Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Ziua Eroilor comemorată şi la Ocna Mureş

Publicat

- 449 vizualizări

Coroane la mormintele eroilor, cimitir Ocna Mureş

 

Ziua Eroilor, sărbătoare națională a poporului român, este celebrată în fiecare an, de Ziua Înălțării Domnului, mare sărbătoare creștină, care marchează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. Astfel, anul acesta, Ziua Eroilor este sărbătorită la 25 mai, în memoria celor căzuți de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.

Pomenirea eroilor la sărbătoarea Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în 1920. Această decizie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001 prin care această zi a fost proclamată ca sărbătoare naţională bisericească.

Din 2003, ziua Înălţării Domnului a fost stabilită prin lege şi sărbătoare naţională a poporului român.

În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit înălţarea domnului.

Ziua Eroilor a fost comemorată şi la Ocna Mureş dar într-un cadru restrâns, anul acesta evenimentul s-a suprapus cu festivităţi de absolvire a elevilor din clasele a XII-a. În bisericile din localitate s-au ţinut slujbe în memoria ostaşilor căzuţi la datorie. Două coroane au fost depuse şi la mormintele eroilor cunoscuţi şi necunoscuţi din cimitirul oraşului.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *