Suntem şi pe:

Articolele zilei

Ocna Mureș, printre cele mai mici impozite din județul Alba. Noul Cod Fiscal – comparații și clarificări

Publicat

- 370 vizualizări

 

 

Noul Cod Fiscal, aprobat în septembrie 2015 de Guvernul de atunci, pune foarte multe probleme la plata impozitelor atât persoanelor fizice cât și celor juridice.
    Împărțirea clădirilor după noi criterii, stabilirea unei noi valori de impozitare a unui metru pătrat de construcții, modificarea limitelor între care pot varia anumiți coeficienți de impozitare au creat mari confuzii și neclarități în stabilirea impozitelor ce trebuie achitate de populație și agenții economici.
    Aruncând o privire la modul în care orașele județului Alba au stabilit limitele de calcul pentru impozitele pe clădiri, constatăm că Ocna Mureș are valorile cele mai mici, comparativ cu Alba Iulia, Blaj, Aiud, Cugir, câmpeni , Teiuș, Zlatna, Abrud sau Baia de Arieș.. Astfel, pentru persoanele fizice, clădirile rezidențiale au în orașul nostru o cotă de impozitare de 0,09%, comparativ cu 0,1% Alba Iulia, Cugir, Teiuș sau alte orașe. În ceea ce privește clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice, cota de impozitare în Ocna Mureș este de 0,2%, în timp ce în alte orașe din județ ea este mult mai mare (Alba Iulia 1,3%, Blaj 1,3%, Zlatna 0,5%, Teiuș 1%, Cugir 0,8% etc).

   Persoanele juridice, adică agenții economici care susțin economia unei localități, beneficiază în Ocna Mureș de cote minime de impozitare. Clădirile rezidențiale aflate în proprietatea acestora sunt impozitate cu 0,1% în timp ce în județ constatăm valori de 0,25% (Alba Iulia), 0,2% (Aiud, Cugir, Abrud, Baia de Arieș) sau chiar de 0,3% (Blaj). Clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor juridice sunt impozitate în Ocna Mureș cu o cotă de 1%, în timp ce în Alba Iulia, Cîmpeni, Abrud avem o cotă de 1,3%, iar Blaj are chiar 1,8%.
    Impozitarea excesivă a mediului economic nu a fost o soluție acceptată de administrația locală din Ocna Mureș, iar impozitarea persoanelor fizice a fost stabilită la cotele minime prevăzute de Noul Cod Fiscal. Din păcate însă creșterea valorii de calcul pentru metrul pătrat de construcție de la 935 la 1.000 de lei, precum și modificarea valorii de calculul a suprafeței desfășurate construite (pentru apartamente) de la 1,4 la 1,6, ori noul mod de clasificare a clădirilor, duc inevitabil în unele cazuri la creșterea impozitelor. Sunt totuși și situații în care, datorită valorilor mici ale coeficienților de calcul adoptați în Ocna Mureș, impozitul în 2016 este mai mic decât cel din 2015 pentru aceeați proprietate, mai ales dacă se „folosește” și bonificația de 10% acordată celor care achită integral impozitul pe 2016 până în data de 31 martie.
    De menționat este și faptul că în Ocna Mureș impozitele pe mijloacele auto au rămas la nivelul anului 2015.
    În ceea ce privește calculul impozitelor pentru cei care locuiesc la casă sunt destul de multe neclarități referitoare la acei minim 400 mp care trebuie obligatoriu să existe la curți construcții. S-au cerut clarificări la Ministerul Finanțelor, evidențiindu-se contradicțiile între Legea Noului Cod Fiscal și Normele de aplicare ale acesteia. De asemenea solicitările de modificare a modului de calcul pentru proprietățile de tip casă au fost cerute și datorită complicațiilor ce apar ca urmare a schimbării tipului de destinație a terenurilor, cu implicații până la modificări în Cartea Funciară.
    Privind la situațiile prezentate mai sus nu putem decât să constatăm că Ocna Mureș are valori minime la calculul impozitelor între orașele județului, atât pentru persoane juridice (agenți economici) cât și pentru persoane fizice. Intenția declarată a administrației locale este de a micșora pe cât posibil impactul Noului Cod Fiscal asupra tuturor contribuabililor din Ocna Mureș.
    Îndatorarea populației și a persoanelor juridice nu este soluția acceptată de administrația locală a orașului nostru pentru dezvoltare economică și socială. Din păcate însă sunt și situații în care chiar și valorile minime admise de Noul Cod Fiscal duc la creșteri de impozite.
    Modificarea în fiecare an a Codului Fiscal, a modului în care se calculează alte taxe specifice agenților economici fac mai mult rău unui mediu care dorește stabilitate fiscală, predictibilitate la taxele și impozitele anuale datorate statului. Acest lucru este valabil și pentru populația orașului, pentru că veniturile sunt mici și orice creștere a taxelor nu face decât să ducă la scăderea nivelului de trai. De aceea în Ocna Mureș s-a ales soluția valorilor minime de impozitare, pentru a afecta cât mai puțin venitul locuitorilor și a permite, atât cât este posibil, susținerea economiei locale.
 

Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design