Suntem şi pe:

Articolele zilei

Şezătoare de prinderea postului la Ocna Mureş

Publicat

- 497 vizualizări

 

 

Şezătorile de altădată, reînviate cu poveşti, cântec şi joc popular la Casa de Cultură "Ion Sângerean" din Ocna Mureş, sub îndrumarea doamnei directoare Liana Stoica, a domnişoarei profesoare de muzică Ilea Camelia şi cu sprijinul acordat de către Primăria şi Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş.

Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, membrii ansamblului "Tradiţii Uiorene" din Ocna Mureş, membrii ansamblului "Flori de mai" din Rădeşti, copiii de la aşezământul social "Sfântul Ciprian" din Ocna Mureş, precum şi solistele de cântec popular: Mara Puşcaş, Maria Marcu, Sonia Hoca, Diana Borşos şi Iulia Moldovan, au reuşit să reînvie atmosfera din vatra satului de altădată.
Astfel, pentru început, a fost explicat celor prezenţi ce este o şezătoare, ce se întâmplă la acest fel de adunări şi care este rolul lor în societatea românească. Şezătoarea era locul unde învăţai ce este mai potrivit firii şi ce nu e bine să faci. În şezătoare se transmiteau mai departe nu doar tainele torsului lânii sau cânepii, a cusutului iilor şi a pregătirii zestrei fetelor, ci şi a cântecelor, poeziilor şi jocurilor moştenite de la bunici.
Scopul acestei şezători a fost acela de a transmite mai departe generaţiilor faptul că tot ce este românesc nu piere.

Dorim tuturor românilor un post liniştit şi binecuvântat!

Liana Stoica şi Ilea Camelia
 

Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design