Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Groapa de la Plus, mereu o sursă de ştiri de senzaţie

Publicat

- 283 vizualizări

 

 

Groapa de la  Plus e plină de apă, e rotundă şi plină "dodoloaţă ca România mare". Nimeni nu vede asta?   Nici bravii jurnalişti din jur avizi după clicuri, care pentru ceva trafic s-au jucat iar cu sufletul bieţilor ocnamureşeni?

Scăderea "drastică" a nivelului apei în groapă cu 40 cm, a fost mai degrabă o formulare a la Caragiale care spunea odată într-o piesă vestită "..războiul de 100 de ani care a durat 30 ani..". Nu a zis nimeni de ploi scăzute sau că vara trecută nivelul a fost şi mai jos şi nu s-a isterizat nimeni. Au dat comunicat autorităţile, a şi curs cerneala prin redacţiile ziarelor online.  Mai lipsea puţin şi ieşeau oamenii iar cu mobila în stradă ca în decembrie 2010. Isteria a făcut ca unii deja să-şi pună bagajele la uşă: "dacă o ia la vale blocu' să fiu pregătit" … "deja s-a înclinat un trotuar pe lângă groapă" se auzea prin oraş.

În noiembrie, anul trecut a răsuflat o sondă pe undeva mai puternic şi tot în perioada aceea a scăzut nivelul în groapa "vedetă". Dacă nu ştiaţi, mai toate acele sonde părăsite pe care le admiraţi toată ziua din oraş au nişte ventile la baza lor şi manometre care măsoară presiunea din subteran. Ce presiune? Păi inevitabil în gropile din centrul oraşului pătrunde apă dulce, dar nu în halul în care ajungea înainte de 2010. Apa dulce dizolvă sarea din fostele galerii şi astfel saramura rezultată îşi modifică volumul creând presiune pe pereţi. Periodic, acele ventile eliberează presiunea, lucru făcut de către angajaţi ai Salinei Ocna Mureş. Presiunea se va cumula orice s-ar face până Dumnezeu o vrea, nimeni nu ştie exact cât.  Acum că la o sondă a fâsâit mai tare, nimeni nu ştie nici cei de la Salina Ocna Mureş de ce, deşi au cheltuit căteva zeci de miliarde de lei vechi în monitorizări, studii ca până la urmă să constate cu stupoare că apa curge la vale.

Acum să ne legăm de apa care a dispărut din groapă. Se întâmplă cu regularitate deşi mulţi nu a-ţi observat. Eu ce să vă fac, mai daţi-vă jos de pe Facebook şi vedeţi realitatea cu ochii voştri. Nivelul apei din groapa vedetă e mai ridicat faţă de cel din gropile vechi. De fiecare dată când a scăzut nivelul s-a presupus că apa a trecut, şi-a croit drum spre celelalte gropi şi s-a egalizat nivelul, mai ştiţi din fizică principiul vaselor comunicante? Însă nu s-a întâmplat asta, groapa vedetă nu comunică cu nimeni, doar cu presa.

Şi-a pus cineva întrebarea că nivelul din gropi scade şi din cauza faptului că prin oraş se implemetează de câţiva ani un sistem de canalizare imens şi se bagă canale peste canale şi rigole care preiau mult din apa pluvială care ajunge în oraş, astfel că multă apă dulce nu mai ajunge între gropi? Nu cred.

Adevărul acesta nu vi-l spune nimeni. Nici aşa "băbeşte" cum am scris mai sus. E mai bine să creăm scenarii apocaliptice de dragul senzaţiei. Să răscolim în amintirile negre ale unui orăşel năpăstuit. Să dăm share la infinit.

În noiembrie anul trecut când s-a iscat isteria, toată lumea a scris doar Ocna Mureş Online nu. Apoi când autorităţile au mai dat un comunicat "prevăzător" iar s-au încins spiretele iar ală din buricul târgului nu zicea nimic. A şi fost sunat de cineva care a zis :Bagă şi tu comunicatu', ca să fie bine, dacă se întâmplă ceva măcar ai zis şi tu ceva". 

Din fericire nu s-a întâmplat nimic, situaţia este monitorizată de autorităţi, mai dau un comunicat şi uite aşa trece vremea .  Iar tu dragă jurnalistule mai lasă bieţii ocnamureşeni în pace nu te juca cu sentimentele lor şi lasă că nu murim noi aşa usor. Ocna Mureş e încă aici! Te oftici?

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *