Ocnamureseni
VIRGIL MOGA – Profesor de gimnaziu, folclorist, solist de muzică populară
S-a născut la 15 Decembrie 1943 în satul Ciugudul de Sus, aparţinătoare de comuna Unirea din judetul Alba. Este stabilit în oraşul Ocna Mureş din anul 1976 şi a devenit cetăţean de onoare al oraşului în Septembrie 2011.
A parcurs şcoala primară în Ciugudul de Sus (1950-1954) şi şcoala elementară în satul vecin, Ciugudul de Jos. A absolvit Liceul Nr.2 din Hunedoara. A urmat studiile superioare terminând două facultăţi:
– Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii din Craiova (1970-1974) şi Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1975-1979).
A lucrat o perioadă în învăţământ, ca professor: la Geogel – comuna Ponor (judeţul Alba), Ribiţa (judeţul Hunedoara), Bulzeştii de Sus (în munţii Apuseni), Măhăceni, Ciugudul de Jos, Găbud – comuna Noşlac.
Din anul 1976 a activat ca instructor cultural la Casa Orăşenească de Cultură din Ocna Mureş iar din 1982 şi până la pensionare, în 2010, a funcţionat ca director al acestei instituţii.
A depus o frumoasă activitate folclorică. Astfel, a fost solist de muzică populară al Ansamblului Folcloric „Doina Moţilor” din Baia de Criş, judeţul Hunedoara (1969-1972), a colaborat în perioada 1975-2010 cu „Ansamblul Uiorean de Cântece şi Dansuri” al Casei de Cultură din Ocna Mureş şi Ansamblul Folcloric „Comuna Belşugului” din Uioara de Jos (Ciunga). În anul 1986 a iniţiat în orasul Ocna Mureş festivalul interjudeţean „Mureş pe marginea ta”. A participat la sute de spectacole din ţară, alături de mari interpreţi, de a căror prietenie s-a bucurat constant, precum: Dumitru Sopon, Gheorghe Roşoga, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaşu, etc.
A obţinut premii de interpretare a muzicii tradiţionale la festivalurile folclorice din Haţeg, Buzău, Bocşa Română, Bacău, Topliţa, Slatina, Călimăneşti, Corabia, Botoşani, Simeria, Brad, Sibiu, Târgu Mureş, etc. Ca mesager al folclorului transilvan a cântat pe scene din San Marino, Ungaria, Elveţia, Republica Moldova, Franţa, Grecia, Bulgaria.
Virgil Moga ni se confesează astfel: „Ţin minte versurile unui cântec din copilărie:
Măicuţă când m-ai făcut
A plouat şi-a bătut vânt
Cu mâinile m-ai scăldat
Cu gura m-ai blestemat:
Să umblu-n lume pribeag,
Să cânt la oameni cu drag.
Se pare că acest „blestem” s-a lipit de viaţa mea pentru totdeauna… Am cântat de mic copil iar în toamna lui 1958, când am plecat din sat, mi-am luat cântecul cu mine, şi nu l-am părăsit niciodată, nici la necaz, nici la bucurie… Alături de colegii mei de cântec din Ocna Mureş, am străbătut ţara în lung şi-n lat, ducând cu noi cântecul şi jocul de pe Mureşul mijlociu… După o activitate de 49 de ani, din care 33 de ani la Casa de Cultură din Ocna Mureş, am încheiat activitatea de angajat. Şi sper că am reuşit să-i fac pe cei mai tineri să nu uite că:
„Avem un port, un grai şi-o datorie,
să le păstrăm aşa cum le-am primit,
urmaşilor credinţă să le fie,
să ştie din ce neam s-au plămădit”.
Iar cei ce vor citi aceste rânduri, care reprezintă sumar viaţa şi munca unui om ce şi-a dăruit sufletul folclorului românesc, să nu uite că: „în cântec se topesc necazuri, doruri, bucurii”. Faceţi în aşa fel încât viaţa să vă fie un cântec neîntrerupt.
Nicolae Adrian Dobra