Suntem şi pe:
Clinica Sante

Sa ne cunoastem orasul

Primul stadion din România cu nocturnă

Publicat

- 2.270 vizualizări

În anul 1936 pe 30 august, a fost inaugurat în Ocna Mureş, primul stadion cu nocturnă din România. Baronul Solvay, proprietarul uzinei de sodă, a decis să constuiască pentru angajaţi o bază sportivă unde aceştia să joace fotbal şi să se recreeze în timpul liber. Aceasta mai cuprinde pe lângă terenul de fotbal, o pistă de atletism, teren de tenis care pe timpul iernii era folosit şi ca patinoar şi o sală de popice.  La inaugurare echipa  de fotbal locală “Solvay”, înfinţată doar cu 3 ani

înainte sub partonajul Societaţii Sportive Solvay Ocna Mureş dispută un meci în compania echipei braşovene “I.A.R.”. Ghinion, Solvay pierde meciul cu 2:4. În anii ce au urmat pe stadionul din Ocna Mureş s-au desfăşurat nenumărate competiţii sportive, în perioada interbelică naţionala de fotbal a României se antrena uneori aici. Dealfel 4 dintre componenţii  echipei Solvay erau şi la naţională. De asemenea stadionul a găzduit şi manifestări culturale, concerte de muzică populară şi uşoară şi numere de circ.
Acum  când se împlinesc 75 de ani de la inaugurare, se lasă încet umbra uitării. Ecoul ovaţiilor parcă s-a stins odată cu lumina reflectoarelor. Să se fi atins apogeul… ? Nu pot să cred. Un trecut măreţ, ne obligă în primul rând să nu uităm şi apoi să credem şi să sperăm la un nou început.
În anii ’80, la meciurile echipei Soda, când uneori era condusă acasă, mărinimosul om-galerie, Ioan Ghişa, le striga băieţilor …Hai Soda dragăăăă !.. Soda revenea în atac şi cu ultimele resurse de energie, reuşea să marcheze.

 

 

 

Autor: Miron Savu

Mai jos puteti e o galerie foto cu echipa de fotbal Solvay anii 1936-37. Multumim domnului Savu!

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *