Suntem şi pe:
Clinica Sante

Articolele zilei

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Alba: Se menţine starea de alertă până pe 7 martie la Ocna Mureş

Publicat

- 272 vizualizări

Starea de alertă instituită la sfârşitul anului trecut în zona lacului format în locul în care în 2010 un supermarket din Ocna Mureş s-a prăbuşit ca urmare a apariţiei unui crater se menţine până în data de 7 martie, potrivit unei informări prezentate joi în cadrul Bilanţului Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Alba de către colonelul Dorel Sofica, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba – transmite AGERPRES.
 

El a menţionat că zona este monitorizată permanent.

În urma înregistrării unei erupţii la sonda 124 din Câmpul de sonde de pe raza oraşului Ocna Mureş, urmată de scăderea cu 42 de centimetri a nivelului cotei apei din lac, în noiembrie 2015 Societatea Naţională a Sării (SNS) a informat ISU Alba şi CLSU Ocna Mureş despre aceste fenomene, considerând că în zonă s-ar fi putut produce fenomene similare celor care au avut loc în 2010.

Reprezentanţii CJSU Alba cu atribuţii în domeniu (Instituţia Prefectului, ISU, IPJ, IJJ, Inspectoratul Judeţean în Construcţii), precum şi reprezentanţi ai Sucursalei Salina Ocna Mureş s-au deplasat la faţa locului, împreună cu cei ai CLSU Ocna Mureş. După efectuarea verificării efectuate în teren, Instituţia Prefectului a solicitat SNS SA şi SC Conversmin SA luarea unor măsuri pe termen mediu şi lung pentru punerea sub protecţie a zonei.

În urma analizării situaţiei s-a dispus instituirea de către CLSU Ocna Mureş a Stării de alertă pentru zona de risc stabilită de către SNS SA. Totodată, s-a dispus avertizarea cetăţenilor şi operatorilor economici din zonă, mutarea celor trei operatori economici din zona de influenţă A, monitorizarea permanentă a zonei, intensificarea fluxului informaţional între SNS SA, CLSU şi CJSU, precum şi finalizarea lucrărilor la canalele de evacuare a apelor pluviale pentru împiedicarea scurgerii apei pluviale în lac.

În zona de influenţă sunt 24 de case locuite, 3 operatori economici şi un imobil în care locuiesc 6 familii.

În dimineaţa zilei de 22 decembrie 2010, în oraşul Ocna Mureş s-a produs un con de surpare plin cu apă, în „Câmpul de sonde” al societăţii Salina, la o distanţă de zece metri de un supermarket, având un diametru de aproximativ şapte-opt metri. În doar câteva ore, suprafaţa craterului a ajuns la aproximativ 10.500 de metri pătraţi, cu un diametru de 100-150 de metri. Un supermarket a fost distrus în întregime, cu tot cu marfă, paguba fiind stabilită la aproape 3,2 milioane de lei. Au fost afectate şi trei case de locuit, din care una a fost distrusă. Au mai fost distruse sau avariate sediul Administraţiei Financiare, clădirea vechiului dispensar medical şi trei societăţi comerciale, precum şi o porţiune din principalul drum de intrare în oraş.

Sursa: voceatransilvaniei.ro

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *