Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Ocna Mureș – despre criza apei potabile și soluțiile ei

Publicat

- 344 vizualizări

 

Săptămâna trecută orașul Ocna Mureș a avut probleme majore în ceea ce privește distribuția apei potabile.

Motivele sunt clare: contractantul lucrărilor pe unul din tronsoanele de autostradă avea obligația de a realiza, prin contract, și traversările cu magistrala de apă Galda-Aiud-Ocna Mureș. Acesta a subcontractat lucrările de traversare la o obscură firmă din zonă, fără să realizeze faptul că pe o conductă montată în anii '70 ai secolului trecut trebuie să intervină cineva care știe meserie și nu primul care găsește prin curte un aparat de sudură și câțiva electrozi. Rezultatul intervenției amatoriste se știe, nervii locuitorilor orașului Ocna Mureș au fost întinși la maximum.

Pentru a răspunde câtorva din multele întrebări care au apărut în aceste zile reluăm câteva informații făcute publice acum mai bine de jumătate de an.
Magistrala Galda-Aiud-Ocna Mureș este construită și dată în folosință în anii '70 ai secolului trecut și dimensionată la parametrii de consum și presiune dați de condițiile din acea vreme. Între timp rețelele de apă conectate la această magistrală s-au extins, s-au adăugat noi localități cu noi rețele, astfel încât conducta a devenit insuficientă tehnic și calitativ. La toate acestea s-a adăugat și uzura fizică inerentă anilor care au trecut peste ea. E mai mult decât evident că doar înlocuirea acestei conducte va rezolva problema calității apei potabile în orașul Ocna Mureș.
Din 2012 Asociația „APA ALBA”, din care face parte orașul Ocna Mureș, Consiliul Județean AAlba, SC APA CTTA SA și celelalte UAT-uri din județ, a atras peste 120 milioane de euro prin fonduri europene pentru refacere, reabilitare, extindere rețele de apă și canalizare. Să nu uităm lucrările din perioada 2012-2014 care au transformat orașul într-un mare șantier.

Din 2015 se are în vedere un alt proiect de aproximativ 100 milioane de euro care prevede printre altele și înlocuirea magistralei de apă Galda-Aiud-Ocna Mureș. La acest proiect au aderat toate localitățile cuprinse în respectivul teritoriu, tocmai datorită faptului că fiecare primar, fiecare primărie acționează doar pe teritoriul localității pe care o reprezintă. Și ca un amănunt care nu face cinste unora dintre aleșii locali, atunci când s-a votat în localitățile respective, inclusiv Ocna Mureș, participarea comunităților la acest proiect, consilierii locali ai unui partid au primit ordin să fie „Gică contra”, indiferent de urmările sociale ale votului lor. Asta ca să vedem cât de mult țin unele partide la binele comunității și a locuitorilor acestora.

În acest moment proiectul  „Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și apă uzată în județul Alba”, finanțat din fonduri europene prin POIM (Programul Operațional Infrastructură Mare) se află pe ultima sută de metri în ceea ce privește partea birocratică, ceea ce înseamnă că lucrările urmează a fi licitate și acestea vor începe cât de curând, mai ales că este vorba de un proiect prioritar al Consiliului Județean Alba. E vorba totuși de aproape 100 milioane de euro…

Din tot acest proiect orașul Ocna Mureș are de două ori de câștigat. În primul rând înlocuirea magistralei Galda-Aiud-Ocna Mureș, lucrare care înseamnă aproximativ 25,5 milioane de euro. În al doilea rând este vorba de extinderea rețelei de apă și canalizare în Războieni-Cetate, lucrare cu o valoare de aproximativ 7,4 milioane de euro.

Ne cerem scuze în numele celor ce au creat problema de aprovizionare cu apă de săptămâna trecută în orașul Ocna Mureș. Din păcate probleme vor fi în continuare, până la înlocuirea completă a magistralei de apă Galda-Aiud-Ocna Mureș. Cu toții ne dorim ca acest proiect finanțat din fonduri europene să se finalizeze cât mai repede. Și ne mai dorim ca alte probleme să nu mai fie generate de inconfundabilul Dorel, cel mai bun și mai harnic „specialist” român în orice.

Ne-am fi dorit ca aceste lucrări să se facă peste noapte, dar anvergura lor nu ne permite acest lucru.

Comunicat Primăria Ocna Mureş

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *