Coltu' lu' Bebitzu
Sa salvam ce ne-a mai ramas
Castelul din Ocna Mures este in prezent intr-un stadiu avansat de ruina.Nu are rost sa cautam si sa aratam cu degetul acum vinovatii raul este facut si acum trebuie sa incercam sa mai facem ceva daca nu vrem sa aiba soarta Bailor Sarate. Pus pe picioare s-ar putea doar sa avem de castigat. Va dau doua exemple: un prieten un renumit fotograf din vestul tarii m-a intrebat odata daca se poate deplasa la Ocna Mures sa realizeze o sedinta foto in castel dupa ce il vazuse pe
site-ul orasului. Si cum el realizeaza fotografii pentru reviste prestigioase din tara si nu numai, dispune de sume colosale pentru o sedinta foto (in jur de 5000 euro pentru o sedinta) si din acesti bani platea probabil accesul in castel. M-am interesat ba ca trebuie vorbit cu primaria ba ca trebuie vorbit cu propietarii altii ziceau sa nu recomand sa intre nimeni in castel pentru ca e subred. Si uite asa nu s-a mai facut nimic. Din SUA un cunoscut care este roman ajuns la pensie si-a facut o mica afacere de turism aduce americani in Romania si ii duce in vizita prin Romania la castele, sate cu traditii si a zis ca poate include Castelul de pe site daca vreau, daca se poate vizita. Dar am zis ca nu.
De aceea insist dar nu stiu daca cineva ma aude. Nu trebuie sa punem in carca Primariei si castelul pentru ca sunt vremuri grele si probabil bani putini, dar nu se pot accesa fonduri europene? Exista asa ceva pentru reabilitarea monumentelor si cladirilor istorice. Si castelul este totusi o cladire istorica.Castelul este inca in litigiu intre autoritatile din Ocna Mures si rudele fostilor propietari.Totusi nu se pot accelera demersurile? Intre timp acoperisul castelului a cedat ceea ce duce la o degradare galopanta a monumentului.
Pentru cei care citesc articolul si vor cu aceasta ocazie sa afle cate ceva despre istoria lui, insiram in mare cateva date mai jos:
“Castelul Nou” din Ocna Mures a fost construit la sfarsitul secolului XVIII, din ordinul regalitatii maghiare, pentu protectia salinei invecinate. Din secolul XIV acest castel a devenit proprietatea unor nobili. Din acest edificiu se mai pot vedea azi ruinele unui turn pentagonal, reprezentand vechiul donjon.
“Castelul Nou” medieval a fost daramat partial, in locul sau ridicandu-se intre anii 1850-1860 un impunator castel neogotic pentru familia nobiliara Banffy, edificiu care a intrat ulterior in proprietatea contilor Teleki. In pertimetrul curtii exista o pivnita de vinuri si o capela care, initial, a fost dotata cu o orga. Din initiative familiei Teleki in jurul castelului a fost amenajat un parc cu alei si arbori, printre care specii aclimatizate, unele fiind raritati dendrologice.