Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Locuitorii din Ocna Mureş îşi pot căuta strămoşii online în prima bază de date demografică din România

Publicat

- 629 vizualizări

 

Ocnamureşenii care doresc să îşi găsească strămoşii pot face acest lucru fără a mai căuta prin arhivele prăfuite. Cercetătorii de la Universitatea Babeş-Bolyai au digitizat şi analizat registrele de stare civilă din perioada 1850-1914. Până acum au reuşit să identifice aproape 400.000 de oameni care s-au născut, au trăit şi au murit în Transilvania. Proiectul realizat cu fonduri norvegiene a oferit cercetătorilor şi date cu privire la vaccinarea copiilor din acele vremuri, dar şi asupra eficienţei acestor vaccinuri.

 

"Baza de date ”Historical Population Database of Transylvania”, partea genealogică, este operațională la adresa de internet http://hpdt.ro:4080/ . Baza este prima de acest fel din România și una dintre puținele care acoperă spațiul Europei Centrale și de Est. Printre localitățile ale căror date privind populația istorică se regăsesc în bază enumerăm: Ocna Mureș, Războieni-Cetate, Lunca Mureșului, Decea, Călărași. În viitor se intenționează completarea datelor cu alte sate din zonă, până la acoperirea completă a văii Mureșului în această regiunea pentru perioada dintre sfârșitul secolului al XVIII-lea și 1918. Baza de date a fost construită de o echipă de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Centrul de Studiere a Populației, cu ajutor financiar din partea EEA Grants (Norvegia) și cu expertiza cercetătorilor norvegieni, care folosesc astfel de instrumente de demografie istorică încă din anii 1980. Din orașul Ocna Mureș încă nu a fost introdusă complet comunitatea catolică, dar și aceste informații vor fi completate în lunile următoare.
Din cauza suprasolicitării serverului, pe fondul interesului sporit al publicului, se întâmplă ca baza să mai cadă. În acest caz se recomandă încercarea de a o accesa la alte ore ale zilei (dimineața sau seara). Se lucrează în acest moment și la rezolvarea acestei probleme, nu ne așteptam să existe un trafic atât de intens.
" a declarat pentru Ocna Mureş Online, Lector doc. Vlad Popovici de la Universitatea Babeş Bolyai, unul din realizatorii proiectului.

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *