Sa ne cunoastem orasul
Istoria de langa noi
Rândurile pe care le aştern în continure se vor a fi un exerciţiu de memorie, o întoarcere în timp pentru a găsi răspunsurile la câteva întrebări legate de prezenţa pe aleea din faţa Şcolii „Lucian Blaga”a două interesante monumente sculpturale.Sunt lucrate în piatră de bazalt, foarte dură şi redau într-o formă extrem de stilizată dar realistă înfăţişarea a doi lei.Asemenea sculpturi pot fi văzute nu numai în muzeele de istorie din Alba Iulia sau Cluj Napoca, dar şi în marile muzee ale lumii, Louvre din Paris şi British Museum din Londra.Ne aflăm fără îndoială în faţa a două mărturii ale istoriei antice.
Cui datorăm prezenţa acestor două sculpturi în locul amintit? Desigur unui om care a intuit valoarea istorică a unor astfel de monumente şi care le-a salvat.Acesta este domnul profesor Bocoş Mircea , fost director al şcolii care le-a adus de la Cistei unde „au fost aruncate sub un pod”, probabil după distrugerea unei clădiri mai vechi.
Cât de vechi sunt ele?Aproape contemporane cu înţeleptul Seneca amintit la începutul articolului.Le putem atribui o vârstă de aproximativ 1800 de ani.
Ce semnificatie istorică au?Asemenea monumente sunt foarte prezente în sculptura romană.Arheologii le numesc „lei funerari”.Originea unor astfel de reprezentări sculpturale se află în religiile politeiste orientale, egiptene, persane, babiloniene sau asiriene.În lumea romană sculpturile leilor aveau un rol protector, existând credinţa că ei, leii, protejează mormintele de profanatori şi duhurile rele.Pe lângă această funcţie religioasă sculpturile aveau şi o funcţie estetică, fiind un cadru ornamental nu lipsit de valoare şi importanţă.
Unde au fost realizate şi de către cine? Cu siguranţă într-un atelier din Dacia romană, cel mai probabil la Războieni, o veche aşezare romană cunoscută sub numele AD BATAVOS, de către un sculptor cioplitor „cu mâinile pline de bătături, cu faţa acoperită de praf, un bărbat cu chip aspru care trăia de pe urma unei munci foarte grele”.
Aşadar, când treceţi pe lângă leii din faţa şcolii, amintiţi-vă şi de meşterul care ne-a lăsat peste timp aceste mărturii artistice, fără îndoială cele mai vechi din tot oraşul Ocna Mureş.
Profesor Pantelimon Popovici
Foto: Carunta Elena si Kolozsvari Eugen