Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Adriana Șolea: „Se spune că un cântăreț de muzică populară știe să își exprime cel mai bine sentimentele și trările prin cânt.”

Publicat

- 905 vizualizări

Foto: Iosif Katana

 

     Pe Adriana o cunoșteam de mulți ani; o văzusem de multe ori la școală însă niciodată nu am știut că în ea se ascunde o voce atât de minunată. Când am văzut afișul lansării ei, am fost convinsă că e momentul să îi scriu pentru a vedea ce a determinat-o să nu se lase bătută ci să își publice acest album.

     „Prietenii mi-au spus să nu las talentul să se piardă. Mi-am dorit foarte mult să cânt, iar provocarea prietenilor mei a venit tocmai ca să întărească faptul că lumea mă place și îmi apreciază munca. Evenimentul de astăzi l-am pregătit cu mare drag pentru oameni, nu neapărat pentru sufletul meu, ci pentru cei care iubesc muzica populară.” a spus Adriana cu emoții.
Adriana nu se întreține din spectacole, dar când e pe scenă, cântă ca și cum asta ar face toată ziua. „Pe lângă muzica populară, lucrez într-o compania multinațională, pe departamentul de Limba Franceză, dar meseria mea de bază este aceea de dascăl. ”
Nu-și amintește dacă înainte de 6 ani cânta, dar știe clar că de la 6 ani participă la spectacole. „E un clișeu să zic ‘cânt de când mă știu’. Cânt de la 6 ani,când, sub îndrumarea doamnei Rodica Dobrin  am participat la concursul Tip Top Mini-Top, unde  am luat locul I, cu cântecul „Am pe lume doi feciori. ”Am renunțat o perioadă și,m-am apucat din nou de cântat când lucram în învățământ, când  m-am și înscris la Școala Populară de Arte din Cluj Napoca. A fost un singur an când nu am cântat, anul 2013. Atunci am simțit că probabil nu e locul meu acolo; nu știam dacă să continui sau nu. Deocamdată m-am gândit că e cel mai bine să ajung să mă cunoască oamenii din țară dar mai ales ocna-mureșenii. În timp, sper să ajung și la sufletelor iubitori de folcor din întreaga lume.”
     Nu e singura din familia care cântă, dar crede cu certitudine că din familie a moștenit acest minunat talent. „În familie am rude care cântă, dar eu știu că am moștenit talentul de la bunicul din partea mamei, de la tata Lucu” spune ea.
„E un copil minunat. Ce a organizat e un lucru deosebit pentru oraș și pentru noi. Sunt mândră să am așa copil.” a spus mama Adrianei, mândră de evoluția fiicei sale în lumea muzicii populare.
     Deși plină de emoții, Adriana e convinsă că peste ani își va aminti ziua de astăzi ca fiind debutul ei artistic, un moment pentru care a lucrat cu drag și cu răbdare. „Atmosfera de astăzi va fi încărcată de emoții dar și de bună dispoziție. Sunt convinsă că oamenii care vor veni, mai ales artiștii care vor fi pe scenă alături de mine mă vor susține și vom crea o atmosferă de sărbătoare. E un eveniment cultural important, cel puțin pentru mine și, cred că și pentru comunitate ar trebui să fie. E un eveniment ce se întâmplă foarte rar și de aceea mi-aș dori ca oamenii să vină și să guste din bucuria pe care o transmitem. Îmi compun singură marea majoritate a versurilor căci ele reprezintă chiar trăirile mele din momentele în care m-am simțit singură, din acele clipe când m-am simțit iubită, din cele în care am fost îndrăgostită, din acea vreme în care mi-a fost dor de părinți, de sat. Vreau să cred că ceea ce fac e cu adevărat  folclor curat. Pentru mine ziua de azi reprezintă  debutul meu artistic.”
     Are diferite colaborări , iar acestea nu o fac să îi fie teamă că cineva i-ar putea fura gloria.„Lumea muzicii populare e mare, noi avem fiecare locul nostru. Nu trebuie să fie invidie și răutate; trebuie să apreciem fiecare munca pe care celălalt o face. Sunt sigură că și astăzi, poate, nu toți o să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor publicului, dar fiecare face ce îi stă în putință. Cu cei de la  Ansamblu Tradiții Uiorene colaborez și cum nu e ‘nici o sărbătoare fără joc’ i-am invitat să ia parte la spectacol”. Colaborarea bună cu cei din Ansamblu Tradiții Uiorene ne-a fost confirmată și de coordonatoarea acestui ansamblu: „Are emoții, dar ea știe că totul o să fie bine și că toate se rezolvă. Avem o colaborare bună, a mai fost cu noi; ne înțelegem foarte bine” a spus Liana Stoica.
     Ca o adevărată iubitoare de muzică populară, Adriana susține cu drag fetele care știu să cânte dar care sunt la început. „Sunt în oraș multe fete care știu să cânte: Camelia Ilea, Diana Popuța, Georgiana Vesa, Sandra Cojocaru. Sunt fete care au fost înzestrate cu har de la Dumnezeu, sfatul meu este să se zbată să ajungă la sufletele oamenilor, iar pentru asta le îndemn să caute susținere în oamenii care le apreciază munca și talentul. Cât despre mine, sunt convinsă că sunt oameni care nu empatizează cu modul meu de a cânta sau cu cântecele mele. Totuși, eu oriunde merg, dacă doi oameni mă plac și mă ascultă cu drag,  consider că trebuie să cânt cu drag pentru acei doi care mă plac.”

   „Deși e o zi cu încărcătură emoțională mare, vreau să le mulțumesc tutoror celor ce m-au susținut și m-am ajutat la imprimarea acestui album. Tuturor celor ce  azi vor fi alături de mine, le mulțumesc și îi asigur de respectul și aprecierea mea!”    

    
 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *