Suntem şi pe:

Articolele zilei

Ocna Mureş 2012-2014

Publicat

- 660 vizualizări

Ocna Mureş, iunie 2014. Se lucrează intens în tot oraşul. Peste tot vezi buldoexcavatoare, mormane de pământ şi nisip sau pietriş, borduri. Se schimbă ţevi de canalizare, de apă sau de gaz, se tasează sau se asfaltează. Străzile care au rămas neatinse sunt şi ele prăfuite. Pe drumuri, şoferi cu nervii întinşi la maxim circulă încet şi în zig-zag ocolind cât pot gropile rămase în urma lucrărilor de tot felul.  Într-un cuvânt e santier în mai tot oraşul. Cam de doi ani.

Cifra investiţiilor în oraşul Ocna Mureş a depăşit deja zece milioane de euro. Se investeşte în infrastructură cam tot. Anvergura lucrărilor creează însă un real disconfort locuitorilor urbei. În tot acest tumult, timid apar încet încet şi rezultatele.

Primii locuitori care au scăpat de vacarmul utilajelor au fost cei din cartierul Mălinului. Acest cartier, relativ nou nu a necesitat lucrări ample deoarece reţeaua de canalizare şi de alimentare cu apă nu au trebuit înlocuite aşa că s-a trecut direct la asfaltare străzi, montaj borduri, refăcut şi asfaltat trotuare şi amenajare spaţii verzi. Primăria a pus în 2012-2013 la bătaie pentru aceste lucrări 140.000 de euro.

Podul rutier de peste Mureş a fost o altă prioritate astfel că primăria a lansat încă din 2012 o licitaţie pentru reparaţii capitale ale podului. Licitaţia a fost adjudecată de către o firmă din Baia de Arieş şi în 2013 s-a trecut la treabă. Costurile totale de reparaţii au depăşit 800.000 lei (fără TVA). Podul a fost redat în totalitate circulaţiei în vara anului 2013.

Podul rutier peste Mureş-2013-înainte de a fi montate balustradele

Tot în perioada 2012-2013 s-a trecut la modernizarea  unui număr mare de străzi din localitate şi aici amintim doar câteva din ele:  Cuza Vodă, Ecaterina Varga, M. Kogălniceanu, V. Alecsandri, Dr. Ioan Raţiu, Tudor Vladimirescu, Salcâmilor (Uioara de Sus- finalizată în 2014).

Strada din Ocna Mureş modernizată 2013

Parc reabilitat complet aflat la intersecţia străzilor T. Vladimirescu şi V. Alecsandri

De asemenea după terminarea modernizării cartierului Mălinului s-a trecut la reabilitarea şi modernizarea cartierului de blocuri din Uioara de Sus. Infrastructura acestui cartier a rămas neschimbată încă din anii ’70. Lucrările continuă şi astăzi însă sunt pe ultima sută de metri. Investiţia în acest cartier a fost una foarte mare, probabil cea mai mare din tot oraşul Ocna Mureş.

Parcare modernizată în cartierul de blocuri Uioara de Sus

Tot la Uioara de Sus, artera principală care străbate atât cartierul cât şi satul, strada Lungă va fi asfaltată în curând.

Pe lângă aceste investiţii în infrastructură s-au efectuat şi lucrări de modernizare şi reparaţii la clădiri precum Policlinica, Casa de Cultură , Grădiniţa PP nr. 6 sau Primărie. Spre exemplu în 2013 pentru Grădiniţa PP Nr. 6 au fost alocaţi 160.000 lei (1,6 miliarde vechi) pentru anveloparea şi acoperişul clădirii iar pentru anul 2014 alţi 100.000 vor fi cheltuiţi în renovarea interioară a întregii instituţii.

Gradinita cu program prelungit nr.6 inainte si dupa reparatii

Drumul afectat din vecinătatea lacului Plus a fost şi el reparat şi redat circulaţiei. Reparaţiile au costat bugetul local aproximativ 175.000 lei fără TVA.

Nu au fost uitate nici localităţile aparţinătoare oraşului Ocna Mureş. Cisteiul de Mureş şi Micoşlaca au fost racordate la reţeaua de apă potabilă, lucrări care încă continuă şi astăzi, investiţie care a costat primăria aproximativ 90.000 lei

Anul 2014 reprezintă punctul culminant al lucrărilor în intrastructura oraşului. Dacă multe din lucrările prezentate mai sus încă sunt în curs de finalizare, altele li s-au adăugat de ceva timp. Este vorba depre reabilitarea  reţelelor de apă potabilă pe străzile: Ştefan Augustin, Axente Sever, Brazilor şi 1 Mai şi de modernizarea străzilor N. Iorga, Mihai Eminescu, Brazilor şi 1 Mai (asfaltare, borduri, rigole, amenajare trotuare şi spaţii verzi).

Partea din strada Lungă ce face legătura între centrul oraşului şi cartierul Uioara de Sus, cunoscută de localnici sub denumirea de “Hagău”, reabilitată între anii 2013-2014 s-a finalizat cu montarea unei noi balustrade. Pentru montarea acesteia s-au alocat maxim 35.000 lei fără TVA, însă valoarea licitată a fost în cele din urmă de doar 26.400 lei fără TVA.

Balustrada pe Hagau

De asemenea în planul de investiţii pe 2014 sunt prevăzute printre altele: lucrări de reparaţii la clădirea care adăposteşte Biblioteca orăşenească, modernizarea Căminului Cultural Războieni, modernizare parc central Ocna Mureş, amenajare târg de animale etc.

Lucrările se pare că vor continua încă cel puţin doi ani. Încet însă apar şi rezultatele. Amploarea şantierului din Ocna Mureş nu poate duce decât la o schimbare radicală în bine a înfăţişării oraşului şi la ridicarea nivelului de confort al cetăţenilor din acest oraş. Până atunci trebuie să ne înzestrăm cu răbdare, multă răbdare.

 

Publicitate
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

Top articole ultimele 30 zile


AiudulMeu | La Târnăveni

Copyright © 2020 Powered by First design