Suntem şi pe:
Clinica Sante

Evenimente

Aniversarea a 60 de ani de la absolvirea primei promotii a liceului din Ocna Mures

Publicat

- 505 vizualizări

La 20 septembrie a.c. a avut loc la Scoala Generala din Ocna Mures revederea primei promotii a Liceului Mixt Roman. O promotie deosebita din multe puncte de vedere. In primul rand ca a fost prima promotie a liceului nou infiintat din orasul de pe malul Muresului, in acea vreme infloritor, prin existenta a unor obiective industriale de mare importanta pentru economia unei tari in plin proces de modernizare: uzinele de produse sodice, mina de sare, fabrica de tutun, care insemnau locuri de munca pentru o buna parte din locuitorii urbei. In al doile rand, prin calitatea absolventilor, a dat o serie de nume ale caror realizari s-au adaugat pe lista celor care au facut cinste orasului.

Desi au raspuns “prezent” la aceasta memorabila aniversare doar 11 absolventi (din 47), deci mai putin de un sfert, revederea a avut parfumul ei particular, insemnand un bun prilej de aduceri aminte dintr-o perioada foarte frumoasa a vietii – adolescenta.

Festivitatea a inceput cu un cuvant de salut rostit de Hanca Aurel. A urmat un  “catalog” informal, in care fiecare a relatat colegilor ultimele desfasurari din vietile lor, tinand cont ca majoritatea a participat si la precedenta revedere, la 55 de ani. Trei dintre colegi au fost pentru prima oara, iar schimbarile fizice induse de trecerea timpului, au creiat oarecari greutati in procesul de recunoastere reciproca.

Odata familiarizati cu noutatile, grupul s-a deplasat la biserica ortodoxa din oras, pentru parastasul in memoria cadrelor didactice (din pacate nici unul nu mai era in viata) si a colegilor de clasa decedati (10 la numar). A fost un moment pios, in care au revenit in atentie figurile celor disparuti.

A urmat masa la restaurantul din localitate, unde s-a reluat firul amintirilor din perioada scolii. “Zambim cu respect si dragoste amintindu-ne de diriginta noastra Prof. Elvira Lucaciu, care ne-a invatat multe lucruri utile pentru vietile noastre de mai tarziu, nu numai din punct de vedere profesional, ci sub raportul comportarii noastre in societate. Cu siguranta si noi am reprezentat pentru diriginta noastra o promotie deosebita, de care s-a atasat sufleteste, dupa cum insasi a marturisit la intalnirile aniversare la care a participat intotdeauna. Hohotele rasetului ei zgomotos si contaminant, nu l-am uitat nici unul dintre noi” a spus unul dintre colegi.

Pentru ca omul are capacitatea de a pastra cu predilectie partile frumoase din trecut, fiecare dintre absolventi a ramas cu episoade inedite despre orele de chimie, fizica, istorie, geografie, limbi straine sau educatie fizica. Analizele tezelor la sfarsit de semestru ofereau ocazii de afirmare a unor talente pe care altfel colegii nu le-ar fi banuit.

Mancare pregatita cu gust, baturile care au inveselit atmosfera, muzica de petrecere, populara si de dans, au contribuit din plin la reusita acestei revederi, care dupa cum s-a derulat, a meritat din plin atributul de “tinereasca“.

 

Acad. Dr. Emil Onet

Phoenix, Arizon, U.S.A

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *