Suntem şi pe:
Clinica Sante

Ocnamureseni

Mai mult decât am visat…

Publicat

- 1.108 vizualizări

În lunga mea viaţă am remarcat că dacă visezi să faci ceva, şi eşti insistent, obţii uneori mai mult decât ai visat.

De mic copil, la Ocna Mureş, am iubit romanţele, probabil pentru că mama mea mă adormea cântându-mi aceste cântece sfinte. La 15 ani deţineam un caiet cu peste 100 texte de romanţe şi ştiam să cânt peste 80 din acestea. Ziceam că am romanţele în sânge.

Devenind la 60 de ani compozitor de romanţe şi fiind insistent, am ajuns repede consacrat. După o experienţă de 6 ani la Festivalul Naţional al Romanţei, „Crizantema de Aur”, de la Târgovişte, unde compoziţiile mele au participat la Concursul de Creaţie ori la cel de Interpretare, am visat să am bani pentru a plăti Filarmonica „Banatul” din Timişoara în vederea realizării unui concert cu romanţele mele (20 din cele 25 de compoziţii create între anii 2000-2013). Nu părea un vis realizabil pentru că nu dispuneam de suma de peste 10.000 de Euro necesară.

Deodată, la sfârşitul anului 2013, am propus Casei de Cultură a Municipiului să organizăm, pentru prima dată la Timişoara, un festival naţional de romanţe. Am avut acest curaj şi în două luni proiectul a fost aprobat şi prins la finanţare. Era şi un moment potrivit: oraşul Timişoara îşi pregăteşte candidatura la titlul de „Capitală Culturală Europeană” pentru anul 2021. Fiecare acţiune culturală nouă poate aduce puncte cu care să depăşim oraşele concurente din România.

Am muncit 8 luni cu multă trudă şi am reuşit să realizez pentru Timişoara acest festival, denumit „Roze pe Bega”. Puteţi vedea deocamdată pe Youtube, la Roze pe Bega, festivitatea de premiere a concurenţilor de la interpretare.

Festivalul a avut prevăzute şi 7 recitaluri, susţinute de interpreţi din Timişoara şi din ţară. Am reuşit să aduc în recital pe trei dintre cei mai buni interpreţi de romanţe din România, buni prieteni ai mei, realizând un spectacol fără egal. Au fost interpretate doar trei din romanţele mele dar am reuşit mai mult decât am visat: am arătat timişorenilor cum se cântă azi romanţa în România.

Ba mai mult, am lansat la deschiderea festivalului, compoziţia mea „Valsul Timişoarei”, care are şansa de a deveni celebru precum orice vals vienez. De altfel, Timişoara are denumirea de „Mica Vienă”. Acum va fi şi mai aproape de adevăr.

Prin cele scrise aici, am dorit să împart bucuria succesului cu concetăţenii mei din Ocna Mureş, unde eu am fost educat şi format, oraş care mi-a atribuit nepreţuitul titlu de „Cetăţean de Onoare” în 1993.

  Prof. dr. ing. Mircea Aurel Ciugudean

 

Citește mai departe
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *