Suntem şi pe:

Ocnamureseni

VIRGIL MOGA – Profesor de gimnaziu, folclorist, solist de muzică populară

Publicat

- 1.204 vizualizări

S-a născut la 15 Decembrie 1943 în satul Ciugudul de Sus, aparţinătoare de comuna Unirea din judetul Alba. Este stabilit în oraşul Ocna Mureş din anul 1976 şi a devenit cetăţean de onoare al oraşului în Septembrie 2011.

            A parcurs şcoala primară în Ciugudul de Sus (1950-1954) şi şcoala elementară în satul vecin, Ciugudul de Jos. A absolvit Liceul Nr.2 din Hunedoara. A urmat studiile superioare terminând două facultăţi:

            – Facultatea de Istorie-Geografie a Universităţii din Craiova (1970-1974) şi Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (1975-1979).

           

               A lucrat o perioadă în învăţământ, ca professor:  la Geogel – comuna Ponor (judeţul Alba), Ribiţa (judeţul Hunedoara), Bulzeştii de Sus (în munţii Apuseni), Măhăceni, Ciugudul de Jos, Găbud – comuna Noşlac.

            Din anul 1976 a activat ca instructor cultural la Casa Orăşenească de Cultură din Ocna Mureş iar din 1982 şi până la pensionare, în 2010, a funcţionat ca director al acestei instituţii.

            A depus o frumoasă activitate folclorică. Astfel, a fost solist de muzică populară al Ansamblului Folcloric „Doina Moţilor” din Baia de Criş, judeţul Hunedoara (1969-1972), a colaborat în perioada 1975-2010 cu „Ansamblul Uiorean de Cântece şi Dansuri” al Casei de Cultură din Ocna Mureş şi Ansamblul Folcloric „Comuna Belşugului” din Uioara de Jos (Ciunga). În anul 1986 a iniţiat în orasul Ocna Mureş festivalul interjudeţean „Mureş pe marginea ta”. A participat la sute de spectacole din ţară, alături de mari interpreţi, de a căror prietenie s-a bucurat constant, precum: Dumitru Sopon, Gheorghe Roşoga, Ion Cristoreanu, Petre Săbădeanu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Sava Negrean Brudaşcu, Gheorghe Turda, Dumitru Fărcaşu, etc.

       A obţinut premii de interpretare a muzicii tradiţionale la festivalurile folclorice din Haţeg, Buzău, Bocşa Română, Bacău, Topliţa, Slatina, Călimăneşti, Corabia, Botoşani, Simeria, Brad, Sibiu, Târgu Mureş, etc. Ca mesager al folclorului  transilvan a cântat pe scene din San Marino, Ungaria, Elveţia, Republica Moldova, Franţa, Grecia, Bulgaria.

Virgil Moga ni se confesează astfel: „Ţin minte versurile unui cântec din copilărie:

                        Măicuţă când m-ai făcut

A plouat şi-a bătut vânt

Cu mâinile m-ai scăldat

Cu gura m-ai blestemat:

Să umblu-n lume pribeag,

Să cânt la oameni cu drag.

Se pare că acest „blestem” s-a lipit de viaţa mea pentru totdeauna… Am cântat de mic copil iar în toamna lui 1958, când am plecat din sat, mi-am luat cântecul cu mine, şi nu l-am părăsit niciodată, nici la necaz, nici la bucurie… Alături de colegii mei de cântec din Ocna Mureş, am străbătut ţara în lung şi-n lat, ducând cu noi cântecul şi jocul de pe Mureşul mijlociu… După o activitate de 49 de ani, din care 33 de ani la Casa de Cultură din Ocna Mureş, am încheiat activitatea de angajat. Şi sper că am reuşit să-i fac pe cei mai tineri să nu uite că:

„Avem un port, un grai şi-o datorie,

să le păstrăm aşa cum le-am primit,

urmaşilor credinţă să le fie,

să ştie din ce neam s-au plămădit”.

Iar cei ce vor citi aceste rânduri, care reprezintă sumar viaţa şi munca unui om ce şi-a dăruit sufletul folclorului românesc, să nu uite că: „în cântec se topesc necazuri, doruri, bucurii”. Faceţi în aşa fel încât viaţa să vă fie un cântec neîntrerupt.

 

                                                Nicolae Adrian Dobra

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *