Articolele zilei
Clădirea Clubului Salinei, subiect de discuție în Parlamentul României
După două demersuri susținute în ultimii ani de Primăria Ocna Mureș privitor la posibilitatea obținerii cu titlu gratuit a clădirii vechiului club al Salinei, iată că acum subiectul a ajuns ca temă de întrebare în Parlamentul României.
Ieri 22 mai 2018 senatorul PNL de Alba, Alexandru Pereș, a solicitat un răspuns scris Ministerului Economiei, domnului ministru Dănuț Andrușcă, referitor la situația juridică a clădirii clubului Salinei, clădire care în acest moment este deținută de SNS SALROM SA prin SALINA OCNA MUREȘ.
O clădire cu arhitectură veche, cu multă încărcătură istorică și emoțională a orașului nostru stă să se dărâme pentru că proprietarul nu poate avea efectiv grijă de ea, dar nici nu „poate” să o cedeze cu titlu gratuit.
Nepăsare, indolență, rea voință? Sperăm ca întrebarea domnului senator PNL de Alba, domnul Alexandru Pereș, adresată pricipalului factor de decizie (Ministerul Economiei prin ministrul Dănuț Andrușca) să facă lumină în hățișul birocratic și să se găsească o soluție care să aibă ca finalitate refacerea unei clădiri simbol a orașului Ocna Mureș și redarea ei comunității.
Alăturat se poate citi textul întrebării adresate de senatorul PNL de Alba Alexandru Pereș, în Parlamentul României, domnului ministru Dănuț Andrușcă.
ÎNTREBARE
Adresată: Ministerului Economiei
Domnului Ministru Dănuț Andrușcă
De către dl. senator: Alexandru Pereș
Circumscripţia electorală: Nr. 1 Alba
Grupul Parlamentar: PNL
Şedinţa Senatului din data de: 22 mai 2018
Obiectul întrebării: Soluţii urgente pentru transmiterea, cu titlu gratuit, a imobilului şi terenului aferent „Club Salina” din proprietatea SNS SALROM SA, în proprietatea Primăriei Ocna Mureş, din Judeţul Alba
Domnule Ministru,
În oraşul Ocna Mureş (fosta denumire Uioara), din judeţul Alba, pe strada Horea la nr. 1 se află un imobil în stare avansată de degradare, proprietatea SNS SALROM SA. Până în urmă cu 28 de ani, în această clădire a funcţionat „Clubul Salina”, locul unde angajaţii salinei obişnuiau să îşi petreacă mare parte din timpul liber după ce ieşeau din mină – „grotă”, cum o denumesc şi azi foştii lucrători. Autorităţile locale ale oraşului Ocna Mureş, urmare a implicării civice din partea Asociaţiei Pensionarilor „Uioreana”, doresc să preia, cu titlu gratuit, acest imobil şi terenul aferent, pentru reabilitare şi redarea unui scop funcţional, respectiv Club al Pensionarilor cu multiple funcţiuni recreative dedicate acestora. În sensul preluării acestui imobil şi a terenului aferent, Primăria Ocna Mureş, în anul 2017, a înaintat o solicitare către SNS SALROM SA dar, din păcate, la nivelul consiliului de administraţie al companiei se tergiversează găsirea unei soluţii legale urgente şi luarea unei decizii benefice tuturor părţilor implicate. Pe de o parte, proprietarul actual nu are bani să investească în acest imobil aflat în stare avansată de degradare, iar pe de altă parte, comunitatea locală, reprezentată de către Primăria Ocna Mureş în parteneriat cu Asociaţia Pensionarilor „Uioreana”, are resursele necesare salvării acestei clădiri, dar nu are cadrul legal care să permită acest lucru – transferul de proprietate sau o altă modalitate juridică pentru a putea investi legal în acest imobil.
„Rezistențe mari și piedici mari se opun în lumea asta numai unei voințe mari!”, spunea poetul Lucian Blaga care, de altfel, a şi locuit în toamnele anilor 1950 şi 1951 exact în imobilul ce face obiectul prezentului material.
Domnule ministru, având în vedere cele prezentate mai sus, cu respectul cuvenit, vă adresez rugămintea de a-mi răspunde la următoarele întrebări:
- Care este regimul juridic exact al imobilului în care a funcţionat „Clubul Salina”? Care este valoarea actuală de inventar a imobilului şi din ce se compune (descriere tehnică)?
- Există la nivelul Ministerului Economiei dorinţa şi capabilitatea profesională de a conlucra cu Primăria Ocna Mureş astfel încât, în parteneriat, să fie găsite soluţiile legale care să urgenteze salvarea de la pieire a clădirii fostului „Club Salina”?
- Care este strategia Ministerului Economiei în ceea ce priveşte patrimoniul unor companii din subordine aflate aproape în disoluţie, dar care, parţial, prin implicarea autorităţilor locale şi a unor asociaţii civice, ar putea fi salvat, pe cale de consecinţă redat unor funcţionalităţi benefice pentru comunităţile respective?
Solicit răspuns scris.
Cu stimă,
Alexandru Pereș
Senator PNL de Alba
22 mai 2018