Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Felicia Gicovan – Profesoară şi publicistă

Publicat

- 1.326 vizualizări

S-a născut la 28 Februarie 1948 în orasul Turda. A parcurs aici şcoala primară şi apoi liceul. A continuat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, secţia română-franceză.

            După terminarea studiilor, în 1971, devine profesoară la Şcoala „Lucian Blaga” din Ocna Mureş, unde a lucrat 36 de ani, dedicându-se activităţii didactice dar, graţie disponibilităţilor de creaţie literară, şi promovării publicisticii şi spiritualităţii uiorene. Ultimii patru ani de activitate didactică i-a petrecut la Liceul „Petru Maior”.

            Până în anul 1989 a fost membră a Cenaclului Literar  „Mihai Eminescu” din Ocna Mureş – cenaclu în cadrul căruia a ocupat funcţia de preşedinte, în perioada cea mai fertilă a acestui cerc artistic. În Noiembrie 2006, a contribuit la revitalizarea şi reorganizarea acestui cenaclu.

            A debutat cu versuri în revista „Echinox” din Cluj-Napoca, în 1986. A colaborat la publicaţiile „Tribuna”, „Steaua”, „Unirea”, „Realitatea”, „Mesaj evanghelic”, „Credinţa străbună”, „Algoritm literar” (Sibiu), „Poesis” (Satu Mare), etc.

            A câştigat însemnate premii la diferite concursuri şi festivaluri naţionale de creaţie literară, precum „Festivalul de poezie religioasă – La început a fost cuvântul” – Bucureşti, ediţiile din anii 1992 şi 1994.

            A apărut în volumele:

            – „Dintr-o patrie de taină”, poeme, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2002,

            – Dicţionar de termeni literari pentru elevi”, în colaborare cu prof. Maria Dănilă, Tipografia Arhiepiscopiei Ortodoxe, Alba Iulia, 2002,

            – Antologia de versuri „Caietele Blaga”, editura Altip, 2012, apărută sub auspiciile Consiliului Judeţean Alba şi Bibliotecii „Lucian Blaga”,

            – Volume de proză tradusă în limbile italiane şi germane (în colaborare).

            În prefaţa plachetei de versuri „Dintr-o patrie de taină” (2002), poetul Adrian Dumitru afirmă: „Felicia Gicovan meditează la refacerea chipului dumnezeiesc din om, la conştiinţa ortodoxă a neamului nostru, la bucuria luminii dumnezeiesti, la dorul după o altă împărăţie, aceea a unei transcendente patrii de taină, a unui luminat Ierusalim ceresc...”

                În „Informaţia de Alba” din 12 Februarie 2005 am scris: „Placheta de versuri întitulată „Dintr-o patrie de taină”, dezvăluie aspiraţia către sursa christică a lumii spirituale, conturul frazei lirice fiind ferecat în cugetarea densă şi sacramentală… Lecturând cartea, putem conchide că adevărata poezie este o rugă, iar adevărata rugă este cel mai expresiv poem…”

            În volumul „Rostiri despre scriitori”, (Editura Napoca Star, Cluj-Napoca, 2007) am afirmat: „Felicia Gicovan s-a remarcat în spiritualitatea oraşului Ocna Mureş ca o remacabilă poetă, înzestrată cu o sensibilitate aparte şi un autentic har artistic… Şi desigur nu greşesc afirmând că, graţie poeziilor sale, universul miraculos al stihurilor e mai bogat cu o iluminare.”

            De asemenea, am cuprins în antologia de poezie „Caietele Blaga” (Editura Altip, Alba Iulia, 2012) următoarea apreciere: „Adâncindu-se în nesaţiul spiritualităţii creştine, Felicia Gicovan redescoperă, atât pentru sine cât şi poentru semeni, făgaşele – deopotrivă celeste şi telurice – ale credinţei dătătoare de iluminări şi sensuri existenţiale”.

Nicolae Adrian Dobra

sursa foto: facebook.com

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *