Articolele zilei
Băile sărate din nou pe harta turistică a României

Mai zilele trecute am auzit o ştire la un post de radio cum că, în ziua de 4 septembrie a.c., a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor la baza de agrement şi tratament a viitoarelor Băi sărate din oraşul Ocna Mureş. Din cuprinsul informaţiei am reţinut că aici, în oraşul de pe Mureş, vor fi investiţi aproape şase milioane de euro în amenajarea unei baze moderne de tratament şi agrement, cuprinzând centre de sănătate,recuperare şi mai multe bazine cu apă dulce şi cu apă sărată.
Ordinul de începere a lucrărilor a fost semnat de nimeni altul decât de primarul oraşului, Silviu Vinţeler, prin anunţul oficial făcut celor două unităţi de construcţii din Cluj-Napoca şi Iaşi, câştigătoarele licitaţiei pentru ridicarea noilor băi sărate.
Încă de acum exact cinci ani am scris şi publicat în revista Flacăra lui Adrian Păunescu un reportaj cu titlul “Ocna Mureş, oraş închis”, (publicat şi aici n.r.)în care arătam că nu mă pot împăca cu gândul că meseria de miner, atât de mult îndrăgită de bunicii şi străbunicii mei, a dispărut din Ocna Mureş. Nu mă pot împăca cu gândul că “sodiştii” care au dus faima oraşului peste mări şi ţări în trei secole la rând, lipsesc din peisajul citadin. Nu pot crede în ruptul capului cum într-o noapte, cea din 31 martie 2011, printr-o decizie aberantă a guvernului Boc, a fost închis Spitalul orăşenesc , spital la care erau arondate peste 30.000 de suflete. Nu pot să înţeleg raţiunea pentru care Băile sărate, ce au vindecat de-a lungul timpului de “reumă” atâta şi atâta lume, au fost rase de pe suprafaţa pământului. Şi tot atunci am mai spus că oamenii locului trag nădejde că într-o zi viaţa în micul târg îşi va găsi drumul firesc al epocii în care trăim. Iar ziua de patru septembrie a devenit zi istorică pentru suflarea urbei la auzul excavatoarelor de mari dimensiuni care au demarat pregătirea terenului de sub dealul Banţa, acolo unde se va ridica din nou staţiunea balneoclimaterică cu ape clorosodice. Spunem aceasta deoarece staţiunea, sub denumirea arătată, a prins contur încă din anul 1897, adică la un an după ce Uzina de produse sodice a dat prima producţie de sodă calcinată. Încă de la începuturile sale, sfârşitul secolului XIX, Băile sărate din Uioara, vechea denumire a oraşului de astăzi, erau recomandate, în principal, pentru afecţiuni reumatismale, degenerative, articulare şi inflamatorii, dar şi pentru afecţiuni posttraumatice, neurologice periferice şi afecţiuni ginecologice. Băile sărate, la care se adaugă mina de sare şi Uzina de produse sodice, au adus un renume localităţii, atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. Însă, după cum am mai arătat, toate aceste instituţii cu aport major în bugetul local au dispărut de pe harta oraşului cam în acelaşi timp.
Am avut marea satisfacţie să aflu despre principalii indicatori ai îndrăzneţei investiţii, încă din anul 2016, când a fost depusă documentaţia pentru “Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş ”. Încă de atunci neobositul primar Silviu Vinţeler bătea ministerele implicate în asemenea mare investiţie. Şi, spun eu, nu fără rost. S-a zbătut şi, spre cinstea domniei sale, a reuşit. Bineînţeles că toată acţiunea sa a găsit un real sprijin în preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Dumitrel, în parlamentarii de Alba, prin senatorul Alexandru Pereş, prin mulţi alţii care ţin la dezvoltarea acestei zone uitate undeva dincolo de Mureş. Ca unul care am venit în Capitală de mai bine de o jumătate de veac, de câte ori a fost cazul am fost călăuza primarului în marea aglomerare urbană. Şi vă spun eu, ca ghid al domniei sale, că nu s-a dat bătut până nu şi-a finalizat acţiunea propusă în slujba concetăţenilor săi.
Am ţinut ca de 8 septembrie, sărbătoare mare pentru creştinii ortodocşi, Sfânta Maria, să fiu acasă la Ocna Mureş pentru a merge la biserică şi pentru a mă reculege la mormintele mamei mele, cumnatei şi surioarei, toate trei purtând numele de Maria. Seara ne-am adunat la casa părintească trei din cei cinci fraţi, înconjuraţi de nepoţi şi strănepoţi. A fost o seară în care am evocat părinţii, rudele dispărute, dar presărată şi cu amintiri din anii copilăriei, ai tinereţii noastre. Luni de dimineaţă, după deschiderea anului şcolar, am avut o scurtă întâlnire cu primarul oraşului, Silviu Vinţeler, în cadrul căreia am discutat şi despre şantierul deschis sub dealul Banţa. Din capul locului, domnia sa a ţinut să precizeze : “Proiectul << Băile sărate>> a devenit realitate odată ce am semnat începerea lucrărilor marţi, 4 septembrie a.c. Investiţia << Băile sărate>> nu este numai pentru locuitorii oraşului Ocna Mureş ori al celor din împrejurimi, este o investiţie pentru toţi cei care au nevoie să-şi aline suferinţele, fie români sau străini (tradiţia Băilor sărate din Ocna Mureş demonstrează acest lucru), este, în acelaşi timp, o investiţie pentru sănătatea economică a nord-estului judeţului nostru. Şi, nu în ultimul rând vă spun că este o investiţie într-un obiectiv cu faimă, cu reputaţie care a rezistat mai bine de un secol şi care va devein din nou un trend pentru întreaga ţară: Băile sărate Ocna Mureş. Viitoarea staţiune balneoclimaterică este concepută a avea o capacitate de 700 persoane pe zi, în timp de vară, şi 400 de persoane pe timp de iarnă. Şi să nu uităm de calitatea saramurei din oraşul nostrum care are o puritate de sare de 98 la sută. Totodată, trebuie să menţionez că investiţia mai presupune şi construirea unor bazine exterioare cu o suprafaţă totală de peste 1700mp, iar în jurul acestora vor fi amenajate spaţii multiple. Dacă lucrurile merg bine, aşa cum le-am prevăzut, baza de tratament şi agreement ar putea fi finalizată la începutul anului 2021, deoarece termenul de construcţie prevăzut este de 30 de luni de zile. Vă spun că pe parcursul a doi ani, timp în care am reabilitat peste 20 de străzi din oraşul nostru, am reuşit să-I cunosc bine pe cetăţeni. Aşa am ajuns la concluzia că ne dorim cu toţii ca oraşul Ocna Mureş să se relanseze pe plan economic, să-şi recâştige locul pe care l-a avut cândva pe harta dezvoltării judeţului. În acelaşi timp, ca administraţie locală, ne dorim să putem rezolva cu sprijinul tuturor celor interesaţi în dezvoltarea economic a zonei, problemele comunităţii, fie ele economice, sociale sau de altă natură ”, a conchis primarul Silviu Vinţeler. Iar eu ţin să-I amintesc edilului că în acest an are prevăzută în program modernizarea tuturor străzilor din cartierul Uioara de Jos (Ciunga), cartier căruia i-a venit rândul la o asemenea investiţie.
