Ocnamureseni
Lucian Fufezescu – Profesor, muzician, publicist
S-a născut la 9 decembrie 1958 în localitatea Teiuş (Judeţul Alba). A parcurs şcoala primară în satul Beldiu, gimnaziul în Teiuş, Liceul Pedagogic din Abrud. Apoi a urmat Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o cu 9,56.
Este compozitor şi profesor cu gradul didactic I, remarcându-se totodată în spaţiul spiritualităţii ca textier de muzică uşoară, poet şi publicist. Într-o amplă prezentare a profilului său artistic, cotidianul „Informaţia de Alba” (din 28 Noiembrie 2007) îl definea ca fiind „dintre cei mai activi animatori culturali din melegurile albaiuliene”.
Perioada celor mai reliefante realizări profesionale coincide cu angajarea sa la Clubul Copiilor din Ocna Mureş, începând cu anul scolar 1985/86. În această instituţie a activat timp de 24 de ani, din care 12 ani a ocupat funcţia de director. În calitate de coordonator al cercului de muzică vocal-instrumentală, a predat lecţii de canto, orgă, percuţie si chitară. Cu formaţiile vocal-instrumentale ale elevilor înstruiţi de el, a participat la festivalurile interjudeţene şi naţionale din oraşele vatra Dornei, Baia Mare, Botoşani, Siret, Tăşnad, Calafat, Gălăciuc-Vrancea, Năvodari şi la Palatul Copiilor din Bucureşti, acţiuni care s-au concretizat prin aducerea în patrimoniul artistic al oraşului Ocna Mureş a peste 100 de premii, din care 36 – premii I.
Pe o durată de 10 ani piesele muzicale compuse de Lucian Fufezescu au fost difuzate pe postul Radio Cluj, în studiourile căruia formaţiile elevilor instruiţi de el au înregistrat câteva albume, alături de nume consacrate ca Ducu Bertzi şi Ilie Micolov. A compus imnul taberei de copii din Năvodari, cântecul generic al Festivalului Naţional „Ursuleţul de Aur” din Baia Mare, imnul şcolii „Lucian Blaga” din Ocna Mureş, etc. A înfiinţat şi a coordonat Festivalul Interjudeţean „Balada florilor” desfăşurat la Ocna Mureş.
Ca poet, a debutat editorial cu versuri în volumul „Excelsior” (antologie literară cu lucrările participanţilor la Concursul de creaţie literară „Tinere condeie”, Bucureşti, 1976). A colaborat cu versuri la anuarul de literatură „Poarta inimii’, Alba Iulia, 1982. Versurile sale au fost incluse în Ediţia a II-a a antologiei „Excelsior”, Bucureşti, 1977. În anul 2007, a tipărit la editura „Mediamuzica” a academiei „Gheorghe Dima din Cluj, placheta de muzică pentru copii, „Balada florilor”. În anul 2010 îi apare volumul propriu de poeme, întitulat „La răscruce de sentimente” (Editura Napoca Star, Cluj-Napoca).
În anul 2012, creaţiile sale lirice sunt incluse în cartea de grup „Caietele Blaga”, editată de „Altip” Alba Iulia. În cadrul volumului am inserat următoarea apreciere (pag. 140): „Cunoscător la prozodiei, lucian fufezescu descoperă ipostazele esenţiale ale lumii din detaliile vieţii, timpului, profunzimilor contemplative şi incertitudinilor pământene. Iar cuvântul îi este camarad onest în tainica aventură a stihului...”
În postfaţă la placheta „La răscruce de sentimente”, Bazil Gruiascria: „Se poate remarca în creaţia poetului Lucian Fufezescu o îmbinare fericită între diverse stiluri, ceea ce îi conferă o profundă originalitate şi o frumuseţe stilistică aparte.Majoritatea poeziilor reliefează, din punct de vedere tematic, un profund angajament social, dezvoltat dintr-un zbucium lăuntric benefic şi luminos…”
Referitor la aceeaşi plachetă, am scris în recenzia din cotidianul „Informaţie de Alba”: …reprezintă debutul editorial al poetului Lucian Fufezescu, cuprinzând meditaţii asupra vieţii din care transpare neliniştea scrutării universului interior. Tabloul imagistic al viziunii sale creatoare este amplu, dinamic, cu o expresivă policromie emoţională… Până şi starea de melancolie pare a eschiva muzicalitatea facilă şi ornamentală, în favoarea unor valenţe lucide, atemporale… Şi nu e mai puţin adevărat că versurile împlinite în această plachetă se înscriu pe orbita celor mai bune tradiţii ale liricii ardelene…”
Nicolae Adrian Dobra
