Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

PRIMARUL SILVIU VINȚELER PROPUNE ANULAREA ABONAMENTULUI LA APĂ PENTRU ORAȘUL OCNA MUREȘ

Publicat

- 478 vizualizări

 

             Având în vedere majorările de preț la serviciile de apă și canal pe care le preconizează SC APA CTTA SA, pentru ședința Consiliului Local din data de 30.08.2017, primarul orașului Ocna Mureș a decis inițierea unui proiect de hotarâre care să aibă ca scop atenuarea efectelor acestor scumpiri asupra populației.

            Orașul Ocna Mureș face parte din Asociația APA ALBA, asociație care are ca scop principal atragerea de fonduri europene pentru refacerea, reabilitarea, modernizarea și extinderea infrastructurii de apă și canal din județul Alba. Pentru a putea pune în practică aceste proiecte, membrii acestei asociații s-au angajat să respecte un grafic eșalonat al creșterii prețurilor serviciilor de apă și canal până în anul 2022. Efectele respectării acestui acestor angajamente, atât de către Asociația APA ALBA cât și de către partea finanțatoare au început să fie vizibile încă din 2013, când în județ s-au investit peste 103 milioane de euro. Atunci în Ocna Mureș s-au investit peste 17 milioane de euro în reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canal (stație de epurare nouă, 11 stații de pompare, peste 28 km de rețea extinsă sau modernizată).

           Etapa următoare a acestor investiții pentru orașul Ocna Mureș o reprezintă conducta de alimentare Galda-Ocna Mureș și rețea de apă și canal în Războieni, în sumă totală de peste 30 milioane de euro. Cum noul proiect pe tot județul are o valoare de aproximativ 114 milioane de euro, reiese că pentru a rezolva definitiv problema calității scăzute a apei în Ocna Mureș sunt alocate peste 25 de procente din suma totală. O astfel de valoare a investiției nu poate fi susținută de Primăria Ocna Mureș, de aceea este necesară asocierea în APA ALBA cu celelalte localități din județ.

            Creșterea tarifelor la apă și canal sunt consecința firească a acestor investiții masive. Modificările de preț sunt cuprinse în Strategia de tarifare pentru serviciile de apă şi apă uzată furnizate de operatorul regional SC APA CTTA SA Alba pentru perioada 2017 – 2022, aprobată prin Hotǎrârea Consiliului Județean Alba cu nr. 219 din 29 decembrie 2014 precum şi de membrii asociației prin hotarâri ale consiliilor locale și de asemenea aprobatǎ prin hotărârea Adunǎrii generale a Asociației Apa Alba nr. 13/31.08.2016, strategie care nu a fost aplicată până în acest moment.

            Propunerea de majorare a tarifelor este următoarea:

– tarif apa potabilă crește de la 3,01 la 3,14 lei/mc

– tarif canal crește de la 2,86 la 3,18 lei/mc

            Factura emisă de SC APA CTTA SA pentru abonații din orașul Ocna Mureș conține, pe lângă tarifarea serviciilor de apă și canal, și un abonament lunar instalații, instituit acum mulți ani din diverse motive. Acest abonament poate fi eliminat fără să afecteze în vreun fel angajamentele luate de Asociația APA ALBA față de partenerii externi pentru proiectele de investiții.

            În consecință, pentru a atenua efectele creșterilor de prețuri asupra locuitorilor orașului Ocna Mureș, primarul Silviu Vințeler a luat decizia de a iniția un proiect de hotărâre pentru eliminarea acestui abonament începând cu data de 01.09.2017. Acest proiect de hotărâre va fi supus spre aprobare în ședința Consiliului Local de astăzi, 30.08.2017.

            Sperăm ca această inițiativă de eliminare a abonamentului lunar instalații să fie votată de toți consilierii, inclusiv de cei care au inițiat și introdus acest abonament când erau la conducerea orașului nostru.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *