Articolele zilei
Urmă de urs descoperită în apropierea oraşului Ocna Mureş
În ultimii 5 ani prezenţa urşilor a fost semnalată în zona localităţilor Găbud, Noşlac, Micoşlaca şi recent Fărău, Medveş. Fie că a fost vorba de un singur exemplar sau o ursoaică cu doi pui (Noşlac) nu s-au înregistrat incidente până acum, cum ar fi atacuri în stâne, atacuri în gospodării sau asupra oamenilor. Se pare că arealul acestor animale sălbatice s-a tot extins din două motive: a creşterii populaţiei de urs brun şi a defrişărilor de păduri.
Pajiștile lui Suciu alcătuiesc o arie protejată (sit de importanță comunitară – SCI) situată în Transilvania, pe teritoriul județului Alba.
Aria naturală se întinde în partea nord-estică a județului Alba în Podișul Târnavelor, în imediata apropiere a drumului national DN1, care leagă municipiul Alba Iulia de orașul Turda, iar oraşul Ocna Mureş se află situat undeva la 20-25km de graniţa acestei zone. Deşi aria protejată amintită este vestită pentru flora şi fauna sa, este pentru prima dată când acolo este semnalată prezenţa urs adult.
În cadrul inventarierii florei şi faunei pe teritoriul sitului Natura 2000 Pajistile lui Suciu, în vederea întocmirii Planului de Management, ieri 29 martie 2018 un profesor universitar de la Universitatea Babeş Bolyai a efectuat o deplasare în zona localităţilor Vama Seacă, Fărău și Medveș unde a descoperit o urmă proaspătă de urs adult în pădure la Medveș.
Acesta a decis să informeze autorităţile locale furnizând până şi coordonatele geografice ale locului unde a fost descoperită urma: Lat: 46.297896° Long: 24.061640°.
Deşi prezenţa ursului a fost semnalată la 18 km de Ocna Mureş, la o simplă căutare pe internet putem afla că arealul unui urs brun carpatin e minim 50-270 km2 (5.000-27.000 ha) şi trebuie să fim conştienţi pe viitor de prezenţa acestor animale sălbatice în pădurilor din zona oraşului Ocna Mureş şi a localităţilor învecinate.