Articolele zilei
Planul masivului si a lucrarilor de exploatare a sarii de la Ocna Mures
Deoarece in ultimul timp panica si dezinformarea au stapanit populatia orasului Ocna Mures, documentul care l-am primit spre publicare este menit sa clarifice nelinistea multora dintre noi. Este vorba despre harta oficiala si adevarata a masivului de sare si a galeriilor de mina de sub orasul Ocna Mures intocmita de un inginer care a lucrat la Salina si care acum traieste in Germania.Se observa ca limitele exploatarii, cu mici exceptii nu depasesc aria desemnata prin gardul din placi de beton existent la ora actuala in Ocna Mures. Deci este clar: exploatarea nu se indinde si sub zonele locuite! Ii multumim pe aceasta cale domnului inginer si mai jos aveti cateva explicatii legate de harta:
„- linia ovala albastra cu linii intrerupte reprezinta limita masivului de sare la suprafata terenului.
– cu puncte albastre sunt marcate lacurile.
– cu linii continue: extinderea maxima a minelor vechi Iosif, Francisc, Ferdinand (dupa imparatul austriac Ferdinand V), Rudolf (redenumita dupa 1918 Regele Ferdinand, dupa numele regelui roman), Stefania (Regina Maria, 23 August), Principele Nicolae (6 Martie), Mihai (1 Mai). Dupa cum se vede, minele vechi nu se gasesc sub zonele locuite ale orasului Ocna Mures.
– prabusiri masive ale minelor vechi, care au afectat prin taluzare naturala unele zone limitrofe, s-au produs in trecut numai in zona minelor Francisc si Rudolf-Regele Ferdinand, in portiunea de sud-vest a masivului. Aici se vede ca cele 2 lacuri (Francis si Ferdinand) au depasit limita de afloriment a masivului de sare. Presupun ca recenta surpare de la magazinul PLUS s-a datorat prabusirii peretilor de sud-est ai fostei mine Stefania (Regina Maria, 23 August).
– cilindrii verticali de dizolvare ai sarii prin sonde sunt marcati cu culoare galbena (diametre: 40-60 m). Tavanele acestor cilindrii s-au oprit mult dedesubtul talpilor minelor vechi, mine care au atins adancimi maxime de la suprafata de cca 150 m. Nici cilindrii de dizolvare nu se gasesc sub zone locuite. Nu am pozitia si cilindrii de dizolvare ai sondelor celor mai recente (nr.120-124).”
Mircea Chiorean
Update :
„- Va trimit un profil printr-o sonda de exploatare a sarii in solutie, pe care il puteti publica la „Ocna Mures Online”, la fel ca si planul trimis in mailul anterior. Acestea, tot pentru informarea corecta a oamenilor din oras, speriati de cele petrecute de curand in zona de langa magazinul PLUS. De asemenea, pentru contracararea zvonurilor absurde, conform carora vechi camere de exploatare s-ar gasi si sub oras.
– Surpari si mai mari decat surparea din 22 decembrie 2010 s-au produs la Ocna Mures in anul 1913 si in anul 1947. In acea vreme existau case si strazi chiar deasupra masivului de sare. Toate aceste case si strazi au disparut, prabusindu-se in lacurile nou formate deasupra fostelor mine vechi. La ora actuala nu mai exista insa case si strazi deasupra minelor vechi.
Va stau la dispozitie daca aveti intrebari.
Numai bine !
M.C.”