Articolele zilei
Ocna Mureş – Staţiune balneoclimaterică
Astăzi 23 februarie 2017 a avut loc la Alba Iulia ședința ordinară a Consiliului Județean. Mulți vor spune că e doar vorba de încă o ședință cum sunt multe peste tot. Pentru Ocna Mureș însă această întrunire de aprobare a unor hotărâri e mult mai importantă. Pentru că pe ordinea de zi au fost incluse două proiecte care vin să continue eforturile depuse de administrația locală Ocna Mureș pentru refacerea bazei de tratament „Băile Sărate” și de obținere în final de către orașul nostru a statutului de stațiune balneoclimaterică.
În ceea ce privește PROIECTUL DE HOTĂRÂRE privind aprobarea devizului general actualizat şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi obiectivului de investiţii ,,Amenajare bază de tratament şi agrement în oraşul Ocna Mureş”, proiect aprobat în unanimitate, lucrurile sunt evidente. E foarte aproape ziua în care vor începe lucrările la Baza de tratament, iar speranțele legate de renașterea orașului Ocna Mureș devin certitudini.
Principalii indicatori tehnico economici ai investiției sunt:
– valoarea totală a investiţiei este de 37.879.718 lei cu TVA, din care C+M este 29.395.038 lei cu TVA
– valoarea dotărilor bazei de tratament și agrement este de 1.361.967 lei,
– durata de execuţie a obiectivului: 30 luni
– suprafață teren =10.656 mp
– suprafață construită = 4.654 mp
– suprafață desfășurată = 6.754 mp
– suprafață bazine exterioare = 1.721,75mp
– suprafață terase, platforme = 3.358 mp
– suprafață spații verzi =922,25 mp (din care pe 653 mp se vor planta arbuști-tufișuri).
Investiția va fi susținută financiar de către Consiliul Județean Alba și de Consiliul Local Ocna Mureș.
Susținerea Consiliului Județean Alba pentru orașul Ocna Mureș nu se oprește numai la a investi pentru construirea Băilor Sărate, ci și la legitimizarea ei pe plan național. Cea mai importantă certificare pentru a putea reintra în circuitul turistic este cea de statiune balneoclimaterică, statut pierdut odată cu dispariția vechilor Băi Sărate. De aceea Consiliul Județean Alba a considerat oportun și necesar un PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea ACORDULUI DE ASOCIERE care va fi încheiat între Județul Alba prin Consiliul Judeţean Alba şi oraşul Ocna Mureş prin Consiliul Local al oraşului Ocna Mureş pentru realizarea în comun a obiectivului: ,, Staţiune balneo – climaterică Ocna Mureş”, proiect aprobat și el în unanimitate.
Hotărârea stabilește concret etapele ce trebuie parcurse, pașii ce trebuie făcuți pentru a duce la bun sfârșit fiecare etapă. Toate acestea au ca obiectiv final Ocna Mureș – stațiune balneo-climaterică:
1. În prima fază realizarea investiției ”Amenajare bază de tratament şi agrement în Oraşul Ocna Mureş”
2. După terminarea investiţiei din prima fază un al doilea obiectiv este ,,Dotarea bazei de tratament și agrement”;
3. Un al treilea obiectiv este Realizarea structurii de administrare a bazei de tratament și agrement şi Administrarea bazei;
4. Un ultim obiectiv este acela de a efectua demersuri pentru atestarea orașului/parte a orașului Ocna Mureș ca stațiune turistică.
Proiectul „Băile Sărate” este la un pas de a deveni realitate. Promisiunea făcută comunității de către actuala administrație locală din Ocna Mureș este pe cale să se transforme din speranță în certitudine. Sprijinul Consiliului județean Alba este esențial și demonstrează, pentru a câta oară oare, că numai împreună putem reuși.
Investiția în „Băile Sărate” nu este numai pentru locuitorii orașului Ocna Mureș ori a celor din împrejurimi, este o investiție pentru toți românii. E o investiție pentru sănătatea tuturor celor ce au nevoie să-și aline suferințele, fie ei români ori străini (istoria și tradiția Băilor Sărate din Ocna Mureș demonstrează acest lucru), este o investiție pentru sănătatea economică a nord-estului județului Alba și a centrului țării.
Este o investiție într-un nume care a rezistat mai bine de un secol și care a fost, este și va fi reprezentativ pentru Ardeal, pentru România: Băile Sărate Ocna Mureș.
Documentele pot fi vizualizate la următorul link:
http://www.cjalba.ro/wp-content/uploads/2017/02/PH23.02.2017.pdf
pag. 148-166