Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Sa salvam orasul Ocna Mures!

Publicat

- 534 vizualizări

Plus Ocna Mures inainte si dupa desatrul din decembrie 2010

„Sa salvam orasul Ocna Mures” se numeste de astazi cauza care circula pe facebook. Cum spuneau si cei de la adevarul de alba:Locuitorii din Ocna Mureş, chemaţi pe internet să se unească pentru a salva oraşul m-am gandit sa ascultam de asta si sa incepem… Nu stiu care v-a fi rezultatul poate reusim ceva poate strigam in van. Dar eu cel putin nu pot sta cu mainile in san. Si stiu ca nici voi. Ce face un om care afla ca are cancer? Renunta? Sau lupta pentru viata lui atat cat i-a mai ramas.

Cauza care apare pe facebook si care o anunt si aici are ca scop unirea simbolica a tuturor care ne pasa de orasul in care ne-am nascut si cel mai important, sa gasim prin acest mijloc ajutoare: legale, financiare nu stiu exact nu am mai initiat asa ceva. De aceea celor care va pasa si credeti ca va puteti implica haideti sa o facem! Eu cu site-ul, tu oricare ai fi cu relatii, prezentarea tehnica a situatiei orasului, sau orice altceva. Sa incercam sa sensibilizam mass-media, autoritatile competente sa intervina.Mass-media deocamdata nu prea ne ajuta ci mai mult exagereaza fara nici o baza probabil foamea de audienta e de vina. Si azi crapa casele in Ocna ok, dar pana la golurile de aer sau evacuare e mult! Multumim ca linistiti populatia prin ai speria! Apropo tot adevarului de alba ii multumim, ei au prezentat situatia cel mai aproape de adevar:http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Alba-Case-Ocna-Mures-Infiltratiile_0_410359404.html .

Fac apel pe aceasta cale autoritatilor, Primariei mai ales sa facem front comun sa ne unim fortele.Eu sunt un biet administrator de site dar cu comunitatea creata atat aici cat si pe facebook si „audienta” mare cu ocazia nefericitelor intamplari care au avut in orasul nostru poate, impreuna vom reusi ce nu au reusit altii. Sa nu omoram in fasa situatia ci sa luptam. Stiu ca ziare mari si televiziuni aruncati ochii peste acest site nu luati numai stirile „frumoase” luati si stiri folositoare cum e acesta. Faceti rating si cu gesturi de omenie cum ar fi implicarea in salvarea unui oras . Ajutati prin puterea voastra un oras cu 16.000 de suflete! Nu ne ajuta guvernul, ne ajuta poate companii, oameni de bine, firme. Sa nu aruncam vina pe ce a fost sau pe cei care au fost sau sunt ci sa reparam pana mai putem.Dragi ocnamureseni nu stati sa sa faca altii ceea ce nu pot sau nu vor, haideti sa ne gospodarim singuri. Sa aratam in cateva luni investitorilor un oras sigur si bun pentru investitii.Citez pe doamna  invatatoare Carunta Elena:

„Cu surparea unei bucăţi din oraş se surpă bucăţi din fiinţa şi istoria noastră. Asistăm pasivi, neputincioşi în faţa dezastrelor de tot felul?

Nu putem face asta, nu avem voie! Ocna Mureş este o veche vatră românească, în care au evoluat destinele a sute de generaţii. Oraşul este acum al nostru şi avem datorii mari faţă de el. Este pământul care ne hrăneşte şi ne adăposteşte, este locul în care ne cresc copiii. Şi este un loc cu potenţial, nu este o zonă aridă, ostilă locuirii, în care nu mai merită să trăieşti şi-i poţi întoarce spatele cu seninătate.

Pentru că, iată, are 6834 hectare de teren agricol, cu vii şi livezi, cu păşuni şi fâneţe, cu păduri şi lacuri. Se cresc animale, de-a lungul timpului s-au dezvoltat cu bun folos viticultura şi apicultura. Industria tradiţională, mineritul, a înregistrat, ca peste tot, un recul, la fel şi cea chimică, resursele naturale fiind abuziv şi neglijent exploatate în regimul trecut, cu consecinţe nefaste pentru prezent. Dar există posibilităţi de relansare a turismului balnear, prin repunerea în funcţie a Băilor sărate şi reintrarea lor în circuitul balnear. Marea frumuseţe a locurilor constituie o sursă sigură de atracţie, mai trebuie un cap inteligent de investitor.

Aici s-au păstrat nealterate tradiţii şi obiceiuri seculare, despre care dau mărturie evenimentele culturale şi artistice care le valorifică. Bunătaţile pământului, curate, ecologice, sunt prezente în târguri, expoziţii şi oboare.

Sunt multe instituţii de învăţământ şi spitaliceşti. Sunt centre culturale şi case de creaţie. O intreaga viaţă pulseză aici. O lăsăm să se surpe?”

…sau ajungem incet incet ca zona Plusului… (vezi foto)

Update-uri:

Dupa nici 24 ore de la lansarea articolului si a cauzei pe Facebook situatia se prezinta asa:

  • 147 sustinatori pe facebook
  • am instalat o aplicatie pentru a se putea citi site-ul in peste 50 de limbi
  • am trimis mailuri la domnul Mihail Hardau deputat si originar din Ocna Mures si la domnul Ministru al Mediului Laszlo Borbely
  • Antoniu Poienaru ne ofera sprijin prin consultanta pentru diferite metode de finantare
  • Eva Andreia Neumann a scris un articol despre orasul Ocna Mures in presa germana : http://www.punkto.ro/articles/Rum%C3%A4nien:_Notstand_in_Ocna_Mures_nach_Erdfall-1587.html
  • Sebastian Presecan mi-a solicitat materiale media: imagini si video cu orasul Ocna Mures pentru a realiza o aplicatie pe telefoanele mobile cu sistem de operare Android care va fi lansata in toata lumea o aplicatie prin care se prezinta orasul nostru, situatia lui si posibilitatea de a dona! 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *