Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Un inginer ne propune o solutie pentru a stabiliza solul de sub orasul Ocna Mures

Publicat

- 679 vizualizări

Groapa de la Plus Ocna Mures

Exista totusi o solutie viabila de a stabiliza pamantul sub orasul Ocna Mures? Desi situatia e sub control cat de cat, oamenii isi pun in continuare intrebarea daca nu o sa se repete dezastrul care ne-a umbrit  Craciunul.Se pare ca exista o solutie care nu numai ca ne scapa de toate gropile din oras dar si de Batale! Munca ar fi una titanica avand in vedere dimensiunile impresionante ale gropilor din centrul orasului. Iata mai jos o sesizare facuta pe site-ul www.domnuleprimar.ro:

 

Domnule primar,

Ma numesc Oita Stefan si sunt inginer chimist din Cluj Napoca. Am rude in orasul Ocna Mures.

Cred ca se poate stabiliza surparea prin introducerea de clorura de calciu solida [din batal] in groapa. Aceasta se va dizolva partial in apa marind-ui densitatea si va micsora capacitatea solutiei de dizolvare a sarii si in final o va solidifica. Este nevoie de multa clorura de calciu si voi aveti foarte multa. Atentie – toate conductele de gaz vor trebui aduse la suprafata pe viitor, din cauza coroziunii.

Este nevoie de mobilizare si curaj pentru ca vor trebui poate in jur de 8000 de tone de material uscat din batal (cam 70 kg solid Clorura de calciu hidratata pentru fiecare 100 litri apa din lac)dar cred ca se poate rapid face cu resursele locale. Aceasta poate fi solutia pe viitor pentru eliminarea celorlalte lacuri. si stabilizarea definitiva a zonei. Sa luati in considerare ca aveti cavitati sub oras cu volum echivalent cu batalul si ca surparea nu se va opri pina ce marginile gropii sunt verticale.

Va tin pumnii si va rog sa luati in considerare solutia propusa.

Va stau la dispozitie pentru orice ajutor.

Cu deosebit respect,

ing.Oita Stefan

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *