Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

104 milioane de euro pentru apa din Ocna Mureș și Războieni Cetate. Sau poate nu…

Publicat

- 348 vizualizări

 

 

Alimentarea şi gestionarea serviciilor de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare în judeţul Alba se face de către societatea SC APA CTTA SA Alba ce îşi desfăşoară activitatea de exploatare şi întreţinere pe raza judeţului Albă în baza contractului de delegare a gestiunii.

SC APA CTTA SA Alba este persoana juridică româna şi este înfiinţată ca societate pe acţiuni în conformitate cu legislaţia românească aplicabilă şi cu dispoziţiile Actului Constitutiv având acţionari Consiliul Judeţean şi Consiliile locale din municipii şi oraşe ale judeţului Alba (Alba Iulia, Abrud, Aiud, Baia de Arieş, Blaj, Câmpeni, Cugir, Teiuş, Zlatna, Ocna Mureş, Sebeș). Capitalul social al societăţii este integral public. SC APA CTTA SA Alba are în componenţa 7 sucursale înfiinţate pe structura municipiilor şi oraşelor din judeţul Alba.

SC APA CTTA SA Alba urmează ca începând din acest an să pună în aplicare o investiție de aproximativ 104 milioane de euro din fonduri europene. Cum ne afectează pe noi, ocnamureșenii, această investiție? Simplu, în cei 104 milioane de euro intră și modernizarea aducțiunii de apă pentru Ocna Mureș (reabilitare conducte de aducţiune Sistem Zonal Alba, magistrala Aiud – Ocna Mureş şi staţia de pompare Galda de Jos – 25.495.000 euro fără TVA) precum și extindere sisteme de apă şi apă uzată în Unirea şi Războieni Cetate – 7.472.000 euro fără TVA. Sumele sunt foarte mari pentru bugetul orașului Ocna Mureș și nu ar putea fi susținute fără sprijin financiar european.

Participarea la acest proiect se face prin votul unanim al acționarilor, așa numita AGA întrunindu-se azi 30 septembrie 2016. Orice vot abținut sau contra înseamnă, pentru noi cel puțin, pierderea unei oportunități de îmbunătățire a calității apei distribuite în Ocna Mureș și rezolvarea problemei apei și canalizării în Războieni-Cetate.

Reprezentantul Ocna Mureș se votează în Consiliul Local. Ieri, la ședința ordinară de Consiliu, s-a constatat votul politic. Vot politic care nu are nicio treabă cu interesele comunității. Are treabă doar cu opoziția de dragul opoziției. Concret, PSD și ALDE au intenționat blocarea alegerii reprezentantului Ocna Mureș în AGA SC APA CTTA SA. Tertipuri cât cuprinde, ba că e pensionar și poate are alte treburi (motiv invocat de un pensionar, consilier PSD…) ba că ar trebui să existe acceptul scris al reprezentantului că este de acord cu delegarea etc etc.

Cert este că dacă s-ar fi reușit blocarea dorită de „opoziția constructivă”, participarea la investiție pentru Ocna Mureș ar fi fost zero și serviciile APA CTTA SA (calitatea apei în Ocna Mureș și lipsa rețelei de apă și canalizare în Războieni-Cetate) ar fi fost în continuare criticate de respectivii, băgându-se sub preș acțiunile lor politice „dedicate bunăstării contribuabilului”.

Pentru consilierii locali care încă nu au aflat (și se pare că și unii au probleme majore în a se informa sau a mai asculta uneori știri din țară) calitatea de reprezentant în Adunarea Generală a Acționarilor NU ESTE RETRIBUITĂ, iar drumurile la Alba Iulia pentru a participa la aceste adunări nu se decontează. Altfel spus, cel ales nu numai că nu ia bani, dar își și plătește cheltuielile legate de această activitate.

Intenția de a bloca votarea reprezentantului Consiliului Local Ocna Mureș în AGA SC APA CTTA SA în momentul în care avem nevoie de un vot pozitiv în această adunare reprezintă, pentru respectivii consilieri, cel puțin iresponsabilitate și evident lipsă de respect față de cei care i-au votat. Să îți bați joc de 15.000 de locuitori doar pentru că așa îți cere politica de partid să faci opoziție denotă că pentru unii a fi consilier local este doar un motiv să își arate public capacitatea redusă sau nulă de înțelegere a necesităților comunității pe care o reprezintă.

Dragi consilieri locali din opoziție, orașul nu este de vânzare, nici pe bucăți, nici în întregimea lui, pentru că orașul aparține locuitorilor săi și nu unuia sau altuia.

Dragi consilieri locali din opoziție, încă nu înțelegeți că interesele economice proprii nu au nicio legătură cu interesele comunității care v-a votat? Legea e aceeași pentru toți, nu este opțională.

Dragi consilieri locali din opoziție, respectați-vă electoratul care v-a votat, oferindu-le condiții decente de trai prin investiții concrete, nu prin promisiuni fără acoperire ori prin acțiuni politice de tip „Gică Contra” cu orice preț.

Dacă nu, unii dintre dumneavoastră, pensionari fiind, poate vă găsiți alte treburi…

 

Iulian Olariu Iakab

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *