Articolele zilei
Proiect “DISEMINARE DE BUNE PRACTICI” la Liceul Tehnologic Ocna Mureș
Școala trebuie să depășească cadrul formal și să colaboreze cu alți actori din societate pentru a integra în procesul de formare al elevului activități extrașcolare, care sunt fie obiective în cadrul lecției, fie sunt în afara ei.
În acest context, profesori și elevi de la Liceul Tehnologic Ocna Mureș, cu sprijinul Consiliului local al orașului Ocna Mureș și a Casei de cultură “Ion Sângerean“ din orașul Ocna Mureș, vor prezenta un ghid de bune practici din: proiectul Erasmus derulat de școală; teme și lecții deschise la unele lucrări practice de la atelierul mecanic și laboratorul de analiza alimentelor și a substanțelor chimice, ce asigură o pregătire profesională, în corelație cu cerințele potențialilor angajatori. Invitați sunt profesori și elevi de la școlile generale din zonă. Participații vor marca împreună “Ziua mondială a mediului”, din 5 iunie 2019, printr-o vizită tematică la Stația de tratarea a apei și Muzeul gazului din orașul Mediaș.
Activitățile derulate au fost:
• În ziua de 28 mai 2019, ora 15, la Casa de Cultură “Ion Sângerean” din Ocna Mureș, invitații au primit informații de la doamna profesor Cîmpean Cristina despre rezultatele și sustenabilitatea proiectului Erasmus plus, derulat. Respectiv, D-na director Liliana Stoica a prezentat activitățile culturale și de antreprenoriat derulate la Casa de Cultură.
• În ziua de 29 mai 2019, ora 15, la Liceul Tehnologic Ocna Mureș, invitații au participat la lecții deschise la: atelierul mecanic, laboratorul de chimie și de analiza calității alimentelor. Invitații au avut ocazia să vadă laboratoare ale Școlii postliceale de farmacie, cabinetele școlare, expozițiile cu produse ale elevilor de la atelierul mecanic și de la Cercul “Prietenii bibliotecii”, cultura de lavandă. Pe această cale s-au popularizat în comunitate meseriile, care se vor pregăti în anul școlar 2019-2010, la Școala profesională, în domeniul mecanic, comerț și electric.
Participanții la proiect au fost: d-na director Stoica Liliana, de la Casa de Cultură a orașului Ocna Mureș și d-na director Popescu Cornelia, de la Liceul tehnologic Ocna Mureș, d-nul consilier educativ Vigh Alexandru, d-na profesor Maier Mariana, coordonatorul proiectului, d-nii profesori: Cîmpean Cristina, Bogdan Dorina, Udrea Maria Elena, Popi Adrian, d-na laborant Szabo Nicoleta, d-na bibliotecar Bugan Luminița, d-nii profesori invitați: Oprea Martha, Crișan Elena, Ungureanu Nicoleta, Oprea Florin și elevi de la școala noastră și școlile din zonă, Centrul de zi “Sfântul Ciprian”.
Au fost momente emoționante legate de petrecerea timpului împreună. Am reușit să cristalizăm puncte de colaborare cu d-nii colegi participanți, să ne cunoaștem așteptările, țintele în munca de educare a generației de tineri, care ne va lua locul, în viitoarea societate românească.
Autor:
Maria Elena Udrea, profesor