Evenimente
Lansare de carte, vineri 15 aprilie la Casa de Cultură din Ocna Mureş
Vineri 15 aprilie 2011, ora 17, la Casa de Cultură din localitatea Ocna Mureş va avea loc lansarea carţii „ Fenomenul Ocna Mureş”, autor Cristian Cojocaru.Cartea se anunţă a fi foarte interesantă, subiectul este mai degrabă un „documentar” despre dezastrul din decembrie 2010 din Ocna Mureş. Iată un scurt rezumat al cărţii pus la dispoziţie de către domnul Cojocaru, în exclusivitate pentru Ocna Mureş Online:
„Această lucrare are un caracter mai mult documentar cu multe elemente tehnice mai dificil de reţinut pentru cel ce o lecturează, dar prin care am căutat sensibilizarea cititorului în a percepe importanţa acţiunilor de stopare a unor fenomene nedorite şi periculoase pentru viitorul lor şi al localităţii în care trăiesc.
Am considerat necesar a concepe mai multe capitole care să reflecte transformările survenite în timpul anilor pe locul unde este astăzi oraşul Ocna Mureş şi a eventualelor posibilităţi de modernizare. După o scurtă introducere de analiză teoretică a factorilor de producţie, am prezentat în cuprinsul capitolului I un scurt istoric al localităţii. În capitolul al II-lea am tratat istoricul exploatărilor de sare, bogăţia subterană a localităţii, ca apoi în capitolul al III-lea să detaliez modalitatea de exploatare a acestei bogăţii şi importanţa ei în ţara noastră. În capitolul al IV-lea am prezentat istoricul celei mai importante societăţi comerciale din oraşul Ocna Mureş, baza economică a supravieţuirii oraşului. În capitolul al V-lea am făcut o analiză a cauzelor şi efectelor defavorabile localităţii, ca apoi în capitolul al VI-lea să prezint localitatea în 100 de imagini vechi şi noi, a ceea ce a fost, a devenit şi s-ar putea să devină în timp Ocna Mureş.
“SAREA A DAT VIAŢĂ ACESTUI ORAŞ ŞI SAREA ÎL VA DISTRUGE”
Acestea sunt cuvintele unui localnic care m-au determinat să fac toate eforturile să public această carte cât mai repede posibil, mai ales că era scrisă pe suport magnetic din anul 2009, iar evenimentele petrecute în decembrie 2010 m-au determinat să completez materialul cu acest ultim capitol. Ajutorul a venit din partea surorii mele Carmen Alexandrina Basso, care a avut răbdarea să-mi corecteze materialul şi să-l editeze.
În dimineaţa zilei de miercuri 22 decembrie a avut loc surparea de teren din spatele supermarketului PLUS, unde a ţâşnit apa sărată la suprafaţă, formându-se un lac de sare în câteva ore. În cursul după-amiezei, magazinul în spatele căruia se află craterul s-a prăbuşit în adâncul lacului nou format, fără ca bunurile aflate în acesta să poată fi salvate. În lacul sărat nou format plutesc resturile magazinului prabuşit, iar oamenii săraci pescuiesc baxuri de apă, bere, produse alimentare… Şoseaua principală este fisurată în mai multe locuri, iar la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Nicolae Iorga s-a produs o scufundare de cca 3 m pe o lungime de cca 100 de metri Asfaltul s-a încreţit în urma surpării de teren şi pe această porţiune nu se mai circulă. Crăpături mari continuă până în apropierea caselor din vecinatate iar sediul Administraţiei Finanţelor Publice Ocna Mureş a fost abandonat datorită fisurilor mari din pereţi. De asemenea, o casă de locuit s-a prăbuşit în proporţie de 50 %, iar alte clădiri au avut fisuri la structura de rezistenţă. Au fost evacuate 19 persoane, precum şi bunurile din cinci imobile. Bunurile din casa parohială ortodoxă şi Trezoreria Ocna Mureş au fost evacuate la Căminul Cultural, respectiv la Casa de Cultură, ca măsură provizorie. De asemenea au fost evacuate bunurile din clădirea cu magazin şi din cele două cabinete medicale….
…este foarte important, în acest moment, să se facă toate eforturile pentru stoparea de urgenţă a fenomenelor de prăbuşire a terenului. În capitolul V am amintit câteva din măsurile care pot fi luate în acest sens. Până specialiştii definitivează lucrările de expertiză şi stabilesc soluţia cea mai bună, se pot demara lucrările de refacere la standarde europene a sistemelor de canalizare şi drenare a apelor pentru a nu pătrunde în filonul de sare. Este bine a se continua acoperirea gropilor cu deşeuri de carbonat de calciu şi piatră (ţurai), până la refacerea păturii superioare a diapirului, chiar dacă realizarea ei este de durată şi trebuie evitată infiltraţia apelor sărate spre râul Mureş. Se poate realiza şi un sistem de drenare a apelor meteorice din câmpul de sonde spre staţia de epurare.
Cartea este scrisă spre ştiinţă, urmează partea de conştiinţă.”