Suntem şi pe:

Articolele zilei

ARTA CUSUTULUI, ARTA PRIETENIEI. Expoziția de la Ocna Mureș, care a unit oameni, prieteni, toți iubitori de arta cusutului

Publicat

- 848 vizualizări

Casa de Cultură „Ion Sângerean” din orașul nostru a adunat laolaltă minunate și rare piese de colecție, care au fost expuse publicului în holul acestei instituții. Prin grija doamnei Liana Stoica, mândrețe de ii populare, șervete tradițional-românești, fețe de masă, covoare, brâuri, fețe de perne au încântat ochii privitorilor.

La eveniment au sosit și invitați de departe, dimpreună cu lucruri realizate de mâna lor: Andreea Busoiu, din Mediaș, Maria Anca, din Livezile,  Mujdei Manuela și Elena Nedelea, ambele  din Brașov, Maria Via, din Buzău. Intre exponate s-au aflat și cele ale doamnei  Lina Juncan, care nu a putut fi prezentă; toate aceste harnice românce sunt prietene vechi ale doamnei Stoica Liana, care se întâlnesc la multe evenimente de tradiție românească.

Au fost admirate și multe goblenuri realizate manual de doamna profesoară Rasa Maria, iar din satul Micoșlaca, prof. Ilea Camelia a adus din lucrurile populare, țesute în răboi de bunica sau de mama sa.

Prezent la eveniment, primarul orașului, Vințeler Silviu, a adrest un cuvânt de bun-venit oaspeților și a felicitat pe toți cei implicați în acest eveniment.

Într-o atmosferă de șezătoare relaxantă, dl Virgil Moga a picurat din vorbele de duh ale poporului român, a recitat și a vorbit copiilor prezenți de moții Apusenior, de tulnicele lor, simbol al artizanilor din Țara Moților. Au interpretat cântece de muzică populară prof. Ilea Camelia și Vesa Gerogiana, membră a ansamblului Tradiții Uiorene; priceasna Ridica-voi ochii mei la ceruri a fost interpretată cu multă sensibilitate și duioșie, așa cum se cere acum, în această perioadă a Postului Mare, de o altă membră a respectivului ansamblu, Hoca Sonia. Incheierea evenimentului a aparținut copiilor din clasa a II-a A, de la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”, coordonați de înv. Cărunta Elena, care au avut un excelent moment de percuție, apreciat de cei de față.

Și așa cum stă bine românilor, din masa organizată cu mâncăruri tradiționale românești, cei prezenți s-au servit cu produse apetisante: brânzâ, slănină cu ceapă, ridichi și pâine caldă de casă, zacuscă, cozonac și gogoși, toate stropite cu țuică și vin de butuc de pe dealuri uiorene.

 

Citește mai departe