi o dietă fără gluten. Acest lucru se datorează faptului că elimini multe alimente pline de calorii pe care le consumai în mod frecvent. Ele sunt adesea înlocuite de fructe, legume și proteine slabe. Cu toate acestea, este important să eviți și alimentele fără gluten procesat, precum prăjiturile, produsele de patiserie și snack-urile, deoarece ele pot adăuga rapid foarte multe calorii în dieta ta.
4. Dacă eviți consumul de gluten îți poți crește semnificativ nivelul de energie
Consumul de gluten blochează absorbția vitaminelor și nutrienților regăsiți în mod normal în alimente. Din această cauză, persoanele care suferă de boala celiacă sau au intoleranță la gluten semnalează mereu stări de oboseală. Dacă ai o dietă fără gluten, vei vedea cum nivelul de energie va crește, iar stilul tău de viață va deveni mai activ.
5. Crește nivelul de responsabilitate
Când ai renunți la gluten devii extrem de responsabil în ceea ce privește dieta ta. Vei acorda o atenție deosebită etichetelor și nu vei mai trata superficial alegerea alimentelor pe care le consumi.
În concluzie, o dietă fără gluten nu este strict dedicată persoanelor care suferă de diferite afecțiuni din cauza ingerării acestui compus. Dacă dorești să încerci o schimbare în viața ta, poți opta pentru varianta unei alimentații fără gluten, însă consultă în permanență și un specialist (un nuntriționist), pentru a te asigura că organismul primește în continuare toți nutrienții de care are nevoie pentru a funcționa perfect!